De opkomst van Bitcoin in China

on .

china
Men zegt dat China binnen 10 jaren Amerika zal inhalen als grootse economie van de wereld Ze zijn daar   ook hard aan het werk om het volgende financiële centrum van de wereld te worden. En nu zijn ze weer een stapje dichter bij het realiseren van hun droom doordat bitcoins tot het bewustzijn van het Chinese volk beginnen door te dringen. Aan het begin van mei heeft China Central Television, een van de belangrijkste televisie maatschappijen van China, een documentaire uitgezonden over bitcoins.  

De documentaire duurt een klein half uur en was informatief en redelijk accuraat over de werking van bitcoin vergeleken met een paar nieuws bronnen in de westerse media. De rapportage was zelfs positief over bitcoin, maar aan het einde van de rapportage werd er wel op gewezen dat bitcoins risicovol zijn vanwege de onstabiliteit van de koers. Sinds de uitzending is het aantal downloads in China sterk toegenomen. Voor de maand mei heeft China de eerste plek overgenomen van de Verenigde Staten voor het aantal downloads van de officiële Bitcoin-QT applicatie. Maar voor de totale downloads zit de Verenigde Staten nog op de eerste plek met 992,546. China staat nu op de tweede plek met 296,347 downloads en daarna volgt Duitsland met 217,464 downloads. Dit zijn de aantallen op het moment dat dit artikel werd geschreven. Je kunt terecht naar deze link: http://goo.gl/8jCTD om de meest recente cijfers te bekijken.

Q-coin
Dit ìs niet de eerste keer dat China in contact komt met een virtuele munteenheid. De Chinese jeugd heeft namelijk al ervaring met het onderhandelen in een virtuele economie. De meest populaire virtuele munteenheid in China, de Q-coin, werd geïntroduceerd door het telecommunicatie bedrijf Tencent. De bedoeling van Q-coins was alleen gebruikt te worden voor het kopen van virtuele goederen en diensten die aangeboden werden door Tencent. Op een gegeven moment is de Q-coin zo populair geworden dat er misbruik van werd gemaakt. Er ontstond een zwarte markt waar mensen Q-coins zouden gebruiken voor het kopen van reële goederen en diensten. Er wordt geschat dat op het hoogtepunt van Q-coins deze virtuele economie bijna 15% van de reële Chinese economie innam. Dus viel Q-coins in het vizier van de Chinese overheid. In juni van 2009 hadden de Chinese autoriteiten besloten om het gebruik van Q-coins te verbannen om de invloed hiervan te beperken op het reële financiële stelsel van China.

China Coin
In de laatste tijd met de opkomst van tientallen imitaties van bitcoin is er ook een nieuwe crypto coin op de markt gekomen die China Coin heet. China Coin was bekend geworden toen het op de Russische beurs van www.btc-e.com kwam. Het is gebaseerd op litecoin, dus het cryptografische algoritme dat gebruikt wordt voor China Coin is scrypt. Maar er is geen nieuwe toevoeging aan het litecoin protocol. De ontwikkelaar voor dit project heeft dus de litecoin protocol gekopieerd en een nieuwe naam gegeven. Het lijkt wel misbruik te maken van het patriottische gevoel dat een persoon kan voelen voor haar of zijn land. Dat is hetzelfde trucje dat de American coin uit de hoed probeert te toveren. Het is nog steeds heel nieuw, maar er is heel weinig aandacht voor deze nieuwe virtuele valuta. Conclusie : Aangezien dat een groot deel van de Chinese bevolking al ervaring heeft met virtuele munteenheden zal de drempel voor chinezen laag liggen om bitcoins en alternatieve cryptografische munteenheden te gaan adopteren en te gebruiken in hun dagelijkse leven.

Het is wel raar om te zien dat de Chinese autoriteiten een rapportage over bitcoins op de nationale televisie zender toelaten, aangezien ze in het verleden Q-coins hebben verbannen. Tot nu toe hebben de Chinese autoriteiten niet geprobeerd om bitcoin te censureren. En ik betwijfel of de autoriteiten bitcoins kunnen censureren vanwege de gedecentraliseerde eigenschappen van bitcoins. Met zo’n 564,000 internet gebruikers in China die potentieel bitcoins kunnen gebruiken, lijkt de toekomst in China groot voor bitcoins.

Gepost door David

Add comment


Security code
Refresh