Woensdag 12 april maakte de bitcoin koers een kortstondige rally mee. In een paar uur tijd ging de koers meer dan 15% omhoog, van 5550 euro naar iets meer dan 6400 euro. De koers lijkt zich sindsdien enigzins gestabiliseerd te hebben en schommelt nu rond de 6500 euro. Koerswatchers zaten al een tijdje te wachten op een uitbraak en ze leken hiermee gelijk te krijgen. Een andere verklaring is dat deze prijsstijging te maken heeft met een zogenaamde short squeeze.
Happy days are here again?
De stijging was een welkome adempauze voor velen die hun bitcoin-kapitaal de laatste tijd hadden zien slinken. Vanaf het hoogtepunt van 16858 euro op 17 december 2017 is de prijs sindsdien met meer dan 66 procent gedaald.
– De Bitcoin koers is de afgelopen 24 uur met meer dan 17% gestegen.
Op social media was het niet te missen dat de koers flink gestegen was. Men was het met elkaar eens dat de bodem nu bereikt was en dat het sentiment vanaf nu positief zou zijn. Voor de gelegenheid werd oud nieuws uit 2014, over bitcoin en sharia, nog even gerecycled. Ook Bitcoin voorspellingen uit 2017, zoals een Bitcoin koers van $250.000 in 2020, werden weer druk gedeeld.
– Er werd op 12 april 2018 historisch veel gehandeld in Bitcoin
Ondanks alle feestvreugde zijn de fundamentals van Bitcoin (gelukkig) nog ongewijzigd en er kwam ook geen opzienbarend nieuws naar buiten. Wat zou een andere verklaring kunnen zijn van deze plotselinge koersstijging?
Typisch gevalletje short-squeeze?
Wat er volgens de experts is gebeurd is dat op dinsdag de ‘shorts’ een ‘squeeze’ kregen. Laten we dat eens nader bekijken. De afgelopen weken was een toename te zien van handelaren die ‘short’ gingen op de koers van Bitcoin. Handelaren die short gaan gokken erop dat de koers van Bitcoin zal dalen en proberen daaraan te verdienen. Ze lenen daarvoor bitcoins tegen rente van een makelaar en verkopen die op de markt. Als de koers eenmaal gedaald is kunnen ze de bitcoin weer terug kopen voor minder, teruggeven aan de makelaar en het verschil in hun zak steken. Als de koers echter niet genoeg daalt of stijgt maken ze verlies.
Er waren dus een hoop handelaren die short waren gegaan op Bitcoin en zaten te wachten totdat de prijs zou dalen. De prijs van Bitcoin daalde de afgelopen tijd waarschijnlijk minder dan verwacht en dat zet dan een kettingreactie in werking. De handelaren moeten op een gegeven moment eieren voor hun geld kiezen en de bitcoins terug kopen om weer terug te kunnen geven aan de exchange. Dit terugkopen drijft de prijs omhoog. Dit op zijn beurt zet andere handelaren met een short-positie weer aan tot kopen en dat zorgt voor een explosieve prijsstijging in een korte tijd. Als een handelaar gedwongen wordt om zijn short-positie te verkopen spreken we van een short-squeeze.
Kortom:
De plotselinge prijsstijging was dus waarschijnlijk meer te danken aan een short-squeeze dan een plotseling omgeslagen sentiment. Maar toch: markten zijn onvoorspelbaar dus deze korte opleving zou wel eens een nieuwe zogenaamde bull-market kunnen inluiden. De technische-analisten zien de prijsstijging in ieder geval als een positief signaal. Hoe het ook zij: iedereen is weer even wakker geschud.
Gepost door Roland – Disclaimer.
Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogtete blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.