Dirk Scheringa, de gevallen topman van de failliete DSB bank, ziet ook zijn nieuwe crypto-avontuur in duigen vallen. De Nederlandse cryptocurrency startup ICO Headstart, waarvoor Scheringa lange tijd hét gezicht was, heeft namelijk een punt gezet achter de ontwikkeling van het project. Een rechtszaak dreigt het laatste redmiddel te zijn.
ICO Headstart haalde eerder nog samen met Scheringa zo’n 11,5 miljoen euro op met hun cryptobedrijf. Het geld zou echter nooit terecht komen op de juiste plekken, iets dat investeerders moeilijk kunnen verkroppen. De ondernemers achter het geflopte project worden nu waarschijnlijk voor de rechter gesleepd door Dirk Scheringa en een handvol investeerders in het project.
Dirk Scheringa en zijn crypto-droom
Het was eind 2017 en de Bitcoin-hype was op zijn absolute hoogtepunt. Enkele voormalige eigenaren van een Nederlands e-sigaretten bedrijf genaamd Levilon (wat een ‘legaal piramidespel‘ bleek) wisten ex-bankier Dirk Scheringa te strikken voor hun nieuwe crypto-project: ICO Headstart. De voormalige DSB-topman had eerder namelijk een bescheiden investering gedaan in Levilon, waarna het contact langzaam was gegroeid.
Op het eerste gezicht leek alles koek en ei tussen ICO Headstart en Scheringa: De investeringsronde verliep zeer succesvol, maar ook de hyperbolische beloftes waren niet mis. Een kritische investeerder zou vragen stellen bij het Levilon- en DSB-verleden van de hoofdspelers, of wellicht bij ‘crypto-adviseur’ en rapper Lil’ Kleine, die ook een rol speelde in de promotie. Maar het was de tijd van de altcoin-boom, en het geld vloog rijkelijk in het rond.
De ondergang van ICO Headstart
Toen kwam echter de omslag in de markt, een fase waarin ook ICO Headstart zijn startkapitaal snel zag verdampen in waarde. De kern van het project, nieuwe projecten helpen bij hun startkapitaal (door middel van de cryptovaluta Moat, welke momenteel wordt weergeven als ‘inactief’), werd hierdoor niet naar wens van crypto-investeerders vervuld. Pas na enkele maanden komt er een vastgoed-project in Brazilië die zich leent an het platform. Deze zou enkele weken geleden echter volledig zijn verdwenen van de website van ICO Headstart.
Dat maakte uiteraard de investeerders erg boos, en dreef wellicht de Nederlandse ondernemers tot wanhoop. Het was niet veel later dat ze bekend maakten in hun Telegram-groep, dat ze een punt achter het project zouden zetten, zo stelden ze uiteindelijk in een publiekelijk Telegram bericht:
“Omdat wij beloften niet na kunnen komen door een informatietekort, zijn we tot de conclusie gekomen dat we jullie niet langer op een vertrouwelijke manier kunnen informeren en hebben we besloten te stoppen.”
En zo kunnen we ICO Headstart mogelijk toevoegen in de lange rij ‘cryptocurrency scams’. Dit is wellicht iets wat de rechter mag bepalen: Scheringa beraad zich momenteel op stappen naar de rechtbank. Hij zou namelijk onder meer worden uitbetaald in de nog altijd inactieve cryptocurrency MOAT. Het lijkt nu steeds realistischer dat het cryptogeld nooit op tafel zal komen.
Lessen voor investeerders: De ‘crypto scam’ check
Hoewel de meeste investeerders flink balen van de gebeurtenissen, valt zeker begrip op te brengen voor hun vrij wanhopige situatie. Een scam ligt al snel om de hoek in een periode van altcoin-hypes: Iets waar jij en ik van moeten leren en voor moeten blijven oppassen. We willen daarom dit verhaal afsluiten met enkele fundamentele tips om een ‘slechte investering’ te voorkomen. Dit zijn de principes die we zelf graag gebruiken. Let op, dit is nadrukkelijk géén financieel advies, maar wat tips uit onze eigen strategie om te verifiëren of een crypto-project legitiem is:
- MLM’s, Cloud mining, Masternodes: Als je hier ook maar een hint van ziet, wees dan zéér kritisch;
- Slechte code: De kern van elk cryptoproject is de code. Is deze slecht of compleet afwezig, ren hard weg;
- Achtergrondcheck team: Wat zijn hun eerdere projecten geweest, hoe is het daarmee afgelopen?
- Achtergrondcheck adviseurs: Zijn het mensen met praktijk-kennis en goede connecties?
- Realistische haalbaarheid van doelen: Als doelen té ver weg en té algemeen zijn, dan kunnen ze onhaalbaar zijn;
- Functionerende token: Waar is de cryptomunt te krijgen? Wordt de prijs gemanipuleerd?
- Whitepaper zonder buzzwoorden: Alle nieuwe cryptocurrencies worden “revolutionair” genoemd.
Uiteraard is dit geen volledige lijst, maar een kleine opstap naar het zien of een investering mogelijk dubieus is. Met ruim 80% van alle altcoin projecten die als scam worden aangeduid, is het risico op mislukking immers erg groot. Daarom houden wij het zelf liever bij Bitcoin, of enkele grotere altcoins. Dan weet je vrijwel zeker dat een project legitiem is. Maar zelfs dan kan de crypto markt nog altijd erg risicovol en volatiel zijn.