Een dagje Bitcoin conferentie

on .

wijaccepterenbitcoins
Klokslag 10 uur vanochtend stond ik voor rozengracht nr 117 in Amsterdam, klaar voor een dagje bitcoin-conferentie. Bepakt en bezakt was ik er helemaal klaar voor. Na ontvangst van een heuse bit-card met 1 Milibit erop en in het bezit van de agenda zette ik snel koers naar de congreszaal, de dag kon beginnen. Nu precies 12 uur verder ben ik een beetje schor maar zeer voldaan. Dag 1 van de conferentie zit erop, tijd om alles even op een rijtje te zetten.  

Hoewel de organisatie had verteld dat dit geen normale conferentie zou worden maar meer een soort van Tedx event over Bitcoin kon ik het verschil met eerdere conferenties toch niet echt ontdekken. Het bekende recept dus van sprekers en panels afgewisseld met wat pauzes om te netwerken. De panels in het bijzonder vond ik het meest interessante van de dag. De meeste sprekers had ik eerder gezien of heb ik gemist door de noodzakelijk kletspauzes in de lobby. Want ook na deze dag moet ik weer tot de conclusie komen dat de contacten, die je legt tijdens de conferentie, het meest waardevol zijn.

Het "mainstream acceptance panel" liet zijn licht schijnen over het feit of Bitcoin klaar was voor de mainstream. Met de opmerking dat "porno en gokken voor Bitcoin kunnen doen wat het ook voor het internet heeft gedaan" was de toon al snel gezet. Het hele panel was het er mee eens dat Bitcoin de potentie heeft om een succes te worden en menig toepassing van Bitcoin passeerde de revue. Bitcoins zijn bijvoorbeeld: goed voor micropayments, handig voor internationale reizigers, ongevoelig voor fraude, ontworpen voor het internet, goed om geld naar arme landen te sturen en ga zo nog maar even door. Wel heeft Bitcoin nog een imago-probleem waar aan gewerkt moet worden en weinig mensen zijn zich nog bewust van Bitcoin, je zou misschien kunnen zeggen: weinig mensen weten dat ze Bitcoin nodig hebben. En daarnaast zijn er nog meer barrieres die geslecht moeten worden, zoals de techniek die simpeler moet en de onzekerheid over regulering. Mijn conclusie was dat de toekomst alles behalve zeker is maar dat Bitcoin de potentie heeft om een succes te worden. Er wordt in ieder geval hard gebouwd aan de infrastructuur en er zijn bijna ontelbare initiatieven om bitcoins aan de man te brengen. Inspirerend op zijn minst.

Na wat netwerken en drankjes was het tijd voor het panel over regulering. Een entrepeneur, twee bankiers, een consultant en iemand van justitie namen plaats om dit onderwerp eens onder de loep te nemen. Na enkele minuten echter werd het al snel duidelijk dat de bankiers het middelpunt zouden worden van deze discussie aangezien iedereen graag wilde weten "wat gaat er gebeuren qua regulering". Maar helaas zag iedereen ook al vlot dat daar geen antwoord op gegeven ging worden. De entrepeneur vond regulering "een noodzakelijk kwaad" en de bankier, in de persoon van Wieske Ebben, merkte droogjes op dat "Bitcoin niet gereguleerd kan worden". Dit laatste was uiteraard niet aan dovemans oren gericht en werd met applaus ontvangen. Ik kreeg zelf de indruk dat de bankiers en vooral dhr Michael Maier van Fidor Bank over probeerden te komen als "your friendly banker, who is here to help" maar die boodschap sloeg niet aan. Vooral de slip-of-the-tongue van mevrouw Ebben dat de bank indien noodzakelijk wil reguleren en confisqueren droeg daar niet echt aan bij. Het panel was zeer vermnakelijk maar al met al werden we er niet veel wijzer van behalve dat de bankiers meldden dat we allemaal gebaat zijn bij een stabiel financieel systeem. Tja en we hebben de laatste jaren gezien hoe goed ze dat onder de knie hebben.

Hoogtepuntje van de dag was voor mij een onderonsje met Jim Burton, de ontwikkelaar van de Multibit software. Jim is druk bezig om de Multibit software te laten kletsen met de Trezor hardware wallet. Deze trezor hardware wallet zorgt ervoor dat je de sleutels die toegang geven tot je Bitcoins niet meer bewaard worden op je computer maar op een speciaal daarvoor gemaakt apparaatje. Een grote stap in het veiliger opslaan van je Bitcoins dus. Jim liet mij het prototype zien van de trezor en bedolf me meteen onder een grote hoeveelheid technisch jargon maar dat mocht de pret niet drukken. Ik heb er zelf in ieder geval vast eentje besteld die ergens in Oktober geleverd gaat worden. Nog even wachten dus.

Dit was wat mij betreft in ieder geval een zeer geslaagde dag 1 van deze driedaagse conferentie. Vrijdag zal ik helaas niet aanwezig zijn (iets met werk) maar zaterdag ben ik weer van de partij. Misschien tot dan!?
Gepost door Roland

Add comment


Security code
Refresh