Op 31 juli 2013 onthulde J.R. Willet ‘the second bitcoin whitepaper’ genaamd Mastercoin: New protocol layer on top of Bitcoin. Binnen een aantal maanden tikte de marktkapitalisatie van de ongeveer 619 duizend Mastercoins (MSC) al een waarde van 100 miljoen dollar aan en werden ze verkocht voor 0,30 BTC per stuk. Op dit moment schommelt de totale waarde echter tussen de 30 en 40 miljoen Dollar en is 1 enkele Mastercoin zo’n 60 dollar waard.
De eerste vraag is natuurlijk; Wat geeft deze coin een eventuele meerwaarde ten opzichte van de bestaande cryptocrrencies dat mensen bereid zijn er 60 Dollar per stuk voor te betalen? De waarde van de munt komt onder andere voort uit de mogelijkheden die het Mastercoin protocol wilt gaan bieden. Het is dan ook erg belangrijk om een onderscheid te maken tussen het ‘Master Protocol’ en de ‘Mastercoins’. Dit onderscheid is hetzelfde als het verschil tussen het ‘Bitcoin protocol’ en de ‘bitcoins’ die jij en ik in onze wallets kunnen bewaren.
De functies van het Master Protocol
Het doel van het Master Protocol is nieuwe mogelijkheden toevoegen bovenop het Bitcoin protocol. Over een aantal weken zal de eerste functie hiervan verschijnen: de ‘Decentralized Exchange’. Deze zogenaamde gedecentralizeerde exchange zal de eerste zijn in de wereld van de cryptocurrencies maar zeker niet de laatste. Door middel van deze gedecentraliseerde exchange is het mogelijk om te handelen zonder tussenkomst van derden. Vlak na de lancering van deze exchange op 15 maart 2014 zal het alleen nog maar mogelijk zijn om Bitcoins tegen Mastercoins te ruilen. De tweede functie zal het later voor iedereen mogelijk om zonder enige software kennis zijn of haar eigen digitale munt of ‘user currency’ te creëren en deze dus ook te verhandelen op de Exchange. De derde functie die het Master Protocol gaat bieden is het gebruik van Smart Property en Smart Contracts, hiermee kunnen we gedigitaliseerde eigendommen creëren zoals: aandelen, aktes of eigendomsbewijzen. Maar ook munten gebaseerd op de waarde van goud, de dollar of de euro kunnen hiermee gecreëerd en verhandeld worden.
De Mastercoin wallets zullen ook een volledig nieuwe functie introduceren, namelijk de ‘savings addresses’. Zoals de naam al zegt kunnen de gebruikers hiervan een spaarrekening aanmaken. De transacties vanuit deze spaarrekening zijn terug te draaien tot een vooraf bepaalde tijd. Er komen dus veel nieuwe mogelijkheden aan voor het gebruik van cryptocurrencies en het startschot van Bitcoin 2.0 wordt gegeven door Mastercoin.
Meer info: www.mastercoin.org
Mastercoin Facebook groep: http://on.fb.me/NSZkdZ
gepost door Melvin Sol (koopmastercoin)
Update: de website koopmastercoin is niet meer online.
Ik snap er niets van. Kan iemand mij een kort woordje uitleg geven over volgende vragen:
– Is Mastercoin nu een vervanger van Bitcoin?
– Zijn altcoins een vervanger voor Bitcoin?
– Spelen alle altcoins en nieuwe protocollen en dergelijke niet in het nadeel van Bitcoin?
Ik geloof in het idee van bitcoin als het staat voor een restrictievrij en grenzenloos betaalmiddel.Maar de huidige ontwikkelingen maken het er voor een niet IT-er, en bijgevolg het grote publiek, redelijk ingewikkeld op. Wat een globale acceptatie een beetje tegenhoud in mijn ogen. Om Bitcoin een kans te geven moeten er lobby-groepen komen naar boven toe (overheden, banken, …) en duidelijke informatieberichten naar beneden toe (media, het grote publiek). De voordelen en vernieuwing moeten voor iedereen duidelijk worden.
Yes we can!
Mastercoin is geen vervanger, eerder een laag erbovenop wat meer zaken mogelijk maakt. Net zoals bijvoorbeeld het world-wide-web en email bovenop het internet gekomen zijn om te kunnen browsen en mailen.
Altcoins kunnen vervangers worden, maar dat wordt wel lastig aangezien de meeste geen concrete voordelen hebben tov bitcoin en bitcoin het zogenaamde first-mover-advantage heeft.
De altcoins zijn effect van de vrije cryptocurrency-markt dus je kan het zien als iets positiefs of negatiefs, maar het is zoals het is.
Lobbyen begint te komen maar ik denk dat de wal het schip zal moeten keren. dus wij moeten niet bitcoin aantrekkelijk maken voor de gevestigde orde maar we moeten er gewoon voor zorgen dat bitcoin zoveel gebruikt gaat worden dat de gevestigde orde wel mee moet doen,. Net zoals het met het internet gegaan is.
@Roland
Moeten we bij zo’n extra laagje dan denken aan bijv. programma’s als Bitmessage en Twister, die ook gebruik maken van het Bitcoin protocol?