Er staat nu een Bitcoin pinautomaat op Schiphol, we spraken met de initiatiefnemer.

on .

Er staat nu een Bitcoin pinautomaat op Schiphol, we spraken met de initiatiefnemer.  
Sinds vandaag hebben internationale reizigers op Schiphol een alternatief voor het wisselkantoor. Ze kunnen nu namelijk hun Euro's ook omwisselen voor Bitcoin of Ethereum bij een Bitcoin pinautomaat. Deze is te vinden in aankomsthal 2 waar hij jaarlijks door miljoenen mensen gezien zal worden. De luchthaven heeft hiermee een primeur voor Europa. Volgens directeur Herman Vissia van Byecoin ging het plaatsen van de automaat niet over één nacht ijs. We spraken hem vandaag.

Byecoin

Hoewel de naam Byecoin misschien niet op ieders lippen ligt, timmeren ze al geruime tijd aan de weg. Zo plaatsten ze in 2013 hun eerste Bitcoin pinautomaat en ze hebben nu een zestal machines staan in Nederland. "Er is veel vraag naar de automaten maar we gaan zorgvuldig om met alle aanvragen" Aldus Dhr Vissia. We kunnen de komende tijd dus rekenen op meer Bitcoin ATM's, zoals de pinautomaten ook genoemd worden.

Droom die uitkomt

Het plaatsen van de automaat op Schiphol was een lang gekoesterde droom van Dhr Vissia. Er ging echter flink wat tijd overheen voordat de automaat daadwerkelijk op zijn plaats stond. "Het was een lang traject en we hebben een hoop uit moeten leggen" zo vertelt Vissia. "Ik waardeer het zeer dat Schiphol deze stap heeft gezet en ik vind het ook dapper. Het is immers één van de meest kostbare stukjes commercieel vastgoed van nederland."

Eenvoudig in gebruik

Voor de automaat is geen identificatie nodig en deze kan direct gebruikt worden om bedragen tot 100 euro om te ruilen voor Bitcoin of Ethereum. Als je een wallet op je smartphone hebt kan je deze gebruiken om een QR code te tonen van je Bitcoin portemonnee. De automaat kan deze vervolgens scannen en de bitcoins of ether overmaken.

De Bitcoin ATM in actie.
- Om je cryptovaluta te ontvangen heb je een QRcode nodig.

Voorlopig werkt de automaat één kant op, je kan dus geen bitcoins omruilen voor euro's. Volgens Vissia is dit omdat het momenteel vaak te lang duurt om 3 confirmaties te krijgen op het bitcoin netwerk. Met de implementatie van het Lightning netwerk gaat dit misschien veranderen. De, door Byecoin geplaatste, Bitcoin ATM op de Hightech Campus in Eindhoven is nu al geschikt gemaakt voor het lightning netwerk.

Je moet wel rekening houden met de tarieven. Bitcoins kosten bij de automaat 10% meer dan de huidige Bitcoin koers en per transactie wordt er €5 extra gerekend. Volgens Vissia is dat voornamelijk om het koersrisico en de transactiekosten van de volatiele cryptomunten mee af te dekken.

Onderzoekstraject

Vissia legt verder uit dat de plaatsing bedoeld is als een onderzoekstraject om te kijken of mensen liever Bitcoin mee naar huis nemen dan dat ze: "onbruikbare euros in hun nachtkastje hebben liggen".

"Er zijn immers landen zoals China waar digitaal geld al heel normaal is en landen zoals Venezuela waar je liever geen lokale valuta bezit. Voor deze doelgroepen zou Bitcoin een mooie oplossing kunnen zijn. Het is ook mooi om te zien dat Bitcoin wordt gebruikt als universeel geld".

Na de 6 maanden zal gekeken worden hoe intensief de automaat daadwerkelijk gebruikt wordt en op welke manier. Hier zullen ook enqueteurs voor ingezet gaan worden. Als de resultaten positief zijn wordt de proef hoogstwaarschijnlijk voortgezet.

Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Add comment


Security code
Refresh