De Blocksize soap heeft weer een nieuwe aflevering genaamd: Bitcoin Classic

on .

De blocksize soap heeft weer een nieuwe aflevering genaamd: Bitcoin Classic  
We hebben het hier op bitcoinspot.nl al eens gehad over de blocksize discussie. Heel in het kort gaat het erom dat er meer Bitcoin transacties per seconde verwerkt moeten kunnen worden om de groei van het Bitcoin netwerk op te vangen. Het is alleen de manier waarop waar men het niet over eens lijkt te kunnen worden. De nieuwste toevoeging aan deze schijnbaar eindeloze discussie is de Bitcoin Classic client van ,onder andere, Gavin Andresen.

Je kan het blocksize verhaal hier nalezen in een eerder artikel maar nog even mijn beknopte uitleg: Bij Bitcoin worden alle transacties opgeslagen in de decentrale database genaamd de Blockchain. Aan de Blockchain wordt, ongeveer, elke 10 minuten een nieuw block met transacties toegevoegd. Deze blocks zijn nu maximaal 1 Megabyte groot en er is dus een roep om grotere blocks. Grotere blocks betekent meer ruimte om transacties op te slaan en dus meer mogelijke transacties per seconde op het Bitcoin netwerk. Nu is het maximale aantal ongeveer 7 Bitcoin transacties per seconde.

We beginnen nu langzaam maar zeker tegen de limiet aan te lopen. Dit resulteert op zijn beurt in een mogelijke langere tijd die je moet wachten op een bevestigde transactie of je kan/moet hogere transactiekosten betalen. Niet wat je zou willen op een netwerk wat zijn kracht haalt uit snelle & goedkope transacties.

Naast de bestaande Bitcoin core client, de zegmaar standaard bitcoin software, waren er al 2 andere versies van de Bitcoin software in omloop. Bitcoin XT: welke een maximale grootte van 8MB blocks accepteert en Bitcoin unlimited, welke zelf kan bepalen hoe groot de blocks worden. Als maar genoeg mensen één van deze clients gaan gebruiken dan zullen deze de leidende software worden. Dat betekent dat mensen die Bitcoin core draaien gedwongen moeten zullen overstappen om te voorkomen dat ze op een andere versie van de Blockchain terechtkomen, een zogenaamde fork dus. Ik zal niet te diep ingaan op de fork maar voor veel bitcoiners is dit een horror scenario wat ze koste wat koste willen vermijden. Naast de imagoschade die een fork met zich meebrengt lopen gebruikers bijvoorbeeld ook de kans dat ze geld afhandig gemaakt wordt als ze niet op de hoogte zijn van de fork.

Naast deze 2 clients is er nu gisteren een aankondiging gekomen voor een nieuwe versie genaamd Bitcoin Classic. Deze client, welke onder andere een initiatief is van bitcoin ontwikkelaar Gavin Andresen, gaat voor een Blockgrootte van 2 MB. Ze willen hiermee een zogenaamde fork forceren. Ze gaan dus proberen om de meerderheid van de Bitcoin miners en gebruikers deze nieuwe client te laten gebruiken waardoor 2MB blocks mogelijk worden. Volgens de site gaat het om een patch die je kan draaien op de bestaande Bitcoin core client hoewel deze patch nog niet beschikbaar is.

Ik kan nog niet echt hoogte krijgen van de meningen in Nederland over deze kwestie. Ik moet zelf eerlijk bekennen dat ik het overzicht van de hele blocksize discussie ook een beetje aan het kwijtraken ben. Deze actie verbaast me wel een beetje omdat er de laatste weken al druk gepraat wordt over een andere mogelijke (tijdelijke?) oplossing voor het blocksize probleem, namelijk segregated witness. In het kort is dit een manier om een bitcoin transactie kleiner te maken waardoor er meer in een block passen. Ik zal proberen om hier later nog uitgebreid op terug te komen.

U als gebruiker hoeft zich in ieder geval nu nog geen zorgen te maken. Mochten er meer belangrijke ontwikkelingen zijn dan houden we je op de hoogte!

Gepost door Roland de Goeij

Tags: blockchain, blocksize, bitcoin classic,

Comments   

# Guest 2016-01-14 09:07
Mischien zijn side chains wel een betere manier om de block size te vergroten. Iedereen kan dan zelf kiezen of / in hoeverre 'ie wel of niet mee doet met zo'n side chain; je kunt dan een hele grote side chain hebben voor de "big block chain" supporters, en een 1MB main chain voor de "conservatieven ". Dan hoef je niet binnen de community tot consensus te komen, en kan iedereen krijgen wat 'ie wil.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-01-14 08:46
Ik begrijp echt niet waarom je voor een verandering van 1MB naar 2MB een hard fork zou willen doen. De risico's zijn zo groot, en het is echt niet zo dat Bitcoin met 2MB zo heel veel anders is dan Bitcoin met 1MB.

Ik zie zelf meer een oplossing in Lightning Network software (zoals het Nederlandse Amiko Pay), maar zelfs daarmee moet de block size flink omhoog als echt de hele wereld Bitcoin gaat gebruiken.

Een reden om de block size verandering vroeg te doen is dat je nu nog alleen echte Bitcoin-geinter esseerden als gebruikers hebt, die die overgang wel overleven. Een reden om de verandering laat te doen is dat we in de toekomst beter begrijpen wat de gevolgen kunnen zijn, en computers in de toekomst de grotere block size beter aan kunnen. Vooralsnog denk ik dat we de block size verandering beter kunnen uitstellen, en voorlopig de pijn te verzachten met dingen als de Segregated Witness techniek...
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2016-01-14 08:43
Mijn gevoel zegt dat we nu beter kunnen overgaan naar een grotere blockgrootte. Als we er mee wachten dan krijg je het misschien niet meer voor elkaar. Ook omdat het protocol dan al zoveel ingebakken zit in hardware enz. Zie het voorbeeld van ipv4 en ipv6.

Maar segregated witness gaat ook een hoop spannnende zaken brengen ik zal hier zsm een artikel over doen.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-01-14 07:40
Ik begrijp echt niet waarom je voor een verandering van 1MB naar 2MB een hard fork zou willen doen. De risico's zijn zo groot, en het is echt niet zo dat Bitcoin met 2MB zo heel veel anders is dan Bitcoin met 1MB.

Ik zie zelf meer een oplossing in Lightning Network software (zoals het Nederlandse Amiko Pay), maar zelfs daarmee moet de block size flink omhoog als echt de hele wereld Bitcoin gaat gebruiken.

Een reden om de block size verandering vroeg te doen is dat je nu nog alleen echte Bitcoin-geinter esseerden als gebruikers hebt, die die overgang wel overleven. Een reden om de verandering laat te doen is dat we in de toekomst beter begrijpen wat de gevolgen kunnen zijn, en computers in de toekomst de grotere block size beter aan kunnen. Vooralsnog denk ik dat we de block size verandering beter kunnen uitstellen, en voorlopig de pijn te verzachten met dingen als de Segregated Witness techniek.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-01-13 17:19
Ik ben benieuwd wat dit met zich mee brengt qua prijs. Het lijkt wel of de adoptie van bitcoin hiermee samenhangt. En dus ook de prijs (wat een afspiegeling is van wat men bitcoin waard vind)

Zeker interessant, mocht hier een goeie oplossing voor komen dan kan het nog leuk worden.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-01-13 16:57
Ook bitcoin blijkt, ondanks het gedecentralisee rde en open aspect, genoeg perikelen en machtsstrijden met zich mee te brengen. Zoals het mensjes betaamt. Ik heb de popcorn in ieder geval al klaarstaan.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh