Gaat het lightning-network Bitcoin sneller en goedkoper maken?

on .

Gaat het Lightning-network Bitcoin klaarmaken voor de toekomst?  
Het Bitcoin-netwerk, hoe revolutionair het ook is, heeft momenteel een grote bottleneck. Het netwerk kan namelijk maar een stuk of 10 transacties per seconde aan. Deze kwestie zorgt al geruimte tijd voor verhitte discussies maar er is technologie onderweg welke deze beperking kan gaan verhelpen, het zogenaamde "lightning network". Laten we eens kijken wat dit lightning network precies is en waarom Bitcoin uberhaupt een schaalbaarheiduitdaging heeft.

10 transacties per seconde

Eerst even terug naar de basis. Zoals gezegd heeft Bitcoin momenteel de beperking dat er maar iets van 10 transacties per seconde uitgevoerd kunnen worden. Dit komt, onder andere, weer door het feit dat er elke 10 minuten maar 1 Megabyte aan data kan worden toegevoegd aan de Blockchain. De Blockchain is de openbare decentrale gedistribueerde database waarin alle bitcoins en bitcoin-transacties bewaard worden. Nu hoor ik u misschien denken" hef die beperking van 1 Megabyte dan op". Ja die discussie noemen ze de blocksize discussie en daar hebben we in het verleden al uitgebreid over geschreven. Een aanrader is het artikel "Het Blocksize debat: oftewel het "probleem" wat misschien helemaal geen probleem is". Of kijk hier voor alle artikelen die te maken hebben met de blocksize.

Om een lang verhaal kort te maken: de 1 Megabyte limiet gaat (voorlopig in ieder geval) niet veranderen. Met dat in gedachten zullen we op andere manieren moeten gaan kijken hoe we de hoeveelheid transacties per seconde toch kunnen gaan verhogen. En dan komt het Lightning network dus om de hoek kijken.

Het lightning network

In het huidige Bitcoin network bewaren alle computers alle transacties van iedereen. Dat is heel veilig maar het maakt de zaak er niet bepaald sneller op. Het lightning network zorgt ervoor dat een computer straks alleen de data bewaart van hun eigen transacties. Het is een protocol om blockchains te schalen & sneller te maken en kan in principe op iedere blockchain geimplementeerd worden.

Als je Bitcoin vergelijkt met bijvoorbeeld het Visa netwerk (welke tienduizenden transacties per seconde aankan) dan snap je dat er nog een lange weg te gaan is. Het lightning network echter zou er voor kunnen gaan zorgen dat er straks misschien wel duizenden of miljoenen bitcoin transacties per seconde gedaan kunnen worden. Deze transacties zouden dan ook nog eens direct bevestigd worden en extreem goedkoop zijn. Het klinkt bijna te mooi om waar te wezen dus laten we eens kijken hoe het lightning network functioneert.

Hoe het werkt

Stel je voor dat er 2 personen (P en Q) zijn die elkaar geregeld bitcoins sturen, elke keer dat ze elkaar betalen moeten ze transactiekosten aan de betaling toevoegen zodat de betaling opgenomen wordt in de blockchain. Na 10 minuten wordt de betaling dan bevestigd en is niet meer terug te draaien.

Stel je nou eens voor dat P en Q samen een zogenaamd multisig bitcoin-adres aanmaken. Het mooie van een multisig adres is dat er geen fondsen verstuurd kunnen worden vanaf dat adres zonder dat P en Q beiden hun toestemming daarvoor hebben gegeven. Daarna stuurt tenminste 1 of beide een hoeveelheid Bitcoin naar dat multisig-adres. Als P en Q daarna elkaar willen betalen dan maken ze dus elke keer een transactie aan die een gedeelte van het totale bedrag naar 1 van de 2 personen stuurt zonder dat deze transactie ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Als P en Q uiteindelijk klaar zijn met hun transacties zal er gekeken worden hoeveel ze elkaar nog schuldig zijn en zullen de resterende bitcoins naar P en Q gestuurd worden.

Het is te vergelijken met een vriend die nog geld van je krijgt voor een betaald rondje en die op zijn beurt weer een gedeelte van je schuld kwijtschenkt omdat jij weer een rondje voor hem betaald en weer vice versa. Onderling wordt er dus tussen jou en je vriend onthouden hoeveel geld jullie elkaar schuldig zijn en worden schulden tegen elkaar afgestreept zonder daadwerkelijk een transactie uit te voeren. Dit gaat veel sneller dan dat jij en je vriend elke keer jullie portemonnee moeten pakken en daadwerkelijk geld moeten uitwisselen. Aan het einde van de avond zullen jij en je vriend, net als P en Q een uiteindelijke transactie doen waarmee de zaak afgedaan is.

Zo'n openstaande bitcoin rekening tussen twee partijen (nodes) noemen ze een Payment Channel en het lightning network bestaat uit vele van deze payment channels. Het mooie echter aan deze payment channels is dat een partij ook als tussenpersoon kan dienen. Als P en Q bijvoorbeeld een kanaal hebben maar Q ook een kanaal heeft met Y dan kan Y een transactie doen met P. Op deze manier kunnen P en Y bitcoins uitwisselen zonder dat er een daadwerkelijke transactie plaats hoeft te vinden die op de blockhain wordt vastgelegd.

Deze versimpelde uitleg beschrijft uiteraard niet alles want er moet natuurlijk met een heleboel zaken rekening gehouden worden om ervoor te zorgen dat er niet valsgespeeld wordt of dat fondsen niet verloren gaan als bijvoorbeeld 1 van de 2 partijen een storing heeft. Voor een meer gedetailleerde uitleg kan je bijvoorbeeld het artikel "What is the Lightning Network and how can it help Bitcoin scale?" lezen.

Toekomstmuziek?

In Bitcoin-land horen we vaker over nieuwe technologieen die wel of niet ooit een feit gaan worden maar in dit geval zit er zeker schot in de zaak. 5 oktober namelijk heeft het bedrijf Blockstream bekend gemaakt dat ze een eerste test hebben gedaan waarbij er succesvol een transactie werd gedaan over meerdere nodes op het lightning netwerk. Van het heuglijke feit, waarbij er een ascii-kattenplaatsje werd gekocht met Bitcoin, is een video naar buiten gebracht waarbij je het hele proces in actie kan zien.


De transactie in kwestie, die gedaan werd op het test-netwerk, was verstuurd en bevestigd in een paar tienden van een miliseconde. Vele malen sneller dan nu het geval is op het huidige Bitcoin netwerk. Voor alle uitgebreide info kan je de blog-post lezen van Bitcoin-ontwikkelaar Christian Decker. Deze geeft hierbij ook aan dat het hele proces nog niet klaar is voor productie en dat ze nu verder gaan met het robuuster maken van het netwerk en het oplossen van bugs.

Ik ben in ieder geval benieuwd of en wanneer het lightning netwerk daadwerkelijk geimplementeerd gaat worden. We houden je uiteraard op de hoogte!

Gepost door Webmaster

Tags: blockchain, blocksize, lightningnetwork,

Add comment


Security code
Refresh