Discussie over valutatekens toont blijvende waarde van Bitcoin

on .

tickersymbol
Moet Bitcoin een gestandaardiseerd drieletterig valutateken krijgen? Alleen als het in de toekomst een handelsinstrument met een fysieke spotmarkt wordt en er een gezonde derivatenmarkt voor bestaat. Volgens Jon Matonis heeft de bitcoin zo’n toekomst. Het nieuwsbericht dat Bloomberg een drieletterig valutateken voor de bitcoin met de code XBT op haar wereldwijde platform wilde testen, gaf een enorme impuls om de bitcoin op te nemen in de ISO 4217 lijst van virtuele valutacodes.

De in Genève gevestigde International Standards Organization (ISO) is een internationale organisatie voor standaardisatie waarop diverse nationale standaardisatieorganisaties zijn aangesloten. De ISO 4217 is een standaardlijst van valutacodes die wereldwijd door banken en bedrijven wordt gebruikt. De SIX Interbank Clearing in Zürich begeleidt de voortdurende dialoog over en het beheer van deze valutacodes. De test door Bloomberg laat zien dat de erkenning van een bitcoin-valutacode door een marktconforme standaardisatieorganisatie weliswaar niet noodzakelijk is voor markterkenning, maar wel de weg effent voor toenemende diepte van de markt en liquiditeit van de bitcoinhandel. Dit leidt vervolgens weer tot een lagere volatiliteit, een fundamenteel risicobeheer en hedgingsstrategieën voor handelaren die bitcoin accepteren en een aantal bitcoins vasthouden in plaats van deze direct om te zetten naar fiatgeld. Daar komt bij dat de verbeterde handelsliquiditeit betrouwbaardere afzetmogelijkheden biedt voor het uitwisselen van bitcoins en zo de acceptatie van consumenten en handelaren bevordert.

Er komen tot nu toe slechts vier niet-nationale eenheden voor op de lijst die niet de steun van externe instellingen vereisen: goud (XAU), zilver (XAG), platina (XPT) en palladium (XPD). Bitcoin als XBT zou de vijfde worden. Dit zou een belangrijke mijlpaal zijn voor de bitcoin en de Bitcoin Foundation, die het protocol willen standaardiseren (Jon Matonis is de uitvoerend directeur van de Bitcoin Foundation). 

Een lagere rechtbank in Texas verklaarde onlangs dat bitcoin een 'valuta of vorm van geld is'. Deze uitspraak is interessant, omdat bitcoin, net als goud en zilver, steeds meer als handelsproduct wordt erkend. Een handelsclassificatie voor de bitcoin is van toepassing, omdat ISO de edelmetalen al erkent. Het lijkt erop dat de bitcoin binnenkort in deze 4217-lijst zal worden opgenomen onder de code XBT. Het is onwaarschijnlijk dat bitcoin wordt opgenomen onder de bij gebruikers populaire afkorting BTC. Dit komt omdat de eerste twee alfatekens staan voor de landcode en het voorvoegsel "X" is gereserveerd voor speciale, niet-landspecifieke valuta.

Interessant is dat de XBT de eerste code zal worden met 3 cijfers achter de komma (de meeste hebben er twee). Tijdens de ontwikkeling van het bitcoin-protocol is er met opzet gekozen voor een constructie met 8 cijfers achter de komma om inflatie (het aanmaken van meer bitcoins) te voorkomen. Het gedecentraliseerde bitcoin-protocol kan immers worden onderverdeeld om zo meer eenheden mogelijk te maken. Deze regeling van acht cijfers kan bovendien worden uitgebreid met een meerderheid van de bitcoinminers (de operators die transacties binnen het gedecentraliseerde bitcoin-betalingsnetwerk beveiligen).

Het wereldwijde netwerk van de klein- en groothandelaren in valuta werkt met het ISO 4217-codesysteem. Een sterke spotmarkt voor bitcoin vereist een brede integratie van bitcoin als munteenheid binnen de bestaande elektronische handelsplatforms. Platform-marktleiders, zoals MetaTrader 4, zouden zo worden aangespoord om XBT in hun standaard productaanbod op te nemen om de weg vrij te maken voor uitwisseling van de bitcoin met andere valuta's (zoals de USD en EUR).

De marktdiepte en liquiditeit van deze sterke spotmarkt zou uiteindelijk een derivatenmarkt voor bitcoin-termijncontracten en opties moeten ondersteunen. Zonder een diepgaande spotmarkt is er geen geloofwaardige en betrouwbare methode om het risico in derivatenposities te compenseren, waardoor er te veel nadruk wordt gelegd op het tegenpartijrisico. Derivatenbeurzen op de vrije markt met voldoende en verifieerbare voorraden ontwikkelen zich om het afhandelen van transacties (‘trade clearing’) en de afwikkeling van derivaten (‘settlement’) te beheren. Vanaf dat moment kan de gerechtelijke race om 's werelds diepste bitcoin future exchange beginnen.

Het zal misschien niet meteen opvallen, maar de betekenis van deze XBT-mijlpaal zal een blijvende invloed hebben op bitcoin en de rol ervan in het mondiale monetaire systeem. Geen enkele andere stateloze, digitale valuta heeft ooit de marktpenetratie en de brede marktkapitalisatie (1,2 miljard dollar sinds 19 augustus 2013) van de bitcoin bereikt. Dit is des te opmerkelijker gezien het feit dat Bitcoin nauwelijks vier-en-een-half jaar oud is. Jon Matonis is uitvoerend directeur van de Bitcoin Foundation, e-money onderzoeker en crypto-econoom. Hij zet zich in voor het uitbreiden van de circulatie van apolitieke digitale valuta.

Origineel: http://www.paymentssource.com/news/talk-of-ticker-symbols-shows-how-far-bitcoin-has-come-3015160-1.html

Add comment


Security code
Refresh