Een week geleden schreven we al over het nieuwe project dat Facebook in het geheim aan het ontwikkelen is, de Facebook coin. Dit ambitieuze project van Facebook oprichter Mark Zuckerberg moet begin 2020 voor flinke veranderingen zorgen in de wereld van de cryptocurrency. Het begint er steeds meer op te lijken dat de GlobalCoin zoals de munt intern ook wel eens genoemd wordt ook moet gaan concurreren met banken en betalings netwerken als PayPal.
Wat weten we over het project?
Dat het project in het geheim ontwikkeld wordt is duidelijk. Vanuit Facebook wordt er maar weinig over het project losgelaten en het blijft daarom gissen naar wat de exacte plannen zijn. Wat wel duidelijk is is dat het project eind dit jaar zal beginnen met testen. Als dit goed verloopt is het de bedoeling dat het digitale betalingsnetwerk begin 2020 in meerdere landen uitgerold zal worden. Bij deze landen zit ook India, met een inwonersaantal van 1,3 miljard mensen.
De Facebook coin moet een stablecoin worden. Dat betekent dat het gekoppeld wordt aan een valuta, of 1 of meerdere cryptocurrencies, om zo een vaste waarde te behouden. Voor investeerders is dit van groot belang. Mensen zijn over het algemeen terughoudend om te investeren in iets dat sterk in waarde fluctueert. Door middel van een investeringsronde wil Mark Zuckerberg ruim 1 miljard dollar ophalen om deze te koppelen aan de Facebook coin. Dit wordt gedaan om een goede financiële basis te hebben voor het project. Maar het kweken van vertrouwen is hierbij ook belangrijk. Een groot vraagteken bij het project van Facebook is namelijk de privacy en het centrale karakter van het bedrijf.
In het verleden is Facebook vaak in opspraak geweest omdat er data van gebruikers gestolen is. Mochten er daadwerkelijk miljarden mensen gebruik gaan maken van de Global Coin? Dan zijn deze betalingsgegevens goud waard en daarom een groot doelwit voor mensen die hier misbruik van willen maken. Dit is ook de reden geweest dat de Amerikaanse senaat een open brief naar Zuckerberg heeft gestuurd. In de brief hebben ze hun bezorgdheid geuit over de privacybescherming van de gebruikers.
Hoeveel impact zal de Facebook coin hebben?
Het blijft de vraag hoeveel impact de Facebook coin zal hebben. Het is zoals gezegd nog niet duidelijk hoe het project precies vormgegeven zal worden en op welke platformen het beschikbaar zal zijn. Het is namelijk niet de eerste keer dat Facebook een digitale valuta ontwikkeld heeft voor op het platform. Jaren geleden heeft het bedrijf al eens geprobeerd een betalingsmiddel, Facebook Credits, van de grond te krijgen, maar hier zijn ze na twee jaar alweer mee gestopt.
Het lijkt er echter op dat het deze keer op een nog grote schaal aangepakt wordt. Begin dit jaar heeft Zuckerberg namelijk al aangegeven platformen als Facebook’s Messenger, Whatsapp en Instagram te willen combineren tot één groot platform. Dit zou betekenen dat er miljarden mensen wereldwijd gebruik maken van dezelfde applicatie. Voeg hier één betalingsmogelijkheid aan toe, de Facebook Coin, en je bereikt direct miljarden mensen. Zoals het nu lijkt moeten deze twee ontwikkelingen ongeveer tegelijk uitgerold worden, namelijk ergens begin 2020. De ambitie van Zuckerberg is duidelijk. Hij wil ervoor zorgen dat het versturen van geld net zo makkelijk wordt als het versturen van een foto.