FinCEN bemoeit zich met Bitcoin

on .

fincen_logo
In de afgelopen drie maanden is de aandacht voor bitcoin explosief toegenomen. Onder andere door de wall-street deal tussen Mt-Gox en Coinlab. En met die aandacht komt Bitcoin ook in het vizier van de Amerikaanse overheid. Een departement van de Amerikaanse overheid FinCEN, heeft daarom enige tijd geleden een rapport gepubliceerd over hoe om te gaan met virtuele munteenheden (zoals bijvoorbeeld bitcoin)

Het kan toeval zijn maar het rapport zou wel eens grote gevolgen gehad kunnen hebben. Namelijk: de stijging in de koers van bitcoins. De waarde van bitcoins is verdubbeld sinds het rapport werd gepubliceerd. De bedoeling van het rapport is het introduceren van richtlijnen in de Verenigde Staten voor het reguleren van virtuele munteenheden. Dit zou niet de eerste keer zijn dat Bitcoins bestudeerd worden door een financiële, juridische autoriteit of door een overheid. Er zijn verschillende rapporten gepubliceerd over bitcoins en andere virtuele munteenheden. Zoals een rapport van de FBI over bitcoins en een analyse van virtuele munteenheden gepubliceerd door de Europese Centrale Bank.

Door de aandacht van de media in de laatste twee weken begint de bitcoin economie door te dringen in het bewustzijn van de bevolking en zijn een hoop mensen nieuwsgierig geworden naar dit nieuwe mysterieuze virtuele transactiemiddel. Het gevolg hiervan is dat iedereen opeens ook in bitcoins wil gaan investeren om een beetje winst te kunnen maken en met deze nieuwe munteenheid te experimenteren. Daardoor is de speculatieve waarde van bitcoins zo drastisch gestegen in de laatste paar weken. Maar om terug te komen bij het rapport van FinCEN, wat staat er allemaal over virtuele munteenheden in het rapport? De bedoeling van het FinCEN rapport is om richtlijnen te introduceren voor het handelen met bitcoins. Dat betekent dat de Amerikaanse overheid erkent dat virtuele munteenheden zoals bitcoins een geldig transactiemiddel zijn. Het rapport is bestemd voor wisselaars van virtuele munteenheden, beheerders van virtuele munteenheden en gebruikers van virtuele munteenheden. We zullen zo terug komen op wat de betekenissen zijn van deze drie termen.

Wat is het doel van het FinCEN departement? Het departement van FinCEN heeft drie taken, namelijk; 1. Het in kaart brengen van ongeoorloofde financiële netwerken; 2. Het identificeren van gecompromitteerde financiële instellingen en wettelijke instellingen. 3. Begrip krijgen van huidige methoden en stelsels voor illegale financiering. Met deze doeleinden wil FinCEN richtlijnen introduceren om actie te ondernemen tegen het witwassen van geld en het financieren van “terroristische organisaties”.

Het rapport begint met een definitie van munteenheden. De regulering van FinCEN definieert reële munteenheden zoals munten en papier geld van het land van oorsprong die [1] worden aangewezen als wettig betaalmiddel en die [2] circuleren en [3] worden gebruikt en geaccepteerd als ruilmiddel in het land van afgifte. " In contrast tot "reële" munteenheden zijn virtuele munteenheden een medium van transactie die worden  geaccepteerd als een geldig betaalmiddel in sommige omgevingen maar niet alle attributen hebben van reële munteenheden. In het FinCEN rapport zijn er drie verschillende classificaties van virtuele munteenheden. namelijk; 1. E-munteenheden en E-edel metalen. 2. gecentraliseerde virtuele munteenheden 3. gedecentraliseerde virtuele munteenheden. In het rapport wordt Bitcoin niet genoemd, maar de terminologie die finCEN gebruikt om virtuele munteenheden te beschrijven is duidelijk op de bitcoin-economie gericht. Dit is de eerste keer dat een gedecentraliseerde munteenheid is gecreëerd en termen zoals "mining" (het genereren van gedecentraliseerde virtuele munteenheden) worden gebruikt. Deze termen zijn dus duidelijk afkomstig van de manier waarop het bitcoin netwerk functioneert.

Fincen definieert gedecentraliseerde virtuele munteenheden als volgt. 1. Een munteenheid die geen centrale opslagplaats heeft en geen centrale beheerder. 2. Een munteenheid waarbij personen de virtuele munteenheid zelf genereren door hun eigen computatie vermogen of hun eigen productie inspanning. Aangezien deze nieuwe technologische ontwikkeling heeft plaatsgevonden heeft FinCEN dus hun rapport uitgebracht, zodat andere autoriteiten in het Amerikaanse overheid geïnformeerd zijn over deze nieuwe technologische ontwikkeling en zodat andere autoriteiten het misbruik van virtuele munteenheden kunnen aanpakken. Dus het rapport is bedoeld voor het classificeren van nieuwe transactiemiddelen, voor het informeren van andere autoriteiten in de Amerikaanse overheid, en om richtlijnen te introduceren voor Bitcoin wisselaars, beheerders en gebruikers.

Maar wat is het verschil tussen die wisselaars, beheerders en gebruikers? Wisselaars zijn online bedrijven zoals Mt. Gox of Coinbase die bitcoins omwisselen naar reële munteenheden zoals dollars of euros. Deze bedrijven moeten hun transacties doorgeven aan de overheid zodat hun financiën gecontroleerd kunnen worden voor het opsporen van mensen of organisaties die misbruik maken van virtuele munteenheden of die hun geld willen witwassen. Beheerders zijn personen of organisaties die als een bedrijf functioneren, die bitcoins genereren door “mining” of die bitcoins accepteren voor hun producten of diensten. Gebruikers zijn mensen die virtuele munteenheden gebruiken voor het kopen van producten of diensten. Gebruikers van bitcoin hoeven zich geen zorgen te maken met de nieuwe richtlijnen van FinCEN. Zij hoeven hun transacties niet door te geven aan de autoriteiten. De richtlijnen van fincen zijn alleen toepasbaar voor wisselaars en beheerders, omdat deze degenen zijn die uiteindelijk bitcoins omwisselen naar reële munteenheden. Doordat bitcoin miners in de V.S. nu hun bitcoins niet mogen omwisselen naar Amerikaanse dollars zonder dit door te geven aan de Amerikaanse overheid, gaan ze hun bitcoins omwisselen naar een andere virtuele munteenheid zoals litecoin of namecoin. In de hoop uiteraard dat ze hiermee winst kunnen maken aangezien deze alternatieve virtuele munteenheden nu nog steeds heel goedkoop zijn vergeleken met bitcoins. In de grafiek hieronder kan men de koers zien van litecoins tegenover de Amerikaanse dollar.
litecoingraph
Binnen een week is de prijs gestegen van 1 $ per litecoin naar bijna 6 $ per litecoin. De koers van deze litecoins is gedaald naar 3 $ per litcoin omdat een meerderheid van mensen die met litecoins onderhandelen hebben hun litecoins weer hebben omgewisseld naar bitcoins. En deze hebben hiermee een flinke winst gemaakt.

Mijn conclusie: Doordat er nu een stap gezet is naar het reguleren van virtuele munteenheden lijkt het alsof de overheid van de V.S. erkent dat Bitcoins een geldig betaalmiddel zijn. Doordat er nu richtlijnen zijn geïntroduceerd in de V.S. zal de drempel voor grote online bedrijven zoals bijvoorbeeld Amazon lager liggen om Bitcoins te gaan accepteren voor de producten die ze verkopen. Ik vind zelf dat deze nieuwe richtlijnen een stap in de goeie richting zijn voor de Bitcoin economie. Bitcoins zijn nu een stap dichter bij om legaal te worden. En het wordt erkent dat Bitcoins niet alleen voor hackers zijn of voor het handelen in drugs.

David Britt

Add comment


Security code
Refresh