Gastblog | Bitonic: Bitcoin voor iedereen

on .

Gastblog | Bitonic: Bitcoins voor iedereen  
Aangenaam, ik zal mezelf even voorstellen. Mijn naam is Daan Kleiman en ik ben marketingmanager bij Bitonic. Bij Bitonic kan je sinds 2012 o.a. veilig en snel bitcoins kopen en verkopen. In deze blogpost zal ik ons bedrijf Bitonic nader voorstellen en laten zien waar we zoal mee bezig zijn. Via deze website zullen we vaker een blogpost publiceren om jullie op de hoogte te stellen van ontwikkelingen binnen ons bedrijf en de wereld van de Bitcoin in het algemeen.

Een klein stukje ontstaansgeschiedenis

Bitonic is opgericht door Jouke Hofman, Niels van Groningen & Robert de Waard. Drie schoolvrienden die een passie deelden voor het ontwikkelen van algoritmes, wiskunde en het opvoeren van rekenmachines om deze algoritmes zo snel mogelijk op te lossen. Computers, algoritmes en software was een logisch gevolg van de passie en interesse in technologie en programmeren.

Eind 2009, begin 2010 na het experimenteren met open source projecten als Openstreet map, Linux en Firefox en de achterliggende filosofie van dit soort projecten werden Jouke, Robert & Niels door een andere vriend gewezen op Bitcoin. Jouke vond het in eerste instantie veel neigen naar een piramidespel, maar de technologie paste wel in de tijdsgeest. Niels & Robert waren meteen enthousiast. Begin 2010 was er nog geen wikipedia-pagina of iets dergelijks waar Bitcoin werd beschreven, dus het was letterlijk het protocol, de bijbehorende software en fora doorspitten om het onder de knie te krijgen.

"Nadat we erg enthousiast waren over de technologie en we geëxperimenteerd hebben met de software probeerden we ze te kopen. Via de Franse bankrekening van MtGox wilden we geld storten op een account. Mijn bankrekening werd geblokkeerd en ik werd ook direct gebeld door ABN Amro: ik had een virus op mijn computer. Wij komen uit de hoek van Linux en beveiligingen en wisten precies wat we deden: Nee, we hebben geen virus, we willen bitcoins kopen. Maar de ABN Amro geloofde er niks van dus we hadden een probleem” aldus Niels van Groningen. Jouke: "We zijn toen gaan kijken om via een website en iDEAL het mogelijk te maken om bitcoins te kopen. Want uiteindelijk is het gelukt om geld op een account te krijgen en daardoor bitcoins in te kopen bij MtGox." Robert had een berekening gedaan dat er ongeveer 200 EUR p/maand mee te verdienen moest zijn en dat vonden we het proberen waard. Met een inleg van 1.000 EUR voor het inkopen van de eerste bitcoins (toen was 1 BTC = 5 $). Binnen 24 uur was de eerste klant een feit en vanaf toen is het nooit meer rustig geweest. De hype van april 2013 was de eerste, Bitcoin kwam op het achtuur journaal en sindsdien werd Bitcoin ook in Nederland voor een groter publiek bekend. Bitonic is een jaar lang de enige aanbieder geweest waar je met iDEAL bitcoins kon kopen. Sinds de hype in april 2013 zien we een toename van Bitcoin-bedrijven. Een goede en gezonde ontwikkeling voor een markt die steeds volwassener wordt.

Sinds 1 december 2013 ben ik bij Bitonic werkzaam en neem alle marketingactiviteiten voor mijn rekening. Ik hoorde via Niels relatief vroeg (begin 2011) over Bitcoin en heb het hierdoor allemaal van dichtbij meegemaakt. Bitonic heeft een enorme groei doorgemaakt waardoor veel nieuw personeel is gekomen. Het is allemaal begonnen in de (woon)kamer van Robert's huisje en vervolgens een kantoor in de bossen van Driebergen. Nu zitten we in Baarn waar we voldoende ruimte hebben om door te groeien. De keuze voor Baarn was eenvoudig: het ligt dichtbij een treinstation, in 20 minuten zit je met auto in Amsterdam en het is ook een bosrijke omgeving die zorgt voor een prettige (en huislijke) sfeer.

Uitbreiding van diensten

Na de in- en verkoop van bitcoins kwamen ook vragen uit de markt om een merchant-oplossing aan te bieden. Dit was dan ook de eerste uitbereiding van nieuwe diensten: BitMerchant. Middels BitMerchant kunnen (web)winkels eenvoudig Bitcoin als betaalmiddel integreren. Deze dienst bieden we sinds september 2013. Op dit moment zijn we bezig met interessante gesprekken en verwachten ook van deze dienst steeds meer nieuwe aansluitingen de komende tijd.

Omdat we al een ruime ervaring hadden opgedaan met Bitcoin kwamen ook bedrijven en overheidsdiensten vragen om bepaalde kennis. Hiervoor hebben we dan ook de dienst BitCoinsultancy in het leven geroepen. Met deze dienst hebben we presentaties en seminars gegeven aan tal van organisaties zoals FIOD, en Hightech-crime, Currence, Equens, ABN Amro, ING, SNS, enzovoort. Dit heeft o.a. ook geresulteerd in het ontwikkelen van specifieke software voor het Openbaar Ministerie.

De stand van zaken

Onze nieuwste dienst/product is het handelsplatform {BL3P}. Hiervoor hebben we een vergunning aangevraagd bij De Nederlandsche Bank voor het beheren van euro's van klanten. We willen Bitcoin beschikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen en daarom denken wij dat we dit via de officiële wegen het beste is op dit moment. We hebben veel tijd gestoken in de kwaliteit waarop {BL3P} is gebouwd. Dit betekent dat er veel geïnvesteerd is kwalitatieve mensen en resources om de klanten van {BL3P} de juiste ervaring te bieden. Van verificatie tot de API, van Trading Engine tot aan beveiliging. Dit is voor ons zeer belangrijk, niet alleen om concurrerend te zijn in de markt, maar ook om een grote mate van betrouwbaarheid en duurzaamheid naar de toekomst te bieden. Daarbij nemen we alle kennis en kunde die we hebben opgedaan met Bitonic mee en moet dit voor de komende tijd een nieuwe fase inluiden.

Daarnaast zijn we hier en daar bezig met interessante side-projects. Bitcoinisgeld.org is daar één van, maar we zijn ook bezig met onderzoek i.c.m. onderzoeksbureau's en universiteiten, analysesoftware en nog veel meer. Maar de focus ligt absoluut op {BL3P} en daar verwachten we ook veel van. De laatste loodjes wegen -zoals wel vaker- het zwaarst.

Bitonic bestaat nu ongeveer 2,5 jaar en als we terugkijken naar deze 2,5 jaar dan beseffen we ons soms niet wat we allemaal al meegemaakt hebben. Deze markt is zo jong en zo innovatief, we staan aan het begin van iets groots. Als je bij ons op kantoor komt dan voel je een enorme passie en energie. Dat is fantastisch.

Geschreven door Daan Kleiman | Bitonic

Tags: Bitonic,

Add comment


Security code
Refresh