Vorige week schreven we al over Microsoft en project Ion, waarmee het in de toekomst via bitcoin’s blockchain persoonsidentificaties wil uitvoeren. Microsoft werkt hieraan samen de Decentralized Identity Foundation, dat uit een aantal toonaangevende bedrijven bestaat. Een opvallende ontbrekende in deze samenwerking is Facebook. Het wordt inmiddels steeds duidelijker waarom Facebook zich niet aansloot bij dit verband. Facebook is namelijk druk bezig met het ontwikkelen van een eigen stablecoin en dit kan nog wel eens grote voordelen voor de cryptowereld met zich meebrengen.
Een eigen cryptocurrency
Facebook is in een geheim kantoor, waar alleen het team van ruim 50 ontwikkelaars met een speciale security clearance naar binnen mogen, bezig met het ontwikkelen van een eigen stablecoin. Omdat Facebook hier zelf nog weinig over heeft bekendgemaakt, is er nog een hoop onzekerheid over de coin. Er is ook nog geen naam voor de coin, waardoor we voor hem voor nu de Facebook Coin noemen.
Wat er al wel bekend is over de Facebook Coin is dat het een stablecoin wordt die gekoppeld is aan meerdere valuta. Dit betekent dat de prijs niet zo heftig zal fluctueren als die bitcoin en andere cryptocurrencies. De coin is aan de andere kant ook niet gekoppeld aan slechts één andere valuta zoals de dollar, waardoor de coin redelijk stabiel in haar waarde zal blijven in geval van een crash van één van de gekoppelde valuta’s.
De Facebook Coin wordt waarschijnlijk eerst beschikbaar gemaakt op Whatsapp om contactpersonen mee te betalen. Dit hoeft echter niet het enige doeleinde voor de coin te zijn. Ook digitale betalingen bij (web)winkels buiten Facebook zouden op termijn mogelijk moeten worden. Een ander mogelijk doel van de coin is om Facebook gebruikers een (fractie van) een coin te geven bij het bekijken van een advertentie. Waarschijnlijk wordt de Facebook Coin als eerst in India uitgebracht en wil daar een soortgelijke functie invullen als WeChat in China. Mensen kunnen daarmee via hun telefoon betalingen doen en ontvangen en de ontvangen coins vervolgens omwisselen voor de lokale fiat.
Om een Facebook Coin te kopen hoef je waarschijnlijk geen Facebook account te hebben. Hij zal namelijk gedeeltelijk gedecentraliseerd uitgegeven worden. Naast op Facebook zelf zal de coin ook op exchanges te verhandelen zijn. Men verwacht dat hij in de zomer van 2019 voor het eerst beschikbaar zal zijn.
Waarom is dit goed nieuws?
Facebook heeft met haar social media platform, Whatsapp en Instagram een enorm aantal gebruikers. Door de Facebook Coin uit te geven kan het bedrijf in één oogopslag miljoenen, zo niet miljarden mensen met cryptocurrencies in aanraking brengen. Met het aantal gebruikers dat Facebook heeft, kan het meteen concurreren met PayPal en WeChat. Het aantal crypto-gebruikers zou hiermee ook meteen verdrievoudigen.
Facebook is niet het enige bedrijf dat een eigen cryptocurrency aan het ontwikkelen is. Een onlangs uitgebracht rapport van Binance ziet een duidelijke toename in populariteit van cryptocurrencies bij grote bedrijven. Zo is ook Telegram bezig met een eigen munt.
De Facebook Coin en andere cryptocurrencies van grote bedrijven zou voor de gehele crypomarkt positief kunnen uitpakken. Als mensen eenmaal bekend zijn met de werking van de Facebook Coin als cryptocurrency, is de stap naar bijvoorbeeld bitcoin of Ethereum veel kleiner. Het is hierin belangrijk om te realiseren dat er een verschil is tussen de Facebook Coin en bitcoin of Ethereum. Je kan de Facebook Coin eerder vergelijken met een fiat, zoals de dollar. De waarde zal redelijk stabiel blijven, waardoor investeren met oog op winst vrijwel niet zal voorkomen.
Sommige mensen denken al voorzichtig dat de Facebook Coin op termijn de Dollar zou kunnen vervangen. Niet lang geleden was de wereld’s backup-valuta goud; de waarde van een dollar werd vastgesteld aan de hand van de waarde van goud. Maar toen de VS besloot om de Dollar niet meer aan goud te verbinden, werd de Dollar zelf ’s werelds grootste valuta. Waarom zou Facebook niet hetzelfde kunnen doen?