De hoge heren gaan proberen om Bitcoin te reguleren, traceren en controleren.

on .

De hoge heren gaan proberen om Bitcoin te reguleren, traceren en controleren.  
In Dubai was er recent een conferentie met als titel "Global conference on countering money laundering and digital currencies". Nu kan je die titel op 2 manieren lezen maar je kan er ervan uitgaan dat ze daar niet al te enthousiast waren over Bitcoin. De conferentie, die georganiseerd was door onder andere Interpol en Europol, was erop gericht om crimineel gebruik van digitaal geld te kunnen detecteren, tegengaan en onderzoeken. De conclusies waar men aan het einde van de conferentie mee kwam lagen enigzins voor de hand:


- Samenwerking, speciaal op het gebied van verdachte Bitcoin adressen.
- Opzetten van trainingsprogramma's mbt digitale munteenheden voor o.a. rechters & aanklagers.
- Opstellen van eenvoudige en duidelijke richtlijnen op het gebied van digitale munteenheden door reguleerders.
- Exchanges, wallet-providers (en wisselkantoren?) voor digitale munteenheden moeten gaan voldoen aan anti witwas en contra-terrorisme richtlijnen.
- Er wordt aangeraden om onmiddelijk actie te ondernemen tegen zogenaamde Mixers of anonimiserende diensten, aangezien deze enkel bestaan om detectie van verdachte transacties te verbergen. Het bestaan van deze bedrijven/diensten mag niet getolereerd worden.
- En als ik het goed begrepen heb, wordt alle landen aangeraden om een nieuw strafbaar feit in het leven te roepen. Het gaat dan om de "misdaad van onverklaarbare rijkdom".

Een beetje voor de hand liggende resultaten, wat mij betreft, van een bijeenkomst als deze. Je kan uiteraard niet verwachten dat de financiele autoriteiten zomaar achterover gaan leunen en toestaan dat er een nieuwe, niet door hun gecontroleerde, geldsoort in omloop komt. Welke op zijn beurt bijvoorbeeld weer uitstekend gebruikt kan worden om belasting en/of kapitaalcontroles mee te omzeilen.

Echter is het in de praktijk bijna onmogelijk om digitaal geld te controleren of reguleren. Bitcoin is enkel een protocol op het internet zonder centrale autoriteit of regelgever. Stel je voor dat Bitcoin toch gecompromitteerd zou worden dan kan men weer uitwijken naar ontelbare andere digital-currencies. Zoals bijvoorbeeld monero, welke in tegenstelling tot Bitcoin helemaal anoniem is en praktisch ontraceerbaar door welke instantie dan ook. Wat dat betreft is de geest uit de fles zegmaar. Zoals een Amerikaans congreslid het stelde: "People have figured out that they can pay each other directly trough the Internet, and thats not going away."

Wat niet geheel (localbitcoins.com?) maar wel een stuk beter te traceren en controleren is, zijn de punten waar digitaal geld contact maakt met de "echte" wereld. Ik vraag me dus af wat er zou gebeuren als de autoriteiten zouden aankondigen dat het binnenkort illegaal is om op welke vorm dan ook een valuta te accepteren en/of omruilen voor digitaal geld en vice versa. Hoewel digitaal geld wat mij betreft een grote toekomst heeft lijkt de grootste waarde van digitaal geld nu nog te komen van het feit dat je het vroeg of laat kan omruilen naar "echt" geld. Als die optie zou gaan verdwijnen ben ik bang dat het overgrote deel van de bitcoin-bezitters zou rennen naar de uitgang.

Dat controleren dus van die contactpunten (exchanges, wallet providers) is waar de hoge heren en dames nu hun zinnen op lijken te zetten. Het dunkt mij dat de autoriteiten door hebben dat het digital-currency fenomeen opzich niet meer te stoppen is. Ze gaan wel proberen te voorkomen dat het uit de hand loopt door controle, regulering, tracering en vervolging. Dat zou ze misschien best wel eens kunnen lukken. We houden het in de gaten.

Gepost door Webmaster.

Tags: regulering,

Comments   

# Guest 2017-01-30 01:32
Vergeet de overheid lieve mensen!
https://www.youtube.com/watch?v=RRXecXfWARw
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-01-30 01:25
Heerlijk non techies over een tech onderwerp horen praten.
Bitcoin verbieden , t is al verbodebn in landen als venezuela , werkt t ? neen.
https://www.youtube.com/watch?v=6ZCVQHtD2l4 anreas antonopolis legt heel duidelijk uit waarom in zijn seminar currency wars.
Ook t traceerbaar maken van crypto is schijn traseerbaarheid , er is netwerk techniesch gezien geev verscil tussen een exchange en een mixer :)
dus wetgeving die iets kan afdwingen gaat hem niet worden , mooi voorbeeld van notabene een centrale website is www.thepiratebay.se al een jaar of 5 verboden nog steeds online...
maw laat die overheden maar lullen ik blijf geloven in de dencentrale kracht van wiskunde :)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-01-29 13:32
"Ik vraag me dus af wat er zou gebeuren als de autoriteiten zouden aankondigen dat het binnenkort illegaal is om op welke vorm dan ook een valuta te accepteren en/of omruilen voor digitaal geld en vice versa.”

Dit lijkt er al meer op, behoudens het probleem dat het reactief is - dus te laat. Je zou *nu* al moeten bedenken wat je *nu* doet met je crypto bezittingen. Heb jij je BTC of XMR al opgegeven in box 3? Indien niet zou het dan slim zijn om dat nu (achteraf dus) recht te zetten met de belastingpicht?

Is het advies om ‘onder te duiken’ in Monero eigenlijk wel legaal in Nederland? Of bedoetl de auteur dat mensen hun Monero wel op moeten geven maar hun transacties en adressen niet? Of juist wel (Monero heeft immers infrastructuur hiervoor middels ‘view keys’)?.

Let wel, de tijd die je voor dit soort beslissingen hebt is kort, de Europese comissie wil naar ik begrijp dit jaar nog de burger verplichten zijn crypto adressen op te geven.
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2017-01-29 21:38
1: Klopt: altijd netjes je bitcoins of andere crypto opgeven aan de belasting. zie ook tip 10 op: http://bitcoinspot.nl/wat-is-bitcoin/eerst-lezen-de-10-bitcoin-tips-voor-beginners.html

2: Ik geef geen advies om uit te wijken naar monero, ik geef alleen aan wat de mogelijkheden zijn. Deze website is uitdrukkelijk opgezet en bedoeld als informatieve site en heeft niet als doel het afsluiten van transacties. De vermelde informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als een persoonlijk en/of financieel advies. zie ook de disclaimer: http://bitcoinspot.nl/disclaimer.html
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-01-29 13:31
"Zoals bijvoorbeeld monero, welke in tegenstelling tot Bitcoin helemaal anoniem is en praktisch ontraceerbaar door welke instantie dan ook.”

Ik blijf me verbazen hoe bloggers dit soort gevaarlijke onzin uit blijven kramen. Ik weet dat Monero *probeert* anoniemer en ontraceerbaarde r te zijn, maar in bijna alle berichten -zoals ook hier weer- wordt het als religueus dogma gepresenteerd dat mijn belastingdienst er met de AI’s van over 5 jaar nog niet uit kan komen welke Monero transacties de mijne waren (om nog maar te zwijgen over evt omgekeerde bewijslast).
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2017-01-29 21:41
Ik zeg niet dat de belastingdienst er nooit achter kan komen, dat staat er niet. Maar ik begrijp je punt wel. dit kan gelezen worden als een advies om je fondsen anoniem onder te brengen maar dat is het niet, ik geef alleen informatie. zie ook de disclaimer: http://bitcoinspot.nl/disclaimer.html
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-01-29 11:49
Dat zullen ze ongetwijfeld gaan proberen en als er inderdaad een wetsvoorstel wordt goedgekeurd om te voorkomen dat bitcoins voor ' echt geld ' worden omgeruild zal inderdaad de bitcoin koers kelderen tot een laagtepunt en zullen mensen wegrennen van de bitcoin. De vraag is, hoe gaan ze die wet implementeren, internationaal neem in aan? Krijgen ze alle landen hierin mee? Zal wel weer tijd overheen gaan om dit te bewerkstelligen .
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-01-30 08:25
Naar ik begrijp kan dat voor de EU landen eind dit jaar al zo zijn.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh