De bitcoin-veiling komt eraan, drukt dit de koers?

on .

De bitcoin-veiling komt eraan, drukt dit de koers?  
Soms is een koers een ongrijpbaar iets. De laatste weken is er een een hoop positief bitcoin nieuws maar toch daalt de koers. Zou het misschien iets te maken kunnen hebben met de bitcoin veiling die eraan zit te komen? De amerikaanse regering gaat namelijk bijna 30.000 bitcoins, die in beslag zijn genomen bij het oprollen van de silkroad veilen. Dit zou wel eens een negatieve invloed kunnen hebben op de bitcoin koers.Even terug naar oktober 2013 en het einde van de anonieme online bazaar Silkroad. Deze werd toen opgerold, beheerder Ross Ulbricht werd gearresteerd en ongeveer 140.000 bitcoins werden in beslag genomen. Het oprollen van de silkroad was volgens velen het einde van Bitcoin maar gelukkig weten we nu beter. Het zorgde destijds wel voor een flinke koersdaling maar die werd daarna weer gevolgd door een koersexplosie nadat onder andere de chinezen zich gingen bemoeien met Bitcoin. Nu meer dan een half jaar verder Zit Ulbricht nog steeds vast in afwachting van zijn rechtszaak, zijn er meerdere nieuwe Silkroad-klonen gekomen en gegaan en worden de in beslag genomen bitcoins dus geveild.

Niet iedereen kan zomaar meedoen aan de veiling, sterker nog als je nog niet ingeschreven was om mee te bieden dan ben je nu eigenlijk al te laat. Participanten werden ook verplicht om vooraf 200.000 dollar in te leggen om mee te mogen bieden, maar gelukkig krijgen ze dat wel terug als ze de veiling niet winnen.
Je kan nog wel op de bitcoins bieden via de second market bitcoin investment trust. Dit fonds zal ook bieden op de bitcoins door de fondsen van alle geinteresseerden bij elkaar te nemen en zo mee te doen aan de veiling. Maar ook hier geldt dat je een een hele hoop geld in moet brengen om uberhaupt mee te kunnen bieden. niet voor de kleine jongens dus.

De veiling is niet geheel onomstreden aangezien de namen van de participanten vorige week al uitlekten. Ook worden maar ongeveer 20% van de in beslag genomen bitcoins geveild, het department of justice wil tot nu niet vertellen waarom. Vrijdag gaat de daadwerkelijke bieding van start en de bitcoins worden onderverdeeld in 10 blokken waarop geboden kan worden. 9 van 3000 en 1 van 2656 bitcoins.

Maar dan komen we uiteindelijk toch weer terug op de vraag: is deze veiling de oorzaak van de recente prijsdaling en zoja waarom. Aan de ene kant is de prijsdaling misschien logisch aangezien een groot aanbod van nieuwe bitcoins vaak zorgt voor een lage prijs. Aan de andere kant komen er door mining uberhaupt al ongeveer 3000 nieuwe bitcoins per dag bij en in een dag of 10 is het aantal te veilen coins dus alweer ingehaald. Het zou misschien ook kunnen dat eventuele bitcoin-kopers even wachten met kopen totdat de nieuwe bitcoins eventueel op de markt komen, maar aan de andere kant worden deze bitcoins misschien wel apart gehouden door de eventuele koper(s) en komen ze helemaal nooit op de markt.

Toch lijkt de veiling voor een hoop roering te zorgen en ik ben zeer benieuwd voor hoeveel de bitcoins onder de hamer gaan, als we dat uberhaupt al te weten komen. Ook vraag ik me af of de amerikaanse regering de andere bitcoins zal houden, misschien wel vernietigen of erger nog misschien zal gebruiken om in 1 keer op de markt te dumpen en daarmee de koers ernstig te ontregelen.

Een hoop vraagtekens dus. En misschien is dat meteen wel het antwoord op mijn eerder gestelde vraag, want onzekerheid is nooit goed voor een koers.

Comments   

# Guest 2014-06-26 17:56
Financieel Dagblad bracht vandaag een leuk artikel hierover.
Dank voor uw interesse in de journalistieke producties van het FD. Wij wijzen u er op dat kwaliteitsjourn alistiek veel investeringen vergt. Daarom verzoeken wij u de tekst niet te kopiëren maar gebruik te maken van deze link naar de tekst: http://fd.nl/economie-politiek/717601-1406/amerikaanse-overheid-veilt-17-mln-aan-bitcoins.

Meer informatie over auteursrechten of intellectuele eigendom vindt u in ons 'Copyright Statement' (http://fd.nl/copyright).

© 2014 Het Financieele Dagblad

---
De Amerikaanse overheid veilt morgen 29.656 bitcoins met een totale waarde van ongeveer $17 mln. De bitcoins zijn in oktober 2013 door de FBI in beslag genomen tijdens de sluiting van de illegale website Silk Road. .... verder zie
http://fd.nl/economie-politiek/717601-1406/amerikaanse-overheid-veilt-17-mln-aan-bitcoins
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-06-26 13:20
De bitcoins worden niet via exchange verkocht....maa r particulier.... ,koers veranderd niet door de verkoop hier van.
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2014-06-26 14:03
Ja precies maar het draait bij een koers ook vaak grotendeels om emotie en verwachting. daarom kan een veiling als deze toch zijn effect hebben op de koers, hoewel deze coins waarschijnlijk ergens achter slot en grendel zullen verdwijnen en niet op de markt komen.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-06-26 10:04
De omgekeerde vraag is ook interessant: wat is de invloed van de koers op de veiling? Zal de prijs bij de veiling hoger of lager zijn dan de koers op de exchange websites?

Sommigen zullen het leuk vinden als de overheid door een lage koers weinig dollars ontvangt door de verkoop. Aan de andere kant: potentiële kopers kunnen dan ook goedkoop aan bitcoins komen. Kijk eens naar de lijst van uitgelekte kopers. Wat gaan die met de bitcoins doen?
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-06-26 09:53
Hoe zit het nou precies met de aantallen? Ik dacht dat er in totaal 10% van alle bitcoins in beslag genomen was, maar op basis van jouw getallen kom ik uit op 5*10*3000 = 150 000 bitcoins. Dat is ongeveer 1%, en niet 10% van alle bitcoins.
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2014-06-26 14:02
Er zijn als ik het goed heb destijds 140000 bitcoins in beslag genomen, 30.000 daarvan worden nu geveild. de rest kunnen ze misschien wel helemaal niet bij of gaan ze nog veilen wie zal het zeggen.

En wat je bedoelt met 10% van alle bitcoins weet ik niet precies.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-06-25 23:12
Ik snap zelf eerlijk gezegd het verband niet. De bitcoin stijgt in waarde naarmate het in handen komt van meer mensen, net zoals dat 1000 telefoons in de handen van 1 persoon niets waard zijn, en hun maximale waarde hebben bij 1000 personen. Deze 30.000 bitcoins lagen in slaappositie, en worden binnenkort weer actief als ze verkocht worden. Ik zie deze veiling als een kans op waardestijging, en de huidige waardedaling zal aan normale volatiliteit zijn.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-06-25 22:38
Het zijn gewoon de MT gox coins die verzilverd worden....daaro m daalt de koers
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-06-25 21:54
Bedankt voor dit artikel. Inderdaad, misschien is deze veiling de reden dat de koers is gezakt. Als dat zo is, dan is de inzakking hopelijk van tijdelijke aard. Hoewel, de kopers op de veiling zullen waarschijnlijk later snel een deel van wat ze zullen kopen gaan verkopen. Dus de inzakking kan nog even duren.
Misschien is nu een geschikte moment om iets bij te kopen. Wie het weet, kan het zeggen. :-)
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh