DNB: Bitcoin is geen alternatief voor het bestaande systeem

on .

Volgens de DNB is Bitcoin geen alternatief voor het bestaande geld  
De Nederlandse bank heeft een artikel gepubliceerd waarin ze aangeven dat Bitcoin op afzienbare termijn geen alternatief zal worden voor het huidige systeem. Niet echt een verrassing uiteraard, komende uit de mond van de DNB. Ze halen wel een aantal goede punten aan in het artikel wat betreft risico, acceptaties en garanties maar dat iets nu nog niet geregeld is wil uiteraard niet zeggen dat die punten niet opgelost gaan worden in de komende jaren.


Ik ben wel benieuwd naar wat de Nederlandse bank verstaat onder "afzienbare termijn". Als je het aan mij zou vragen dan zou ik zeggen dat Bitcoin nog wel een jaar of 5 nodig heeft om klaar te zijn voor de mainstream. Wat ik wel weet is dat er achter de schermen keihard gewerkt worden door duizenden, misschien wel tienduizenden programmeurs en enthousiastelingen om Bitcoin te verbeteren, meer gebruikersvriendelijk te maken en de huidge knelpunten op te lossen. En begrijp me niet verkeerd, er zijn zeker een aantal grote knelpunten zoals bijvoorbeeld de schaalbaarheid en de vraag wat er gebeurd als de 21 miljoen bitcoins zijn gemined.

Risico's en kansen
Waar ik het met het rapport volledig eens ben is dat Bitcoin risico's met zich meebrengt. Bitcoin is nog lang niet klaar voor de mainstream en een ieder die zich nu met Bitcoin wil bezighouden moet zich goed bewust zijn van de kansen en gevaren die bitcoin biedt. Ik heb elders op de site ooit een keer een lijstje samengesteld van tips voor beginnende bitcoingebruikers. Altijd goed om dit lijstje in gedachten te houden als je bezig gaat/bent met Bitcoin.

* Bitcoin staat nog in de kinderschoenen, maak jezelf bewust van alle kansen en alle risico's die bij Bitcoin horen.
* Net zoals op de beurs zeggen we: "stop geen geld in Bitcoin dat je niet kan missen"
* Versleutel altijd je portemonnee met je Bitcoins.
* Maak regelmatig back-ups van je portemonnee en/of private keys.
* Pas goed op met online Bitcoin diensten, zet er niet te veel geld op.
* Gebruik altijd verschillende complexe wachtwoorden voor al je accounts.
* De Bitcoin koers kan hevig fluctureren, hou daar rekening mee.
* Een Bitcoin betaling is onomkeerbaar, controleer altijd de gegevens als je een betaling doet.
* Hou er rekening mee dat de belastingdienst zich ooit een keer kan gaan bemoeien met Bitcoin.
* Met Bitcoin heb je alles zelf in de hand, maar je bent ook zelf verantwoordelijk.

Ik had me eigenlijk voorgenomen om niet per punt op het rapport in te gaan maar ik ga het toch even snel proberen te ontleden.

Ruilmiddel
In tegenstelling tot wat de DNB zegt is Bitcoin een fantastisch ruilmiddel wat razendsnel/goedkoop/veilig sturen van waarde mogelijk maakt. Dat het nog niet veel geaccepteerd wordt maak het niet meer of minder een ruilmiddel, het zegt alleen dat het nog niet veel geaccepteerd wordt.

Oppotmiddel
Bitcoin is een fantastisch oppotmiddel gebleken tot nu toe. De Bitcoins die ik ooit voor een tientje per stuk gekocht heb zijn nu meer dan 300 euro waard dus wat mij betreft hebben ze bijzonder ongelijk. Waar ze uiteraard wel een punt hebben is dat Bitcoin ook bijzonder volatiel is en je moet wel stevige zenuwen hebben om bitcoins te hebben en te houden.

<rant>Ik zou het wel zo eerlijk vinden als de DNB vandaag of morgen ook eens een rapport uitbracht waarin ze precies laten zien hoeveel nieuwe euro's er jaarlijks gedrukt worden en hoeveel echte inflatie we dus hebben in Nederland. In plaats van hoe ze het nu doen, de inflatie meten aan de hand van allerlei door hen zelf gekozen factoren die ze te pas en te onpas kunnen aanpassen om te echte inflatie te verbergen. Eens kijken hoe goed de Euro er dan uitkomt als oppotmiddel.</endrant>

Rekeneenheid
Ook hier ben ik het stevig oneens met de DNB, Bitcoin is een prima ruilmiddel, de koers is bekend en kan, indien nodig, realtime omgerekend worden naar elke bekende valuta. Op dit punt denkt de DNB wat mij betreft in pre-internet termen. Ja als je de prijs 1x per dag op een krijtbord schrijft, ja dan is het onpraktisch. Maar Bitcoin wordt voornamelijk op Internet gebruikt waar de prijzen realtime ververst kunnen worden en ook in winkels heb je tegenwoordig electronische prijskaartjes die prima een fluctuerende prijs kunnen weergeven indien mogelijk.

Kortom....
Het is 1 van de taken van de DNB om consumenten te beschermen dus ik vind het goed dat ze ons wijzen op mogelijke risico's van de Bitcoin maar ze zouden ook wel een beetje de hand in eigen boezem mogen steken en ons wijzen op de gevaren van fiat-geld maar dat is waarschijnlijk iets te veel gevraagd.

Laat je dus niet te snel foppen door een rapport als dit wat bitcoin in de hoek probeert te drukken met mooie frasen als "ruilmiddel, oppotmiddel, rekeneenheid". Theorieen zijn maar theorieen totdat de realiteit ze inhaalt. Net als bijvoorbeeld het argument dat bitcoin geen geld zou kunnen zijn omdat het geen intrinsieke waarde heeft. Grotendeels achterhaalde opvattingen van mensen die boeken lezen uit de vorige eeuw (of eerder) en dan denken dat de wereld sindsdien stil is blijven staan. De mensen van toen hadden nog geen idee van de technologie die in de toekomst uitgevonden zou gaan worden dus je kan het ze ook niet kwalijk nemen dat ze op sommige punten gewoon simpelweg ongelijk hebben. Terwijl mensen mij om de oren sloegen met Adam Smith en "intrinsieke waarde" bestelde ik nog lekker een pizza met Bitcoin. Hee wacht, maar dat kan toch niet want Bitcoin voldoet niet aan de regression theory?, think again...

Zoals een Amerikaanse ambtenaar ooit zei: "Mensen hebben uitgevonden dat ze elkaar kunnen betalen via het internet, en dat gaat niet meer weg". Digitaal geld is here to stay, wen er maar vast aan DNB.

Gepost door Roland de Goeij
 

Comments   

# Guest 2014-05-12 21:22
Typisch banken , de transactie bandbreete zal geen opstakel zijn.
Reden zijn offchain transacties van kleinere transacties en tern 2e sidechain transacties en coins met eigen blockchain die weer een waarde hebben die is gelieerd aan de bitcoin , verder zijn er legio projecten dit probleem te tackelen.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-05-09 16:54
Roland,

DNB stelt ook dat de Bitcoin transactiekoste n omhoog gaan als er geen nieuwe Bitcoins meer kunnen worden gemined (in 2030).
"...Ook is het onduidelijk hoe de transactietarie ven zich gaan ontwikkelen. Deze zijn nu nog laag doordat er bij de publicatie van transacties nu nog nieuwe bitcoins worden gegenereerd, maar wanneer rond 2030 het overgrote deel van het maximum aantal bitcoins gecreëerd is (21 miljoen), zullen de kosten voor het verwerken van de transacties terugverdiend moeten worden uit de transactietarie ven. Het is onwaarschijnlij k dat de huidige lage tarieven dan gehandhaafd kunnen worden..."

Wat vindt jij van deze stelling?
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2014-05-14 10:50
Nou dat is dus nog maar de vraag ja hoe dat zich gaat ontwikkelen. De hoop van ontwerper (voor zover wij weten) is dat de bitcoin dan zoveel waard is dat alleen al de transactiekoste n minen rendabel is. Volgens mij gaat dat echter niet op aangezien de transactiekoste n in bitcoin ook naar beneden gaan als de bitcoin meer waard wordt.

ik denk dat de blockgrootte flink omhoog moet, wil het minen straks nog rendabel zijn met enkel transactiekoste n als opbrengst.

Nu is het wel zo dat je helemaal niet veel miners nodig hebt om het bitcoin netwerk te kunnen draaien maar dan wordt het weer vatbaar voor een 51% attack.

Niemand weet nog precies hoe dit zich gaat ontwikkelen.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh