Even voorstellen: Ik ben Junanto van der Veen. Samen met Patrick van Ek zijn wij de 2 oprichters van Easbit. Wij zijn een mobiele applicatie wallet-developer voor cryptocurrency gerelateerde software. Ons is gevraagd om op terugkerende basis een gastblog te verzorgen om u een kijkje te geven in de wereld van een wallet-developer en hier werken we graag aan mee. Het ontwikkelen van een uiterst gebruiksvriendelijke applicatie voor Android smartphones is wat we vandaag de dag doen.
Van idee tot actie!
Het uitgangspunt achter een wallet voor smartphones is dat een gebruiker binnen een beveiligde omgeving bitcoins kan versturen en ontvangen. Veiligheid en privacy zijn tevens 2 pijlers die bij ons hoog in het vaandel staan. Het idee voor dit project is ongeveer anderhalf jaar geleden ontstaan en een viertal maanden verstreken om het idee volwassen te maken en ons te baseren op gedegen marktonderzoek. Daarna zijn we begonnen met het daadwerkelijk schrijven van de app.
Vanwege mijn bancaire achtergrond ben ik goed op de hoogte van de wensen van de klant als het aan komt op de gebruikerservaring met internetbankieren. Deze kennis hebben we gewichtig mee laten wegen in het ontwerp van de app. Zo hebben we naar verschillende platformen gekeken om inspiratie op te doen. Uiteindelijk is een mobiele Bitcoin-wallet het beste te vergelijken met internetbankieren.
Daarnaast hebben we ook veel tijd besteed in het bestuderen van verschillende enquêtes en studies over Bitcoin en mobiele betalingen. Enkele voorbeelden zijn:
– Accenture: Consumer Mobile Payments Survey
– Emarketer.com: Smartphone Users Worldwide Will Total 175 Billion 2014
– Google: Our Mobile planet
Waarom zijn jullie “Believers”?
De oorsprong hiervan ligt in de samenstelling van een bancaire achtergrond en de decentralisatie van de Bitcoin. Van dichtbij heb ik gezien hoe de crisis is ontstaan. In het nieuws zie je nog steeds regelmatig bestuurders in verhouding een scheve vergoeding ontvangen terwijl, niet incidenteel, de organisatie verre van winst draait. Voorheen hadden mensen eigenlijk geen alternatief wanneer het aankomt op betalingsystemen. Bitcoin heeft de potentie om een gedegen alternatief te zijn wanneer het een volwassen ecosysteem is.
Naast het bovengenoemde is voor ons ook nog een andere reden erg belangrijk. Het gevoel is aangewakkerd door jaren lang te hebben rondgereisd in Azie. Volgens schattingen van McKinsey heeft meer dan de helft van de wereldbevolking geen toegang tot een bankrekening. Door de juiste technologische ontwikkelingen heeft de Bitcoin disruptieve potentie om het ineens een stuk toegangkelijker te maken om deel te nemen aan een volwassen economie in de vorm van (internationale)transacties. Wij vinden namelijk dat Bitcoin van iedereen is en voor iedereen is.
Maar er bestaan toch al wallets?
Ja dat klopt zeker. De Bitcoin heeft in haar weg naar volwassenheid nog een behoorlijk aantal stappen te gaan voordat de kritische massa zal worden bereikt. Wij zijn stellig van mening dat binnen een gezond ecosysteem de wallet een belangrijke rol zal gaan vervullen. Zonder wallet kan de consument immers lastig winkelen. Je zou dan kunnen stellen dat naast veiligheid en privacy het de gebruiker zo makkelijk mogelijk gemaakt moet worden om zijn/haar Bitcoins uit te geven. En dit zijn nu precies de uitgangspunten die we tijdens het ontwerp hebben gebruikt. Dit is niet alleen onze mening op basis van ervaring, maar dit blijkt ook uit de eerder genoemde documentatie.
Klinkt leuk! En hoe ging het verder?
Na het ontwerp volgt de ontwikkeling zelf ofwel het schrijven van de code. Met name de mate van professionalisatie bepaalt hoe gedegen een applicatie in elkaar zit. Wij hebben gekozen om hiervoor een strategische partner in de armen te nemen die voldoet aan de standaarden van CMMI level 5. Zij ontwikkelen onder andere ook voor de Telegraaf. Ikzelf vergelijk dit het liefste met een 3-sterrenrestaurant of een 5-sterren-hotel. Top of the bill dus. Agile is een logische manier van werken wanneer er een project zoals dit gestart word. De werkwijze zal een team dwingen om goed te communiceren, met vaste regelmaat voortgang te bespreken en met intervallen werkende software op de leveren.
Daarnaast vinden wij code schrijven in native talen cruciaal. Er zijn talen zoals HTML-5 die geschikt zijn voor meerder platformen. Maar de ervaring leert dat schrijven voor bijvoorbeeld specifiek Android dit ten goede komt van de gebruikerservaring. Simpelweg vanwege het feit dat je meer mogelijkheden hebt.
Waarin onderscheiden jullie je nou echt?
Wat betreft de beveiliging en privacy maken wij gebruik van de hoogste standaarden. De decentralisatie en de transparantie van de Bitcoin is voor ons een groot goed. Als Bitcoin gemeenschap moeten we leren van het incident bij MtGox. Dit mag absoluut niet nog een keer gebeuren. Daarom hebben wij ervoor gekozen om alle kritische data niet op onze servers op te slaan, maar op de smartphone van de gebruiker. Denk hierbij aan de private key en de public key. Binnen de app kunnen er back-ups gemaakt worden en deze kunnen worden opgeslagen en bijvoorbeeld gemaild worden. Maar ook Dropbox en Google Drive behoren tot de mogelijkheden. Waar wij echt het verschil in willen maken is de gebruiksvriendelijkheid. Onze overtuiging is dat de gebruiksvriendelijk, naast het bovengenoemde doorslaggevend zal zijn wanneer de gebruiker een keuze moet maken welke app hij/zij gaat gebruiken.
Een goede vergelijking is het internetbankieren. Dit is in het leven geroepen om uiteindelijk de bank en klanten geld te besparen. Het niet hoeven aanhouden van onder andere dure panden etc. Door de tijd heen hebben banken het internetbankieren dusdanig ontwikkeld dat de klant voor de standaard handelingen niet meer naar kantoor hoeft. Dit is wat er volgens ons ook moet gebeuren met Bitcoin om het ECHT mainstream te krijgen. Er wordt veel over gesproken wat de Bitcoin nu echt nodig heeft om mainstream te worden. Een ding is zeker de wallet gaat hierin een belangrijke rol spelen. Om een gezond ecosysteem te creëren zullen er een aantal leading wallets moeten zijn. En mensen gaan ons inziens de Bitcoin niet gebruiken als er niet minimaal een “killer-wallet” is die op alle fronten 110% voldoet aan de verwachtingen van de eindgebruiker. Hierbij speelt de gebruiksvriendelijkheid een cruciale rol. De interface is gebaseerd is zodanig ingericht dat echt iedereen ermee overweg kan. Dus ook opa en oma.
Geschreven door Junanto van der Veen