Even bijpraten met Paul Buitink over reinvent.money, Bitcoin en meer

on .

paul reinvent  
Paul Buitink is een Nederlander van afkomst die sinds kort weer terug is in Nederland, dit na enkele jaren woonachtig geweest te zijn in Ecuador. In de Nederlandse Bitcoin wereld kennen we Paul al langer van zijn wekelijkse show 'de week van Bitcoin' en zijn 'geld voor de toekomst' conferentie vorig jaar in Rotterdam. Ook dit jaar zal hij een conferentie organiseren genaamd 'reinvent.money' waar diverse sprekers en panels hun visie zullen gaan geven op mogelijke geldalternatieven.

Paul Buitink was alweer een paar weken in Nederland en het is goed om van tijd tot tijd eens bij te praten. Ik trof hem in Amsterdam in café Kobalt waar ik Paul, onder het genot van een hapje en een drankje, eens kon uithoren over verleden en toekomst en zijn & over zijn plannen en visies. De locatie was niet zomaar gekozen want we wilden uiteraard onze versnaperingen wel kunnen afrekenen met Bitcoin!

Wat vooraf ging

Paul zette zijn eerste stappen op het gebied van de alternatieve geldsoorten toen hij nog werkzaam was als marketingmedewerker voor goldmoney.com. Via een collega aldaar had hij al in 2010 van Bitcoin gehoord. Dezelfde hardnekkige collega zorgde er uiteindelijk toch voor dat Paul Bitcoin eerst nader ging bestuderen en ze uiteindelijk ook te kopen. Het enthousiasme voor de cryptocurrencies bleef groeien, hij stopte eind 2013 met zijn werk bij goldmoney aangezien ze daar niet de kant op gingen niet waar paul graag heen wilde. De kant van de cryptocurrencies dus.

In de daaropvolgende "vakantie" ging Paul niet op zijn lauweren rusten, integendeel zelfs. Paul host nu onder andere een wekelijkse show genaamd 'de week van Bitcoin'. Oorspronkelijk gestart in het Nederlands is de show al snel overgegaan op een meer internationale orientatie. De focus van de show verschuift ook steeds meer van alleen Bitcoin naar de, zoals paul het noemt, "alternative money space".

Reinvent.money

Naast de show organiseerde Paul vorig jaar ook de 'geld voor de toekomst' conferentie welke dit jaar een vervolg krijgt in 'Reinvent.money' welke 26 september gaat plaatsvinden in Rotterdam. Hoewel het grootste deel van het programma vastligt geeft Paul aan dat hij nog druk bezig om alle puntjes op de i te zetten.

"Zoals de titel al aangeeft is de conferentie voornamelijk gericht op het opnieuw uitvinden van geld en ons financiele systeem" vertelt Paul. "Er is zoveel aan de hand op het gebied van geld, denk alleen maar aan Cyprus, Griekenland en de problemen in de financiele markten. het is tijd om na te denken over alternatieven. Tijdens de conferentie vorig jaar hebben we veel aandacht besteed aan geldcreatie dat zal deze keer minder terug komen. We gaan nu meer denken in oplossingen, samen op zoek gaan naar consensus dus."

"Het wordt weer een mooie conferentie met een aantal bekende sprekers uit het binnen en buitenland. We hebben nu al een fantastische line-up met bijvoorbeeld Willem Middelkoop, Max Keiser en Joris Luyendijk. Ook zal Vít Jedlička van Liberland komen uitleggen waarom hij bijdragen wil gaan ontvangen in Bitcoin. Andreas Antonopoulos heeft aangegeven dat hij ook graag wil komen en ik ben nog bezig met een aantal andere gasten maar ik wil dat pas bekend maken als het ook daadwerkelijk rond is."

"We hebben al een aantal sponsoren aan het evenement kunnen verbinden en daar ben ik erg blij mee maar we zijn nog op zoek naar meer sponsoren. Het programma is bijna rond en de kaartverkoop ligt lekker op dreef. We hebben nu ongeveer 140 kaarten verkocht maar je merkt vaak dat de kaartverkoop echt op gang komt naarmate het evenement dichterbij komt. Vorig jaar hadden we 320 bezoekers, ik denk dat het er dit jaar een stuk meer gaan worden."

Plannen voor de toekomst

Je zou zeggen dat Paul al genoeg op zijn bordje heeft maar toch kan ik het niet laten om te beginnen over de toekomst, heeft Paul nog meer plannen?

"Plannen genoeg" begint Paul Lachend "Ja aan plannen geen gebrek. Ik kan nog niet te veel zeggen maar wel dat we de week van Bitcoin vaker willen gaan uitzenden en misschien dan ook zonder mij als host. Mijn lange termijn plannen? Ik zou wel graag een eigen bedrijf beginnen wat te maken heeft met met educatie en media maar ook Bitcoin en alternatieve geldsystemen boeien me ontzettend. Ik heb nooit echt een direct doel of focus gehad en mijn loopbaan is daardoor ook erg gevarieerd geweest. Ik heb de afgelopen jaren in 5 verschillende landen gewoond en daar ontzettend veel ervaringen opgedaan en leuke mensen ontmoet. Die grilligheid en onvoorspelbaarheid daar hou ik van"

We zijn erbij

Aan het einde van de avond vertrekt Paul weer gehaast op de fiets naar zijn tijdelijke woonruimte aan het Waterlooplein. Voordat hij vertrekt geeft hij aan dat de avond voor hem nog niet om is. Zo is hij nog druk bezig met het regelen van een Visum voor zijn vrouw, die nu nog in Ecuador woont. Ook is hij bezig met het vinden van een vaste woonruimte en uiteraard met de voorbereidingen voor reinvent.money. Ik merk op dat Paul best druk is voor iemand zonder vaste baan. "Ook daar wordt aan gewerkt" zegt Paul terwijl hij wegfietst." (De volgende dag hoorde ik van Paul dat hij is begonnen bij de gloednieuwe bank Bunq Veel succes Paul!)

Bitcoinspot is er in ieder geval bij de 26e in Rotterdam om uitgebreid verslag te doen van de dag. Kaarten voor reinvent.money zijn nog te koop. Kijk voor meer info op de website.

Gepost door Roland de Goeij

Tags: paul buitink, reinvent.money,

Add comment


Security code
Refresh