Europese hof stelt: Bitcoin is vrij van BTW. Is bitcoin nu ook geld?

on .

Europese hof stelt: Bitcoin is vrij van BTW, is bitcoin nu ook geld?  
Het Europese hof van justitie heeft vandaag uitspraak gedaan dat bitcoins BTW-vrij mogen worden verhandeld. Ondernemers die bitcoins omwisselen tegen andere valuta hoeven dus geen btw af te dragen en het kopen van bitcoins is dus ook vrij van belasting. Volgens de Europese btw-richtlijn moeten de lidstaten vrijstelling verlenen bij transacties met wettige betaalmiddelen. Is Bitcoin nu dus een "wettig betaalmiddel" en is dit nu perse goed nieuws?

Rechtszaak

De uitspraak werd in gang gezet door de zweed David Hedqvist die een bedrijf wilde beginnen voor het handelen in bitcoins. Van een zweedse commissie kreeg Hedqvist te horen dat hij geen belasting hoefde te betalen over zijn activiteiten. De zweedse belastingdienst dacht daar echter heel anders over en deze stapte naar de rechter. Het Europese hof van justitie deed daarop vandaag zijn historische uitspraak dat over de handel in bitcoins geen BTW betaald hoeft te worden. Zo oordeelt het hof onder andere dat Bitcoin geen goed is omdat "Bitcoin geen ander nut heeft dan voor het doen van betalingen". Het hof meent ook dat virtuele valuta's op dezelfde wijze moeten worden behandeld als traditioneel geld. Het stelt dat de vrijstellingsregel voor wettige betaalmiddelen zou worden "uitgehold" als BTW zou worden geheven op het inwisselen van bitcoins voor traditionele valuta. Het hele vonnis staat online en is zeker interessant leesvoer.

Rechterlijke uitspraken

Hoewel het hof niet letterlijk heeft gezegd dat Bitcoin geld is hebben ze, in mijn ogen, wel indirect gesteld dat Bitcoin een wettig betaalmiddel is. Ook het oordeel dat Bitcoin "geen goed is, maar alleen gezien kan worden als een betaalmiddel" is volgens mij behoorlijk duidelijk. Aangezien deze uitspraak is gedaan door het Europese hof van justitie zou deze wel eens een hoop gevolgen kunnen hebben en kunnen leiden tot Jurisprudentie, rechterlijke uitspraken die weer gebaseerd worden op deze uitspraak.

Het is echter niet de eerste (en waarschijnlijk ook niet de laatste) rechterlijke uitspraak over Bitcoin en geld. Zo kwam de rechtbank in Overijssel bijvoorbeeld in mei 2014 tot het oordeel dat Bitcoin geen geld is in de zin van het Burgerlijk Wetboek. In Texas echter, later dat jaar. kwam een rechter juist weer tot de conclusie dat Bitcoin wel geld is omdat het duidelijk was dat Bitcoins gebruikt kunnen worden als geld. Je kon het, volgens de rechtbank, gebruiken om goederen en diensten mee te kopen en om in je persoonlijke levensbehoeften mee te voorzien.

Is Bitcoin nu geld?

Het idee dat er over de handel in bitcoins geen BTW afgedragen hoeft te worden afgedragen wordt denk ik door een ieder toegejuicht maar hebben de heren autoriteiten hiermee nu een spreekwoordelijke voet tussen de deur? Want stel je voor dat Bitcoin nu gezien gaat worden als geld, moeten we daar dan blij mee zijn? deze discussie is al eerder gevoerd en destijds al zonder duidelijke conclusie. De uitspraak van de rechter in Overijssel in 2014 deed namelijk Bitonic, de stichting Bitcoin Nederland en advocatenkantoor Solv het initiatief nemen om in hoger beroep te gaan. Het doel van de rechtszaak was om de uitspraak dat Bitcoin geen geld is te bestrijden. Dit deden ze om te voorkomen dat de gewraakte uitspraak gebruikt ging worden als jurisprudentie waar volgende uitspraken weer op gebaseerd konden gaan worden. Het initiatief leidde destijds tot een hoop verhitte gemoederen van voor en tegenstanders die niet echt veel nader tot elkaar kwamen.

De voorstanders vonden dat het classificeren van Bitcoin als geld zou leiden tot een hoop duidelijkheid qua belastingen, consumentenbescherming en regulering. De tegenstanders vonden dat je Bitcoin met rust moet laten en dat regulering alleen maar leidt tot hogere drempels en het onmogelijk maken van innovatie. We hebben er destijds aardig wat aandacht aan besteed, je kan hier de betreffende artikelen hier vinden. Het hoger beroep in kwestie heeft overigens nog steeds niet plaatsgevonden. De zitting zal plaatsvinden in maart 2016. Een leuk detail van de hele bitcoin-is-geld discussie is dat het classificeren van Bitcoin als geld (volgens de voorstanders) ertoe zou kunnen leiden dat Bitcoin ook vrijgesteld zou kunnen worden van BTW. Het lijkt erop alsof de voorstanders nu toch gelijk krijgen maar dan op een manier die ze zelf misschien niet voorzien hadden.

En nu?

Misschien loop ik een beetje op de zaken vooruit en misschien moeten we eerst eens wachten wat de gevolgen van deze uitspraak gaan worden. Ik ben vooral benieuwd wat deze Europese uitspraak voor gevolgen gaat hebben voor Nederland. In het Verenigd Koninkrijk en Finland werden bitcoin-transacties eerder al vrijgesteld van BTW maar in Nederland was er nog geen definitieve uitrpraak over gedaan. Ook al liet het ministerie van financien eerder al doorschemeren dat Bitcoin waarschijnlijk vrijgesteld zou worden van BTW.

De eerste effecten in Nederland zijn echter al wel te merken. Een medewerker van de Bitcoin wisselbeurs litebit.eu gaf namelijk vandaag op Reddit al aan dat ze 15000 euro terug gaan krijgen van de Nederlandse belastingdienst, ik ben benieuwd of andere Nederlandse Bitcoin wisselkantoren en beurzen hun voorbeeld gaan volgen.

Gepost door Roland de Goeij

Tags: btw, bitcoin-is-geld,

Add comment


Security code
Refresh