Eerste Indiase Bitcoin Exchange opent haar deuren

on .

Eerste Indiase Bitcoin Exchange opent haar deuren  

Tijdens de Global Bitcoin Conference 2013, die werd gehouden in het Sheraton hotel in Bangalore, werd eerder deze week India's eerste Bitcoin exchange service 'Unocoin' gelanceerd. Deze gloednieuwe Bitcoin exchange maakt het voor de Indiase bevolking nu ook mogelijk om gemakkelijk, (zonder gebruik te maken van tussenpersonen), Bitcoins te verhandelen. Is India, na China, de volgende miljardenmarkt die op het punt staat om aangeboord te worden?Zoals gezegd is Unocoin een zogenaamde Bitcoin exchange. Op een Bitcoin exchange wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod. Een exchange platform zoals Unocoin verkoopt zelf geen bitcoins maar geeft mensen wel de mogelijkheid om Bitcoin met elkaar te kunnen verhandelen. Voordat je Bitcoins kan verhandelen moet je een account aanmaken waarmee je een wallet krijgt waarin je bitcoins & valuta kan storten of uit kan opnemen. Je kan dus enerzijds Bitcoins overmaken naar de exchange en deze verkopen voor valuta en deze valuta weer opnemen. Anderzijds kan je geld storten op je account op de exchange en daarmee Bitcoins kopen. Velen gebruiken de exchanges om hiermee te handelen en maken handig gebruik van de prijsverschillen tussen de exchanges om een knappe winst te maken. Voordat je kan gaan handelen op een exchange moet je jezelf wel eerst registeren, op sommige exchanges kan dat nog anoniem maar die zijn ondertussen een zeldzaamheid. Op de meeste exchanges moet je tegenwoordig al je gegevens, zoals sofinummer pasfoto enz opgeven voordat je aan de slag kan.

De digitale valuta Bitcoin wint snel aan populariteit in India. Volgens SourceForge, een online platform die de consument aan open source projecten zoals Bitcoin verbindt en ook de downloads faciliteert, zijn er 35.648 downloads in India sinds de lancering van bitcoins op 9 november 2008. Deskundigen schatten dat er twee tot drie bitcoin gebruikers zijn voor elke download. De meeste gebruikers van bitcoins in India zijn mensen die in dienst zijn in de IT sector.

Een manier waarop de Bitcoin potentieel veel gebruikt zou kunnen worden in India, is in de zogenaamde Remittance markt, dus het sturen van geld naar India door in het buitenland werkende Indiers. Als je bedenkt dat er elk jaar voor ongeveer 50 Miljard dollar aan waarde verstuurd wordt naar India krijg je een beetje een idee van de omvang en ook van de mogelijkheden. Tel je daarbij ook nog het feit op dat mensen nu soms meer dan 10% (of meer) aan transactiekosten betalen voor het voorrecht om hun geld te mogen versturen dan zou Bitcoin wel eens een enorme verstorende factor kunnen worden de komende jaren.
(Zie voor wat meer achtergrondinfo over de rol die Bitcoin zou kunnen spelen in de remittancemarkt ook dit uitstekende artikel in het Engels.)

Er zijn ondertussen in India ook verschillende campagnes opgezet om de Bitcoin een deel van het financiële systeem van het land te maken. De president van de Bank of India: Alpana Killawala, verantwoordelijk voor de uitgifte van de nationale munt de rupee, zegt dat de bank "nauwlettend kijkt" naar de groei van Bitcoin. Hij vermeldt ook dat de Bank of India momenteel niet van plan is om de munt te gaan reguleren.

Momenteel zijn er nog grenzen aan de hoeveelheden Bitcoins die kunnen worden gekocht en verkocht op Unocoin. Dit in verband met het feit dat er nog druk getest wordt om te kijken of er zaken zijn die ze gemist hebben tijdens het beta testen. Als alles volgens planning verlooopt zal de site binnen een week of 2 geheel operationeel zijn en zullen de beperkingen opgeheven worden.

Gepost door Marco Wetering
 

Add comment


Security code
Refresh