Getest door bitcoinspot.nl: Trezor bitcoin safe

on .

Getest: Trezor bitcoin hardware wallet  
Het kon even duren maar hij is binnen, gisteren ontving ik namelijk mijn first-edition Trezor bitcoin safe. De Trezor is een apparaatje wat het nu voor iedereen mogelijk maakt om zijn bitcoins eenvoudig en veilig op te slaan. Het veilig opslaan van bitcoins is tot nu toe altijd een van de grootste hoofdpijndossiers geweest maar de Trezor lost dat probleem eenvoudig op. Ik heb de Trezor uiteraard meteen aangesloten en getest, mijn eerste indruk was erg positief.

Wat is de Trezor?

Voor de trouwe bezoekers van bitcoinspot.nl is de Trezor geen onbekende, aangezien we er al eerder aandacht aan besteedden maar voor de mensen die er nog nooit van gehoord hadden een korte intro. De Trezor is een klein apparaatje, ongeveer even groot als een luciferdoosje, op welke de sleutels opgeslagen worden waarmee je toegang krijgt tot je bitcoins. Je zou, voor het gemak kunnen zeggen, dat de bitcoins dus niet meer opgeslagen worden op je computer (waar deze blootgesteld zijn aan hackers, malware, virussen enz) maar op de Trezor. Op deze manier zijn je bitcoins dus geisoleerd van het internet en de daarbijhorende gevaren. Om de bitcoins te kunnen versturen moet je fysieke toegang hebben tot de Trezor en je moet ook bij elke transactie een pincode opgeven wat weer een extra beveiligingslaag vormt.

Het mooie aan de Trezor is dat deze werkt aan de hand van een zogenaamde seed wat ervoor zorgt dat je bij verlies of diefstal niet je bitcoins kwijt bent. De bitcoin-adressen, die horen bij de Trezor, worden namelijk gegenereerd aan de hand van een 24-tal woorden (de seed). Deze seed kan je, in geval van nood, weer op een andere Trezor invoeren waarna alle adressen en bijbehorende bitcoins weer toegangkelijk zijn. Dit wordt ook wel een deterministische wallet genoemd, de Armory bitcoin wallet bijvoorbeeld heeft ook deze functionaliteit.

Aan de slag

De Trezor wordt geleverd in een doosje met een hologram-sticker erop zodat je zeker weet dat er niemand mee heeft kunnen knoeien, in ieder geval dat hopen we dan maar. In het doosje zitten de Trezor, een usb-kabeltje, een notitieblaadje voor je seed en een beknopte papieren handleiding.

De trezor incl toebehoren

Om de Trezor te activeren kan je gaan naar myTrezor.com en de Trezor in een usb poort plaatsen. Eenmaal op de site aangekomen wordt automatisch de driver geinstalleerd en zal het setup proces beginnen. Het instellen van de Trezor is vrij eenvoudig. Ten eerste wordt er gevraagd om een pincode en ten tweede zal de Trezor de seed aan je tonen in de vorm van 24 losse woorden die stuk voor stuk op de Trezor verschijnen. Dit maakt het mogelijk om ze op te kunnen schrijven voor noodgevallen.

Als de seed opgeschreven is en de pincode ingesteld, is de Trezor klaar voor gebruik. Dat wil zeggen: je kan dan je bitcoins naar het adres sturen wat bij de Trezor hoort. Het adres kan je vinden in de online wallet op myTrezor.com welke we al eerder geopend hadden. Als je wil kan je meer adressen genereren om daarmee aparte wallets te creeren.

De Trezor online wallet

Hoe werkt het in de praktijk.

Als ik nu bijvoorbeeld een betaling zou willen doen moet ik de volgende stappen uitvoeren (Ik heb uiteraard eerst wat geld naar de Trezor gestuurd). Ik plaats de Trezor in mijn computer en ik ga naar myTrezor.com. Eenmaal aangekomen op de site hoef ik geen wachtwoord of iets dergelijks in te vullen, ik kan meteen mijn balans zien en een betaling inzetten. Als ik het bestemmings-adres & bedrag heb ingevuld en klik op versturen wordt er op het scherm van de computer om de eerder ingevulde pincode gevraagd. Het invoerveld verschijnt als een vierkant met daarin 9 vraagtekens, je moet op het scherm van de Trezor kijken welk cijfer bij welk vraagteken hoort. Op deze manier kunnen keyloggers niet je pincode afvangen door mee te kijken, weer een extra beschermlaag dus. Na het invoeren van de pincode moet je op de Trezor de betaling bevestigen en dan is de betaling voltooid, simpel.

De pincode is afgeschermd voor keyloggers

Mijn eerste indruk

Ik ben tot nu toe erg tevreden over de Trezor, het product doet precies wat het zou moeten doen en doet het op een eenvoudige manier. Het product ziet er netjes uit en komt met een begrijpelijke handleiding die ook voor de minder ervaren bitcoin-gebruiker goed te volgen is. Maar de technologie is gleodnieuw en ik kijk eerst even de spreekwoordelijk kat uit de boom en wacht ervaringen van andere Trezor gebruikers af voordat ik het meerendeel van mijn bitcoins erop ga zetten.

Ik ben benieuws of de mannen van Trezor met nog meer apparaten gaan komen de komende tijd, vooral het idee om de Trezor te gaan gebruiken om je identiteit mee te beheren spreekt me erg aan. Met andere woorden een Trezor-achtig apparaat gebruiken om mee in te loggen op alle sites waar je nu nog een aparte gebruikersnaam en wachtwoord voor nodig hebt.

Ik heb de Trezor destijds gekocht in de preorder, voor zover ik kan zien is die nu niet te koop op de site. Er is daar wel een aankondiging te vinden dat er binnenkort een e-shop te vinden zal zijn. Mochten ze te koop komen laat ik het je meteen weten!

Edit: De Trezor Bitcoin safe is nu aan te schaffen op buytrezor.com

Gepost door Roland de Goeij

Tags: hardware-wallet, trezor,

Comments   

# Guest 2014-08-11 16:36
Het is een enorme faal.
Punt 1 er is geen offline wallet het slaat je info op bij een sub bedrijf van terrahash, dus niets offline maar alles puur online.
Ja ja de sprookjes over dat die er niets mee te maken hebben weten we wel, maar ik geloof er geen donder van.
2. het werkt met geen enkele andere wallet zoals was belooft zou het vooral samen werken met multibit. Maar ook hier een dikke faal.
Dus FAAL FAAL niet aan beginnen
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-07-31 22:26
Zou de nieuwe usb hack een probleem kunnen zijn voor de Trezor ?
http://www.nu.nl/tech/3842040/onderzoekers-demonstreren-ernstig-lek-in-usb.html
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2014-08-06 10:06
Quoting Guest:
Zou de nieuwe usb hack een probleem kunnen zijn voor de Trezor ?
http://www.nu.nl/tech/3842040/onderzoekers-demonstreren-ernstig-lek-in-usb.html

Volgens de makers van de trezor iig niet, zie de tweet die ik erover gestuurd heb naar de makers van de trezor:

https://twitter.com/slushcz/statuses/495302103850442752
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh