De Blockchain bestaat 9 jaar! Waar blijven nou al die killer-apps?

on .

De Blockchain bestaat 9 jaar! Waar blijven nu al die killer-apps?  
Het is vandaag dus 9 jaar geleden dat het zogenaamde Genesis-block werd gemined door Satoshi Nakamoto. Sindsdien draaien er bijna ontelbare cryptocurrencies op bijna even zoveel blockchains. Blockchain heeft tot nu toe bewezen dat het stressbestendig is en zeer veilig. Voor digitaal geld is Blockchain bij uitstek geschikt maar hoe zit het met alle andere toepassingen die we zouden krijgen zoals digitaal stemmen, track & trace van diamanten, slimme contracten en ga zo maar door?

De eerste echte Blockchain

Met het minen van het eerste block van de Bitcoin Blockchain was, wat mij betreft, ook de eerste "echte" Blockchain geboren. Namelijk een decentraal digitaal register beveiligd door proof of work. Let op dat laatste: "beveiligd door proof of work". Door bestaande technologieen samen te voegen werd een eeuwenoud probleem, het bereiken van consensus in een decentraal systeem, opgelost. De eerste succesvolle toepassing van Blockchain was Bitcoin. Na deze Blockchain zijn er inmiddels ontelbare andere blockchains ontstaan, sommige met proof of work en sommige met andere technologieen.

Alles op de blockchain

Nadat men had vastgesteld dat Blockchain uitstekend geschikt was voor digitaal geld kwam men ook tot de conclusie dat je er veel meer mee zou moeten kunnen. De Blockchain als universeel register zou ook bijvoorbeeld notariele akten kunnen gaan huisvesten en hiermee notarissen gedeeltelijk overbodig maken. Tevens werd er gesproken over het feit dat we het kadaster op de Blockchain zouden kunnen zetten, weer een instantie die we konden kortwieken.

Bitcoin 2.0?

Ook ik was even in de ban van Blockchain. Ik schreef bijvoorbeeld in 2015 over de Blockchain notary. Op BNR kwamen bitcoin kenners vertellen over Bitcoin 2.0 en werd er een heus Bitcoin 2.0 congres gehouden waar de een na de andere expert ons kwam vertellen over de tsunami aan financiele innovaties die de Blockchain ons zou brengen. De video's waarin James D'Angelo uitlegde (video1 video2) waarom de blockchain zou zorgen voor een ontelbare hoeveelheid killer-apps deed ook vele harten sneller kloppen.

Belofte maakt schuld

Even doorspoelen naar nu is er nog weinig terecht gekomen van de beloftes. Dit terwijl startups toch miljoenen toegeschoven kregen om alle toekomstbeelden tot realiteit te maken. Tot nu toe lijkt het er sterk op dat cryptocurrency de enige succesvolle toepassing is van Blockchain. Op hackernoon is laatst het artikel "Ten years in, nobody has come up with a use for blockchain" verschenen waarin de auteur de Blockchain belofte, op zijn zachtst gezegd, kritisch bekijkt. Wat de auteur betreft zijn alle toepassingen van Blockchain mislukt behalve cryptocurrencies.

Inefficiente database

Des te meer ik tot de conclusie kom dat Blockchain voornamelijk hype is lijken familie en vrienden juist overtuigd. Ik word steeds vaker aangesproken op het feit dat Blockchain "hot" is en dat banken er massaal mee aan de slag gaan. Als ik dan vraag welke banken dit zijn en uitleg dat een Blockchain zonder proof-of-work gewoon een inefficiente database is wordt ik glazig aangekeken en wordt er verwezen naar krantenartikelen. Deze artikelen staan dan weer in dezelfde kranten die mij jaren geleden vertelden dat Cryptocurrencies nooit van de grond zouden komen. Weten zij iets dat ik niet weer of lopen ze gewoon standaard achter? Ik vermoed het tweede.

Verder kijken

Toch zijn er hele volksstammen met Blockchain bezig dus misschien zou het kunnen dat ik me nog niet goed genoeg heb verdiept in de materie. Of willen we te snel te veel? Iets waar de meeste Bitcoin-criticasters (en voor hen de internet-criticasters) zich veelvuldig schuldig aan maakten. Daarom ga ik dit jaar toch meer onderzoek doen naar Blockchain. Immers: je moet jezelf altijd de vraag blijven stellen "Maar stel je nou eens voor dat ik ongelijk heb?"

Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Comments   

# Guest 2018-01-16 03:35
Een bitcoin kost schijnbaar zo'n $7000 aan stroom om te minen, en levert nu Euro 11000 up, dus er is winst te halen. Als het $7000 kost om een contract te valideren, dan is de waarde veel minder, dus waarom zou iemand dat ooit doen? De notaris is veel goedkoper
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2018-01-11 06:27
De stroomkosten van bitcoin zullen dit jaar groter dan van heel NL worden, als we andere zaken ook zo gaan oplossen is de aarde binnenkort ecologisch en finiancieel falliet.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2018-01-17 19:25
Na decennia olie slurpen met onze auto’s en gas verbranden met onze verwarming is het energie verbruik van bitcoin het probleem?
Laten we kijken naar alternatieve vormen van energie opwekking (wind-, water- en zonne-energie).
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2018-01-04 08:02
https://dutchcryptotalk.wordpress.com ( website is bijna af)
Website over Crypto,Bitcoins en altcoins
deel deze link voeg je vrienden toe laten en laten we er en gezellige en leuke chat van maken
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh