De Electrum wallet is momenteel het doelwit van een grootschalige phishing aanval. Mocht je de Electrum wallet zelf gebruiken voor de opslag van je Bitcoin, dan is het aan te raden om eventuele update pop ups niet te gebruiken. Dit wordt door de ‘hackers’ gebruikt om jouw Bitcoin buit te maken. Het lijkt te werken, aangezien ruim 250 BTC reeds is buit gemaakt, bijna $1 miljoen USD.
Inmiddels heeft Electrum zelf een bevestiging op zijn Github geplaatst met details rondom de hack. Er zou een neppe versie van de echte Bitcoin wallet worden geïnstalleerd, waarna de cybercriminelen er met je Bitcoins vandoor gaan. Het is dus zeker even goed oppassen indien je zelf een actieve gebruiker van de software bent.
Electrum Wallet Hack: Hoe Werkt Het?
De slachtoffers van de phising aanval wordt allereerst gevraagd om de software van de wallet te updaten. Indien je het doelwit bent van de aanval, zal een een pop-up te zien krijgen waarbij het de bedoeling is om de software van de online Bitcoin wallet te updaten.
Deze melding gaat gepaard met een mededeling dat een transactie die je wil voltooien verkeerd is gegaan (de tekst ‘Error sending transaction’) wordt hierbij getoond. Het is een pop-up scherm welke er als volgt uit zou kunnen zien:
Het is zeer belangrijk om NOOIT op dit bericht in te gaan. Update je wallet niet totdat er een officiële oplossing is gevonden en deze via officiële kanalen is gecommuniceerd, zoals bijvoorbeeld op Twitter. Ook zal er melding worden gedaan op de site zelf. Een nieuwe versie van de software zal je altijd moeten downloaden van Electrum.org, de officiële site van de populaire opslagsoftware.
Oplossing Electrum Wallet Hack
Het is uiteraard aan te raden om de beveiliging van je cryptocurrencies goed op orde te hebben. Wij raden daarom altijd aan om een goede hardware wallet zoals deze populaire hardware wallet op Bol.com te kiezen. De relatief kleine investering die je maakt om je crypto-fondsen te beschermen zal het uiteindelijk meer dan waard zijn.
Mocht je erg gehecht zijn aan de Electrum wallet in het bijzonder, dan is het ook een optie om een persoonlijke offline server te draaien, waarop je altijd toegang hebt tot je cryptovaluta zonder dat hackers erbij kunnen komen. Uitleg voor het opzetten van zo’n persoonlijke server is hier te vinden op de Electrum Github (de officiële uitleg is Engelstalig). Hier is echter wel enige technische kennis voor nodig.
Blijft veilig en bescherm altijd je Bitcoin op de meest veilige manier. We hebben enkele artikelen in de Kennisbank gepubliceerd die je hierbij kunnen helpen. Zo bespreken we hier de beste Bitcoin wallets voor veilige opslag, en kan je hier meer informatie vinden rondom het veilig opslaan van je Bitcoins (de zogenoemde ‘cold storage’).