Een Bitcoin mining chip in elk apparaat en in elke hand - Sander Duivestein

on .

Een Bitcoin mining chip in elk apparaat en in elke hand - Sander Duivestein  
Het in mysterie gehulde bedrijf 21 Inc. heeft gisteren eindelijk onthuld waarom venture capitalists inmiddels meer dan 116 miljoen dollar in de onderneming hebben geïnvesteerd.
Middels een blogpost op Medium heeft CEO Balaji Srinivasan zijn visie bekend gemaakt. Het bedrijf heeft een chip ontwikkeld, genaamd Bitshare, die geïntegreerd met het Internet of Things een stroom aan digitale valuta kan genereren.

(Dit artikel is oorspronkelijk gepost op: https://www.linkedin.com/pulse/een-bitcoin-mining-chip-elk-apparaat-en-elke-hand-sander-duivestein-)

"After much hard work, we’ve created an embeddable mining chip which we call the BitShare that comes in a variety of form factors. The 21 BitShare can be embedded into an internet-connected device as a standalone chip or integrated into an existing chipset as a block of IP to generate a continuous stream of digital currency for use in a wide variety of applications."

Conceptueel gezien transformeert de chip Bitcoin hiermee in “een fundamentele systeembron die een op een te vergelijken is met CPU, bandbreedte, harde schijf ruimte, en RAM.” Van belang hierbij is het idee dat gemak de mens dient. Op dit moment is het delven of het aanschaffen van Bitcoins voor de leek nog een complexe aangelegenheid. Het ingebouwde delven van Bitcoins is volgens Srinivasan handiger en dus waardevoller dan wanneer Bitcoins zelf aangekocht en handmatig verplaatst moeten worden naar het object dat er gebruik van wil maken.

Krankzinnig idee of niet?

De plannen van 21 Inc. hebben tot veel verbazing en commotie geleid in de Bitcoin community. Wat is de toegevoegde waarde van een broodrooster die zelf zijn eigen bitcoins moet delven? Rijzen de energiekosten voor het minen van bitcoins door al deze geconnecteerde apparaten niet de pan uit? Waarom steken venture capitalists zo waanzinnig veel geld in dit krankzinnige idee?

Gerenommeerde investeerders zoals Andreessen en Horowitz, chipmaker Qualcomm en de oprichters van bedrijven zoals eBay, PayPal, Dropbox, Expedia en Zynga hebben allen in de afgelopen jaren veel geld in het bedrijf 21 Inc. gepompt. Wat voor een toekomst zien zij die de normale sterveling niet voorziet? De netwerken van de toekomst hebben zij op het oog. Netwerken waarin allerlei apparaten zich identificeren, authenticeren, met elkaar communiceren en via een ingebouwde hardware wallet elkaar onderling uitbetalen middels micropayments voor de geleverde diensten. Variërend van de koelkast die zelf zijn boodschappen bij de plaatselijke supermarkt bestelt, tot een wasmachine die met de televisie onderhandelt om piekbelasting van het energienetwerk te voorkomen, tot zelfrijdende auto’s die elkaar in het geval van spoed voorrang verlenen. Bovenstaande voorbeelden kunnen alleen werken wanneer de machines elkaar kunnen betalen. Niet voor niets ziet Walter Isaacson, de auteur van de biografie ‘Steve Jobs’, deze microbetalingen als de grootste innovatie voor de komende jaren. Ook IBM en Samsung hebben inmiddels de handen ineen geslagen. In een proof of concept met de naam ADEPT, hetgeen staat voor Autonomous Decentralized Peer-to-Peer Telemetry, tonen de twee zwaargewichten de werking van bovenstaande netwerken aan.

Elektriciteit is het nieuwe betaalmiddel

Anticiperend op de toekomst moeten geïntegreerde Bitcoin chips als een briljant idee beschouwd worden. Voor consumenten is het een kwestie van plug en play. De complexiteit van Bitcoin is op deze manier in een keer bij de eindgebruiker weggehaald. Simpelweg de stekker in het stopcontact steken en het apparaat gaat zelf zijn eigen cashflow reguleren. Na een paar uur stampen heeft het apparaat al een paar Satoshi - de allerkleinste Bitcoin eenheid - gegenereerd, waarmee het vervolgens zelfstandig kan deelnemen aan het economische verkeer. De energiekosten voor het minen van deze hoeveelheid zijn te verwaarlozen. Helemaal als iedereen in de toekomst zijn eigen elektriciteit opwekt en opslaat (in zijn Tesla Powerwall). Elektriciteit wordt hiermee het nieuwe betalingskanaal.

Don't Be Evil

Vraag is wel wie van bovenstaand scenario het meeste profiteert? Wie is de eigenaar van de toekomst? Immers, 21 Inc bouwt met al deze chips in mogelijk miljoenen apparaten een gigantische centrale mining pool tegen nul energiekosten. Hoe worden de opbrengsten precies verdeeld? Bouwt het bedrijf op deze manier niet een enorm "meetsysteem" zodat ze digitale overdrachten kunnen belasten met "energie- en schaarste kosten"? Is 21 Inc niets anders dan de nieuwe Google of Facebook, maar dan voor betalingsverkeer?

Betalingsplatform voor machines

In zijn artikel schrijft Srinivasan dat ze niet alleen een chip hebben gebouwd, maar ook de complete technologie stack erom heen: "our team [...] has built not just a chip, but a full technology stack around the chip — including reference devices, datasheets, a cloud backend, and software protocols." Het lijkt erop alsof 21 Inc. een compleet betalingsplatform voor het Internet of Things heeft gebouwd dat machines (en mensen) kunnen gebruiken om met elkaar te onderhandelen. Deze API laag over de chips heen is hetgeen waar 21 Inc. straks zijn geld mee verdient. Voor iedere transactie die er tussen machines (en mensen) plaatsvindt kunnen ze straks een klein bedrag inhouden en zoals uit onderstaande grafiek blijkt zijn de verwachtingen voor de toekomstige inkomsten hoog gespannen. Daarnaast zit 21 Inc. met deze chips en het daaromheen gebouwde platform op een enorme berg aan data die realtime inzicht geeft hoe geld stroomt. Tot welke inzichten kunnen al deze data leiden? Net zoals bij Facebook en Google geldt ook hier: data is de nieuwe olie.

The nest big thing never looks quite like the last

Society 4.0 wordt werkelijkheid

Mike Hearn is een voormalig ingenieur van Google, een van de ontwikkelaars achter Bitcoin en een wereldwijde autoriteit op het gebied van de blockchain technologie. Zijn toekomstvisie op het gebied van cryptocurrencies heet Tradenet. Hij voorziet een toekomst waarbij auto's wel zelfstandig werken, maar geen zelfbewustzijn hebben. Ze kunnen zo geprogrammeerd worden dat ze zichzelf bijvoorbeeld updaten. Zo kunnen ze het geld dat ze verdienen hebben gebruiken om menselijke softwareontwikkelaars in te huren om hun code aan te passen, maar ook om te betalen voor onderhouds- of tankbeurten. De auto's kunnen vervolgens ook de kans krijgen om hun 'spaargeld' samen te leggen om nieuwe auto's te laten maken. Om 'kinderen' te krijgen dus. "Als een nieuwe auto van de productieband rolt, zou die in concurrentie gaan met de bestaande wagens. Daardoor zou de nieuwe auto een deel van zijn inkomsten moeten afstaan aan zijn 'ouders'. Je kunt het zien als een soort 'geboortelening', die de wagen aan zijn ouders moet afbetalen vooraleer hij volledig zelfstandig wordt.” Volgens datzelfde principe is ook de dood verwerkt in het systeem, om verouderde modellen van de straat te halen of om in te spelen op een veranderende markt. "Als er op een bepaald moment te veel auto's zijn voor het aantal mensen, zouden sommige auto's zichzelf in een lange termijn parking kunnen zetten en uitschakelen. Volgens datzelfde principe zouden auto's ook kunnen uitwijken naar andere steden om daar werk te zoeken", aldus Hearn.
Algorithms & cryptocurrencies

Hearn's visie speelt zich pas over vijftig jaar af. Met de Bitshare chip en het bijbehorende betalingsplatform komt deze visie echter nu al binnen handbereik. Science fiction is al lang geen fictie meer. Science fiction is science fact. De toekomst is nu!

Geschreven door Sander Duivestein


Tags: blockchain,

Add comment


Security code
Refresh