De wondere wereld van de Bitcoin

on .

De wondere wereld van de Bitcoin
Of je nu een voor- of tegenstander bent van deze alternatieve munt, één feit kunnen we niet ontkennen: het digitale goud wint zienderogen aan terrein.
Toch zijn er nog zeer veel mensen die niet weten wat Bitcoin precies is, hoe het functioneert en welk potentieel het in zich draagt.
Zoals bij veel producten die geschapen zijn door programmeurs, heerst er nog altijd een soort geeky aura omheen.

Dit maakt het niet bepaald aantrekkelijk om er als actieve gebruiker mee aan de slag te gaan. U hoeft echter ook niet een Wikipedia-artikel te kunnen schrijven of te bewerken, om mee te kunnen genieten van het werk van duizenden enthousiastelingen.

Wel, voor Bitcoin is dat ook zo. U hoeft niet bepaald meer te kunnen dan een computer of smartphone te bedienen om in het Bitcoinverhaal te stappen. Daarom lijkt het me interessant om even te antwoorden op meest voorkomende vragen die veel mensen mij stellen.

Waarom Bitcoin gebruiken?
Bitcoin is virtueel geld dat, net zoals alle munten, kan gebruikt worden als ruilmiddel omdat mensen er waarde aan hechten. Tot enkele decennia geleden waren de reguliere munten nog gekoppeld aan de goudstandaard en aan goud wordt van oudsher onder meer vanwege zijn schaarste veel waarde gehecht. Tegenwoordig is de meerderheid van de munten losgekoppeld van het goud en is het vertrouwen die de mensen leggen in bijvoorbeeld de Euro of de Dollar de enige backing value of garantie.
Op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat deze munten centraal worden beheerd door overheden. Via het opkopen van staatsobligaties wordt er dagelijks geld bijgedrukt (met een druk op de knop), waardoor de munt inflateert. We worden bestolen en kunnen er niets tegen doen. Dit zou op langere termijn kunnen leiden tot een verlies van vertrouwen in de munt, wat op zijn beurt tot een crash van de munt kan leiden.
Bij Bitcoin ligt het verhaal anders. Deze munt wordt niet beheerd door een centraal orgaan, maar door een principe of protocol. Dat neemt de vorm aan van een complex stukje programmeercode waarbinnen de munt functioneert. Vertrouwen ligt hier dus niet bij de politiek of bij de centrale bank, maar in het eigenlijke principe waarop de munt is gebouwd.

Hoe werkt Bitcoin dan?
Het principe dat aan de basis ligt van het succes van de munt voorziet meteen ook de kern van de zaak, namelijk hoe kan je een virtuele munt optimaal beveiliging tegen hackers? Goud kan je vinden in de natuur en wordt gemijnd. Hoe minder goud er in de mijn zit, hoe minder interessant het wordt om te mijnen. Wel, Bitcoins worden ook gemijnd. Klinkt raar, maar het is zo. Het mijnen van Bitcoins gebeurt door het ter beschikking stellen van computerrekenkracht aan het netwerk om bij te dragen aan die beveiliging. Bij de lancering van de Bitcoin was het netwerk klein en de nood tot beveiliging evenredig klein en er kon met weinig rekenkracht nog een mooie buit worden binnengehaald. Tegenwoordig loont het als consument niet meer om te mijnen en zijn er firma’s die speciaal servers bouwen om Bitcoins te mijnen en zodoende het netwerk helpen beveiligen.

Hoe werkt het concreet? Zonder al te veel in detail te gaan, wordt iedere transactie van Bitcoins versleuteld, waardoor buitenstaanders niet kunnen meevolgen. Hoe meer Bitcoins er in het netwerk omgaan, hoe moeilijker de sleutels en hoe meer rekenkracht er nodig is om de transactie op te lossen. Concreet is het netwerk zo geprogrammeerd dat het iedere tien minuten enkele Bitcoins verloot onder de computers die het meeste sleutels hebben opgelost. Als consument heb je hier weinig boodschap aan, maar het zorgt er wel voor dat het netwerk veilig is en blijft, hetgeen op zijn beurt vertrouwen met zich meebrengt. Echter, er zullen niet oneindig veel Bitcoins worden gedistribueerd door het systeem. Het principe is zo geprogrammeerd dat er op voorhand bepaald is hoeveel Bitcoins er worden uitgedeeld en met welke snelheid. In het begin werden er nog 50 Bitcoins uitgedeeld elke tien minuten, nu zijn het er nog maar 25. Er zullen maximaal 21 miljoen Bitcoins worden uitgedeeld, maar dat doel wordt geschat pas tegen 2140 te worden gerealiseerd. Momenteel zijn een grote helft van de Bitcoins al in omloop.

Wat betekent Bitcoin voor mij?
In de meest directe zin kan je Bitcoins kopen met Euro’s en er vervolgens allerhande zaken mee doen. Zo kan je er online mee shoppen, je kan er mee beleggen, je kan je geld uitlenen in ruil voor rente, je kan speculeren op de Euro/Bitcoin koers en op die manier een centje bijverdienen en ten slotte –niet onbelangrijk- je kan er zeer gemakkelijk én direct geld mee overschrijven naar vrienden, collega’s of leveranciers.

Bitcoin heeft een zeer lage transactiekost en is even snel als e-mail. Gedaan met 3 dagen wachten dus vooraleer het geld is overgeschreven. De overheid heeft tot noch toe totaal nog geen idee hoe ze met het concept moeten omgaan en de munt verkeert nu nog –en hopelijk nog lang- in dezelfde vrije staat waarin het internet zich grotendeels bevindt. Er is rond Bitcoin een hele wereld van mogelijkheden aan het ontstaan, die loskomen van de bestaande structuren. Gezien de Bitcoin onafhankelijk functioneert van de politiek van een bepaald land en niet onderhevig is aan diens solvabiliteit, is er een hele nieuwe financiële cultuur in wording. Er zijn Bitcoinmijners, Bitcoinwinkels, Bitcoinbeurzen en zelfs Bitcoin arbitragerechtbanken!

Probeer het zelf uit, koop enkele Bitcoins via deze site en experimenteer. Let wel, het is een sterke munt: de koers staat op het moment van schrijven op 1 BTC = 82 EUR.

Tot slot
Uiteraard is het niet allemaal rozegeur en maneschijn. Er zijn een aantal zaken die een bedreiging kunnen vormen voor de Bitcoin. Dit is het eerste artikel in een reeks rond Bitcoin, speciaal geschreven voor mensen die graag meer willen weten over het fenomeen. In volgende artikels zullen ook de gevaren en valkuilen worden belicht. Ook zal er aandacht komen voor wat je concreet allemaal al kunt doen met je Bitcoins.

Gepost door Jacob Vermeulen

Add comment


Security code
Refresh