Het Bitcoin netwerk verbruikt nu al meer stroom dan Ierland maar is dat erg?

on .

Het Bitcoin netwerk verbruikt nu al meer stroom dan Ierland maar is dat erg?  
Als je iets over Bitcoin hoort gaat het meestal om de koers en of het wel of niet een zogenaamde "bubble" is. Een onderwerp wat steeds meer aandacht krijgt is de hoeveelheid stroom die nodig is voor Bitcoin mining. Het Bitcoin netwerk gebruikt nu ongeveer 29TWh, dat is ongeveer 0.13% van het globale energieverbruik. Dat lijkt misschien niet veel maar het is meer dan bijvoorbeeld Nigeria of Ierland. En dan hebben we het nog niet over het mining-stroomverbruik van alle andere cryptocurrencies.

Waarom zoveel stroomverbruik?

Het beveiligen van het Bitcoin netwerk wordt (voornamelijk) gedaan door speciale mining-hardware. Deze mining hardware is constant druk aan het rekenen om een ingewikkelde rekensom op te lossen en degegene die deze rekensom als het eerste oplost mag een nieuwe set aan transacties toevoegen aan het Bitcoin kasboek (de blockchain). Ongeveer elke 10 minuten lost iemand de rekensom als eerste op en worden er ook 12.5 bitcoin uitgekeerd aan deze gelukkige vinder. Het kan dus erg lucratief zijn om bitcoins te minen en velen over de hele wereld doen dat dus. Echter: hoe meer partijen er meedoen hoe moeilijker de som wordt gemaakt zodat deze niet te snel wordt opgelost. Het minen van bitcoin is dus een soort van globale technologische wedloop geworden waarbij er steeds meer en snellere hardware ingezet wordt en er dus ook steeds meer stroom verbruikt wordt.

(Nog) niet groter dan Nederland

Nederland scoort hoog qua energieverbruik. Wij komen volgens de lijst van powercompare uit op een globale 31e plaats met 108 TWh. Voorlopig verbruiken we dus meer stroom dan Bitcoin maar de vraag is hoe lang dat nog gaat duren. Alleen deze maand al steeg het energieverbuik van Bitcoin met bijna 30%. Als we de trend van het energieverbuik van Bitcoin doortrekken dan verbruikt het netwerk ergens in 2020 waarschijnlijk meer stroom dan welk land ook.

Groene stroom?

Het zou mooi wezen als, de door Bitcoin verbruikte energie, duurzaam opgewekt zou kunnen worden. Lang niet alle energie is nu afkomstig uit duurzame bronnen en het draaiende houden van het Bitcoin netwerk veroorzaakt nu dus vervuiling en uitstoot. Gelukkig wordt er wel gezocht naar oplossingen. Zo zijn er steeds meer initiatieven om duurzaam te minen, zoals bijvoorbeeld het Oostenrijkse HydroMiner welke waterkracht gaat inzetten. Ook komen er steeds efficientere Bitcoin miners zoals de Dragonmint welke in het eerste kwartaal van 2018 geleverd zal gaan worden.

De moeite waard

Alle, door Bitcoin verbruikte stroom, lijkt misschien een verspilling van energie maar het heeft wel degelijk nut. Deze energie wordt namelijk ingezet om het Bitcoin netwerk te beveiligen. En het Bitcoin netwerk is niet zomaar een netwerk. Het is een globaal decentraal vrijwillig en transparant betalingsnetwerk netwerk met meer dan 116 miljard euro aan waarde. Iets wat we in de geschiedenis van de mensheid nog niet gezien hebben. Misschien is dat de verbruikte energie wel waard?

Gepost door Roland - Disclaimer.

Comments   

# Guest 2017-11-29 09:09
En wat als we al die energie verslindende bankgebouwen, rondrijdende geldwagens, pinautomaten, bankpersoneel, gelddrukmachine s die overuren draaien etc. etc. aan de kant zetten.
Zouden we positief uitkomen.
En de techniek komt wel weer met veel betere oplossingen voor het energieverbruik van de bitcoin.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-12-04 19:12
Quoting Guest:
En de techniek komt wel weer met veel betere oplossingen voor het energieverbruik van de bitcoin.


En die techniek is er al, waarom gaan we daar niet naar over?
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-11-27 00:19
Door dit stroom verbruik is er ook werk gecreëerd! Overigens,wat is het stroomverbruik van o.a.:Facebook , Google,whatsapp ,apple ,microsoft ???dat vraag ik mij dan af ?!!!
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-12-04 19:04
Quoting Guest:
Door dit stroom verbruik is er ook werk gecreëerd!


Trumpiaans antwoord!

Quoting Guest:
Overigens,wat is het stroomverbruik van o.a.:Facebook , Google,whatsapp ,apple ,microsoft ?


FB, Google etc. is een pragmatische waarde en niet speculatief.

De Bitcoin technologie zou een antwoord moeten zijn op bestaande problemen; het monetair systeem en de eurocrisis op dit moment. Maar wil je de energieconsumpt ie en de invloed daarvan goed praten met een speculatieve waarde en baancreatie? Dat is erg kort door de bocht en simpel gedacht. Dat deze technologie ons monetair systeem gaat helpen staat buiten kijf, maar laat dat met iets pragmatisch zijn.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-11-24 15:49
Zonde van de energie.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-11-24 13:39
"…vrijwillig en transparant betalingsnetwer k netwerk met meer dan 116 miljard euro aan waarde".

De waarde van bitcoin komt door juist de verbruikte energie en daarnaast een speculatieve waarde. Het is dan een speculatieve waarde die een enorme invloed heeft op de natuur, leefomgeving en leefomstandighe den. Ik vind dat juist eerlijk gezegd niet de moeite waard.

Is trouwens de 'tangle' geen goed alternatief?
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh