De liefde tussen China en Bitcoin lijkt te bekoelen

on .

De liefde tussen China en Bitcoin lijkt te bekoelen
De Chinese centrale bank, die eerder deze maand de Chinese commerciële banken verbood te handelen in de virtuele valuta, heeft gisteren bekend gemaakt dat "third party payment companies" zoals Alipay (De Chinese Pay Pal) geen zaken mogen doen met de Chinese bitcoin beurzen, waardoor het veel moeilijker (maar niet onmogelijk) wordt voor de Chinese burgers om Bitcoins te kopen. Dit nieuws was gister direct te merken aan de koers van de bitcoin die in 24 uur tijd met zo'n $200 is gezakt.

Het nieuws snijdt ook in de enorme stijging van investeringen die de munt naar duizelingwekkende nieuwe hoogten bracht in de afgelopen maanden. Volgens de Chinese media heeft China weinig keus om hard op te treden tegen de bitcoin. Volgens de chinezen maakt Bitcoin het te gemakkelijk voor Chinese investeerders om officiele valuta controles te omzeilen en op die manier anoniem hun geld het land uit te sluizen. Ook lijkt China hiermee de risico's voor het eigen financiele systeem te willen beperken.

De afgelopen maanden leek China een positieve houding te hebben tegenover de Bitcoin. Op de chinese staatstelevisie waren langere tijd Bitcoin documentaires te zien en ook woordvoerders van de regering lieten blijken dat ze niet van plan waren om de Bitcoin te verbieden. Logischerwijs gezien zou je aannemen dat een Beijing een afkeer heeft van een gedecentraliseerde en mogelijk destabiliserende digitale valuta die het niet niet kan beheersen.
Toch zijn er misschien redenen waarom China niet hard optreedt tegen Bitcoin. Er wordt ook gesuggereerd dat China liever een globale munteenheid ziet die niemand kan beheersen. Dit in tegenstelling tot de huidige defacto globale munteenheid die nu beheerst wordt door Amerika, de Dollar uiteraard.

Vergelijk nu China's houding tegenover de bitcoin met die van de Amerikaanse regering in de afgelopen maanden. Ondanks dat Amerika stelt dat de Bitcoin wel flinke theoretische uitdagingen met zich mee brengt, lijkt Uncle Sam de Bitcoin positief te ontvangen en ziet veel potentie in de digitale munt. Tijdens de recente hoorzittingen in het Amerikaanse congres werd duidelijk dat de negatieve kanten van Bitcoin mogelijk niet opwegen tegen de voordelen van de munt.

De Bitcoin's grootste belofte is dat het een wrijvingsloze en zeer goedkope methode is voor het verplaatsen van geld over de hele wereld. Economieën met toegang tot een dergelijke technologie zouden genieten van een competitief voordeel ten opzichte van mensen met omslachtige betaling mechanismen.

Het is zoals gewoonlijk even afwachten wat het nieuws nu echt gaat betekenen voor de Bitcoin in China aangezien deze nieuwsberichten vaak een stuk enger overkomen dan ze in werkelijkheid zijn. Vooralsnog heeft de regering burgers niet verboden om te handelen in Bitcoins en mogen ze ook goederen kopen en verkopen met Bitcoin. De Chinese regering gaf recent nog aan dat Bitcoin niet erkend wordt als een officiele munteenheid en dat gebruik van Bitcoin voor eigen risico is. Volgens de regering is het handelen in Bitcoin gelijk aan het kopen en verkopen van goederen op het internet en zijn burgers vrij om dit te blijven doen.

Coindesk heeft ook een uitgebreid stuk geschreven over wat de recente uitspraken van de Chinese regering te betekenen hebben voor Bitcoin, goed voor als je nog wat verder de diepte in wilt.

Gepost door Marco

Comments   

# Guest 2013-12-18 15:56
Bitcoinfans opgelet!!Heel goed bedacht!

Maar wat dacht je van gewoon lkkr ouderwets een dagje naar DEN HAAG!nu is de bitcoin community nog aardig onzichtbaar maar als 50 procent van alle bitcoinfans in NL op een dag tezamen met hun kin omhoog op het binnenhof gaan staan daar bereik je net iets meer de juiste mensen mee!!
Voor de nederlanders maar vooral voor de iets meer onderdrukte chinezen!!we maken wat gorden verkeerd deed gelijk even goed!!WE LOVE YOU CHINA POEPLE
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-12-18 13:55
BITCOINFANS OPGELET! Wat die Chinezen doen, dat kunnen wij ook! Heb je iets wat je op marktplaats wilt verkopen, maar heb je daar geen haast mee? Zet dan in de advertentie dat je alleen Bitcoins accepteert.

En kopieer dit bericht eventueel op andere sites/columns, dat is ons antwoord tegen de banken en overheden!
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-12-18 11:29
Wat velen vergeten is dat "het volk" een regering kiest, en zolang er geen draagvlak is binnen die regering zal deze munt het nooit maken. De koers van 2013 is daar het grote bewijs van. In een tijd van crisis zoeken velen een uitweg.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-12-18 12:55
Beste Gast,
Om te beginnen wordt in China de regering helemaal niet gekozen door de bevolking.
Ten tweede is de volatiliteit (met sterk stijgende trendlijn) vooral te danken aan dat er meer en meer mensen inzien dat dit een geweldige innovatie is. De permanente diefstal van banken en regeringen in de vorm van inflatie en rente worden hiermee teniet gedaan en we houden er ook nog een betalingssystee m aan over dat veel efficiënter, goedkoper en wereldwijd is.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-12-20 20:21
Lekker blijven dromen...

@guest 10:29: precies, geen draagvlak = kansloos. Sparen levert niks op, aandelen ook niet, mensen proberen het anders. Helaas levert BTC ook nul komma nul op, en zal dat ook nooit doen!

Mensen: de beste manier om snel rijk te worden is niet met bitcoins of spaargeld, maar met een geweldig idee...
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-12-19 08:07
Het gaat in de eerste post dan ook over overheden, als in het meervoud van overheid en dus niet specifiek over China. Over jouw tweede punt twijfel ik toch ook sterk, want je concludeert uit het niets dat de reden voor de stijging te danken is aan innovatie terwijl in de post waarop je reageert de reden voor de stijging gekoppeld wordt aan de crisis. Als je de grote recessies uit de afgelopen 100 jaar onder de loop neemt, dan zie je daar ook een trendlijn in. En nu mag je zelf eens opzoeken welke dat is... ;-)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-12-17 21:42
Uiteindelijk zal "het volk" deze slag gaan winnen,van overheden die "het volk" onderdrukken. Bitcoin is van het volk ,voor het volk en door het volk.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-12-20 20:18
Kameraden!

Daar hebben we wat aan hier in NL LOL
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh