Handelen in bitcoins? wat tips voordat je begint

on .

Handelen in bitcoins? een ervaringsdeskundige vertelt.  
Aangezien er steeds weer nieuwe mensen geïnteresseerd raken in bitcoin (welkom!), is het misschien goed om het eens te hebben over de standaard marktmechanismen; adviezen die ik graag gehad zou hebben toen ik met bitcoin in aanraking kwam. Zelf ben ik geen expert op dat gebied, maar heb inmiddels wel wat ervaring. Je hóeft ook geen expert te zijn, zolang je maar weet van jezelf dát je geen expert bent. Het is erg jammer als mensen die enthousiast zijn over de nieuwe mogelijkheden die ontstaan door de blockchaintechnologie, vervolgens gedesillusioneerd raken doordat ze veel geld verliezen.

Als bezitter van bitcoin kunnen er (net als in andere markten) sterke impulsen optreden als de prijs scherp stijgt of daalt. Als je niet oplet ga je handelen vanuit deze emoties; de twee belangrijkste zijn angst en hebzucht. Weet dat er professionele traders actief zijn, ook in de bitcoinmarkt, die veel geld verdienen aan mensen die hieraan toegeven.

Ze beginnen bijvoorbeeld als er een negatief nieuwsbericht is, veel bitcoins te verkopen waardoor er paniek uitbreekt en anderen uit angst ook gaan verkopen. De prijs zakt dan nog verder en vervolgens kopen ze hun coins goedkoper terug. Veel gewone gebruikers denken op zo’n moment dat de prijs naar nul gaat, dat het is afgelopen met bitcoin en dat als je nog iets eruit wil halen je het nú moet doen. Als je de meerjarige grafiek bekijkt zijn er al heel veel van dit soort ‘panic sellings’ geweest en tot nog toe kwam bitcoin altijd weer terug.

Aan de andere kant, tijdens een sterke stijging krijg je snel het gevoel de boot te missen als je niet nú meteen koopt, je denkt 'de prijs wordt nooit meer zo laag als nu' (de hebzucht variant). Er zijn maar een paar punten op de meerjaren grafiek van de bitcoinprijs aan te wijzen waar dat ook echt zo is en bovendien volgde na een exponentionele stijging tot op heden altijd een lange periode van 'correctie'. De kans is dus heel groot dat je tijdens zo’n scherpe stijging teveel betaalt voor je bitcoins.

Mijn tips voor de beginnende handelaar:
- Buy&Hold
Als je in bitcoin gelooft en geen professionele trader bent: investeer een bedrag dat je kunt missen in bitcoin en sla ze op een veilige manier op. Oftewel: buy en hold. Het is sowieso niet slim om ze bij een exchange te bewaren omdat je dan je coins kwijt bent als de exchange failliet gaat. Als je ze zelf opslaat, bescherm je jezelf ook meteen tegen gehaast emotioneel handelen.

- Contact leggen
Zoek eerst even contact met ervaren bitcoingebruikers als je de neiging hebt om in genoemde valkuilen te vallen, bijvoorbeeld de facebookgroep Bitcoin Nederland, waar vaak mensen online zijn, of anders de reddit r/bitcoin. Mensen die meerdere crashes en ralleys hebben meegemaakt kunnen je helpen om de zaken in groter perspectief te zien.

- Klein beginnen
Kun je het niet laten en denk je echt slimmer te zijn dan anderen, start dan te traden met een klein beetje en niet met al je coins. En krijg niet te snel zelfvertrouwen als je eens wat geld verdient, het kan ook gewoon geluk zijn.

- Verdiep je in de materie
Handel alleen in een altcoin als je je uitgebreid hebt verdiept in de coin en je gelooft in de toekomst ervan. Sommigen worden zeer enthousiast aangeprezen, soms met bedenkelijke motieven.

Wouter Meijer
1GwQRRQJUMs7xDeMeuRAFXb9ooBv4orx2C

Comments   

# Guest 2014-09-01 13:38
Ik ben zelf in 2011 begonnen, vanuit het inzicht dat Bitcoin een lastig technisch probleem oplost, en mijn inschatting dat Bitcoin op dat moment onderschat werd.Een paar adviezen:
Zorg dat je een "systeem" hebt dat je vertelt hoeveel je bij welke prijs wilt kopen/verkopen, en houd je aan je systeem. Dit voorkomt dat je te "emotioneel" gaat handelen.
Zorg dat er een maximum zit aan het bedrag dat je in Bitcoin stopt, en dat dat maximum laag genoeg is dat je niet in de problemen raakt als je het hele bedrag kwijt raakt.
Beperk de risico's: Bitcoin is een vrij riskante belegging met grote schommelingen, dus technieken (zoals gespreid inkopen/verkope n) die het risico beperken zijn erg nuttig.
Koop als de prijs laag is, verkoop als de prijs hoog is. Dat is de enige manier om winst te maken. Het omgekeerde doen geeft verlies.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-08-28 23:27
Mooi stukje, lijkt me een waardevol advies.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh