Er doen een aantal hardnekkige verhalen de ronde over mining. Je weet wel: het proces waarmee Bitcoin beveiligd wordt en nieuwe bitcoins in omloop worden gebracht. Nu blijkt cryptocurrency-mining in de praktijk dus niet alleen in China plaats te vinden maar is het ook nog een stuk groener dan gedacht. Sterker nog: er wordt bij mining verhoudings gewijs veel meer gebruik gemaakt van groene stroom dan bij andere industrieën. Ook is mining misschien zelfs wel een katalysator in de zoektocht naar hernieuwbare energie. Laten we eens verder kijken.
Cryptocurrency Mining Lag De Afgelopen Tijd Flink Onder Vuur
Het is bijna griezelig zoals ‘journalisten’ het plotseling eens kunnen zijn over een onderwerp. Eén van de meer recente doelwitten van hun toorn was de mining industrie. In een bijna perfect gesynchroniseerde actie konden we in nagenoeg elke krant of weekblad de meest dramatische analyses en voorspellingen vinden. Zo kon je andere lezen dat:
– Het energieverbruik door mining exponentieel zou blijven groeien
– Mining desastreus is voor het milieu
– Het delven van goud minder stroom kost dan mining
– De Chinezen de volledige controle over mining (en daarmee Bitcoin) hebben
– Mining verantwoordelijk zou kunnen zijn voor een globale temperatuurstijging van 2°
Je zou er bijna spontaan al je mining apparatuur door uitzetten. Tijd voor een tegengeluid dus. Dat is nu goed onder woorden gebracht in de vorm van een whitepaper van Coinshares. In dit rapport worden een aantal interessante conclusies getrokken over cryptocurrency mining die je misschien zullen verbazen.
Het Bitcoin Energieverbruik Blijft Niet Eeuwig, Exponentieel Groeien
In tegenstelling tot wat je misschien gehoord hebt kan het stroomverbruik van mining ook dalen. De laatste maanden werd in menig artikel de stijgende lijn van het Bitcoin energieverbruik doorgetrokken tot in het oneindige. Maar: extrapoleren kan je leren, en in de praktijk kunnen we nu zien hoe het zelfregulerende mechanisme achter Bitcoin mining werkt.
De Bitcoin prijs is namelijk de afgelopen tijd flink gedaald en hierdoor is het minder rendabel voor Bitcoin miners om hun apparatuur te laten draaien. Wat we nu zien is dat veel miners hun apparatuur uit zetten. Het gevolg hiervan is een dalende hashrate en dalend stroomverbruik. Deze dalingen zullen de komende tijd waarschijnlijk nog aanhouden totdat er een nieuw evenwicht is bereikt. Alles over mining kan je trouwens lezen in onze kennisbank.

Stroomverbruik Mining Is Niet Zinloos
Er wordt vaak gesteld dat het zogenaamde ‘proof of work’ mechanisme, welke wordt gebruikt bij Bitcoin mining, energie verspillend is. Dat mining een hoop energie kost is een feit, deze energie wordt echter niet verspild. Mining beveiligt namelijk de Bitcoin blockchain, waarmee niet te censureren digitaal geld mogelijk wordt. Deze vorm van geld is hard nodig in deze tijden van inflatie en wanbeheer van het financiële systeem door (centrale) banken. Meer over de noodzaak van Bitcoin kun je lezen in “Wat is financiële soevereiniteit” https://www.bitcoinspot.nl/wat-is-bitcoin/#Financiele_soevereiniteit
Steeds Meer Miners Verlaten China
China begint zijn monopolie op Bitcoin mining te verliezen. Hoewel ongeveer 60% van mining nog plaatsvindt binnen de landsgrenzen van China, vertrekken steeds meer miners naar het buitenland. Ze vertrekken voornamelijk naar regio’s waar er grote hoeveelheden goedkope groene stroom te vinden zijn, waar het klimaat kouder is en waar er toegang is tot snel internet. Zo zijn er tegenwoordig veel miners te vinden in het noordwesten van de Verenigde Staten, Canada Scandinavië en IJsland.
80% Van Alle Mining Operaties Gebruikt Groene Stroom
Volgens de berekeningen in het rapport van Coinshares maakt ongeveer 80% van alle mining operaties gebruik van groene stroom. Geen kern of kolencentrales dus. Hiermee is de mining industrie waarschijnlijk één van de schonere industrieën.
In het rapport van Coinshares wordt gesteld dat miners steeds vaker te vinden zijn in de regio’s waar er goedkope hernieuwbare energie te vinden is. Dit is natuurlijk geen toeval aangezien miners altijd op zoek zijn naar de goedkoopste energiebronnen. In tegenstelling tot bestaande industrieën kunnen miners relatief snel hun hele hebben en houwen oppakken en op een nieuwe locatie weer neerstrijken. Sommige miners, zoals het Nederlandse HUT8, hebben zelfs speciale zeecontainers laten ontwerpen die bijna plug and play ter plekke aangesloten kunnen worden.
Volgens de berekeningen in het rapport maakt bijna 80% van alle miners gebruik van hernieuwbare energie. Energie welke is opgewekt uit bijvoorbeeld windmolenparken of waterkrachtcentrales dus. Het idee dat in China alleen gebruik wordt gemaakt van kolen- en kern-energie lijkt hiermee ontkracht te worden. Vooral in China zijn er grote waterkrachtcentrales die te veel stroom genereren voor de vraag in de regio. De komst van miners maakt dit soort projecten juist rendabel.
Er zijn nog meer voorbeelden waar miners gebruik maken van anders verspilde energie. Zo is er bijvoorbeeld het bedrijf Upstreamdata welke zeecontainers kan inzetten op plaatsen waar nu overtollig gas verbrand of afgefakkeld wordt.

Grootverbruiker (En Aanjager) Van Groene Energie.
Ironisch gezien zou Bitcoin mining op sommige locaties dus wel eens de redding kunnen zijn voor groene energie projecten die nu niet rendabel zijn. Hiernaast is Bitcoin niet alleen een wedstrijd om de meest goedkope energie te vinden. Het is namelijk ook een wedstrijd om de meest energiezuinige apparatuur te maken. Misschien worden, in de zoektocht naar extreem rendabele miners, nog baanbrekende ontdekkingen gedaan op het gebied van energieconsumptie.
Trouwens: als we het energie verbruik van Bitcoin nou eens zouden vergelijken met toerisme of de mode-industrie? Deze laatste twee hebben hun voordelen maar zijn ook beiden verantwoordelijk zijn voor een flinke hoeveelheid milieuvervuiling. Misschien moeten we ons als maatschappij eens afvragen: hebben we liever de laatste modetrends of een vorm van niet te censureren geld die het misschien straks wel mogelijk maakt dat iedereen mee kan doen aan de globale economie?
De vraag is dus niet hoeveel energie Bitcoin verbruikt maar of het de moeite waard is.
Laten we dus niet meteen het kind met het badwater weggooien en wat minder luisteren naar schreeuwers en paniekzaaiers. De praktijk is altijd meer genuanceerd dan je zou verwachten.
Bitcoinspot.nl brengt sinds 2011 nieuws en achtergronden over cryptovaluta en blockchain.
De informatie op deze website is uitdrukkelijk niet bedoeld als een persoonlijk en/of financieel advies.
Volg bitcoinspot.nl op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
Vragen en/of opmerkingen? laat dan hieronder een reactie achter of bezoek onze contact-pagina.
Al gebruikte het minen alleen maar groene energie, feit blijft dat die energie dus niet voor iets anders (mag ik zeggen “nuttigs” 😀 ) wordt gebruikt en dat dus ander energiegebruik per definitie grijzer is dan het zou hoeven zijn.
En waar crypto-adepten het makkelijk over eens zijn: “Deze vorm van geld is hard nodig in deze tijden van inflatie en wanbeheer van het financiële systeem door (centrale) banken.” – Inflatie? Wanbeheer? Waar dan?
Klopt: helemaal geen energie gebruiken is beter maar dat geldt voor zoveel zaken. En voor het wanbeheer zou ik kijken naar 2008 en het feit dat er sindsdien niks is gedaan aan de structurele oorzaken van die crisis.
2008? De monetaire ingrepen (QE) waren juist redelijk succesvol en hebben niet geleid tot de destijds door veel mafketels gevreesde hyperinflatie. De kredietcrisis zelf had net zo goed kunnen gebeuren als we alleen Bitcoin hadden. Bitcoin vermijd op geen enkele manier een bubble (en, IMHO, is er zelf een). Inmiddels zijn alle banken ofwel failliet danwel flink gedelevered uit hoofde van regelgeving dus dat er niets is gedaan aan de structurele oorzaken vind ik een onverdedigbaar standpunt. Of het voldoende is om dat soort crises te allen tijde te vermijden betwijfel ik maar daar doet crypto helemaal niets aan. Dus, waar hebben we het eigenlijk over?