Maandag beleefden we het zoveelste historische momentje van de laatste tijd, de Bitcoin-koers ging namelijk door de 100 Dollar heen. Velen hadden al voorspeld dat bitcoin dit jaar door de 100 dollar grens heen zou breken maar de prijsstijging van de afgelopen tijd heeft een hoop mensen verrast. De statistieken spreken boekdelen: De bitcoinclient is de laatste maand 243.000 keer gedownload, en op 28 maart werd op het bitcoinforum met 2824 gelijktijdig aangemeldde gebruikers het oude record uit 2011 verpletterd. Op Mtgox, de grootste bitcoin-exchange, is er vier keer meer vraag naar bitcoins dan aanbod en er is een wachtlijst om op de site te kunnen registreren van meer dan 4000 gebruikers. Het gebruik van de zoekterm “Bitcoin” verviervoudige dit jaar sinds januari en de aandacht voor bitcoins lijkt zelfs over te slaan naar de andere zogenaamde crypto-currencies. Van de Litecoin, het zegmaar stiefbroertje van bitcoin, verdubbelde namelijk de koers in de afgelopen week.
Nou gaat het wat bitcoins betreft niet alleen om de koers maar het helpt zeker een hoop om de aandacht te krijgen (en vast te houden) en wat mij betreft hebben de makers van het protocol het ook zo bedoeld. Er wordt een hoop geklaagd over het feit dat de manier hoe bitcoin opgezet is onevenredig veel voordeel zou geven aan de zogenaamde “early adopters”, dus de mensen die er vroeg bij waren. Maar aan de andere kant zorgt dit er juist wel voor dat het die early-adopters er ook veel aan gelegen is om ervoor te zorgen dat bitcoin een succes wordt. En zeg nou zelf: klagen we ook op de mensen die 20 jaar geleden zo slim waren om apple aandelen te kopen? nee toch. Dus het hele “bitcoin zit oneerlijk in elkaar” argument kan wat mij afgeschreven worden als een van de zovele gelegenheids-argumenten.
Blijft natuurlijk wel het feit dat de koers de laatste tijd wel ERG hard stijgt en als je kijkt hoeveel bedrijven er de laatste tijd bitcoin zijn gaan accepteren of hoeveel spulletjes er gekocht worden met Bitcoin dan kan ik maar 1 conclusie trekken. Bitcoins worden de laatste tijd voornamelijk gekocht in de hoop dat ze meer waard worden, niet perse om spulletjes mee te kopen. En dan kom je dus meteen op het tweede argument dat tegen Bitcoin zou werken. Bitcoin is een zogenaamde deflationaire munteenheid, de munt is kunstmatig schaars. En die schaarsheid zorgt ervoor dat de munt meer waard wordt en dat zorgt er weer voor dat mensen ze liever vasthouden dan uitgeven. Zeg nou zelf: waarom zou je ze gaan uitgeven als ze misschien morgen wel meer waard zijn? Dit is een probleem waar ik zelf ook tegenaan liep maar ik heb het idee dat het wel goed komt en wel om de volgende reden. Als je Bitcoins meer waard worden dan wil je ze op een gegeven moment toch een keer gaan inwisselen, voor euro’s bijvoorbeeld of voor spulletjes of diensten. Ondergetekende begint er de laatste tijd steeds meer mee te kopen, electronica via bitspend. Een newsgroup abonnement via hitnews, een donatie aan oneradionetwork.com of wat onderhoud aan mijn website uitgevoerd door Ecommweb.nl.
Geld moet rollen en Bitcoins ook wil het een succes worden. En net zoals bij mij het geval is denk ik dat mensen niet eeuwig op hun bitcoins blijven zitten maar ze op een gegeven moment gaan uitgeven. En als dat het geval is dan hebben we denk ik binnenkort in ieder geval 2 van de 3 succesfactoren al binnen. 1: Een digitale munteenheid, 2: Mensen die de digitale muntjes willen uitgeven. En het derde element, dat moet nog meer van de grond komen. Wat we nu nodig hebben is factor 3: Plaatsen waar de digitale muntjes geaccepteerd worden. Dus ik vraag u pioniers, programmeurs, nerds, entrepeneurs. Vind het gat in de markt en zorg ervoor dat we bitcoins kunnen uitgeven aan pizza’s, bioscoopkaartjes, bloemenbonnen, fastfood, games, en wat er allemaal nog meer verzonnen kan worden.
Kom maar op, mijn bitcoins jeuken!.
Roland de Goeij.