Ik las laatst dat iemand voor 600.000 euro aan Bitcoins had overgemaakt van Amerika naar Australie, direct van persoon naar persoon, vrijwel anoniem en er kwam geen bank aan te pas. De betaling was binnen 10 minuten bevestigd en kostte 5 cent aan transactiekosten. Op het eerste gezicht misschien een bericht waar je overheen zou kunnen lezen maar het is belangrijker dan u misschien denkt. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid is het mogelijk om geld te versturen naar de andere kant van de wereld voor bijna niets. En het begon allemaal 5 jaar geleden met een man genaamd Satoshi Nakamoto.
Deze mysterieuze figuur zette eind 2008 zijn blauwdruk voor een nieuwe manier van betalen online. Op 3 januari 2009 werd het zogenaamde Genesis-block door nakamoto gegenereerd en hiermee was de Bitcoin effectief geboren. Hij verzamelde een klein maar toegewijd groepje mensen om zich heen en langzaam maar zeker begon het project te lopen. Er werden met de munt zaken gekocht en verkocht en er kwam zelfs een koers voor de nieuwe munt.
De programmeur waar het allemaal mee begon koos ervoor om te verdwijnen in de anonimiteit maar de munt ging verder. En des te meer men met de nieuwe munteenheid aan de gang ging des te meer kwam men erachter wat voor een revolutionair iets ze mee te maken hadden. satoshi had niet alleen een nieuw betalingsmiddel ontworpen maar misschien zelfs wel de digitale versie van goud! Want net als bij goud is er bij de munteenheid geen centrale authoriteit en kan iedereen de authenticiteit van de munten zelf testen. Iedereen kan ze als ze willen zelf delven en er zal altijd maar een beperkte hoeveelheid van de munt in omloop zijn. niemand beheerst de munt of kan ze zomaar zelf bijmaken.
Programmeurs en hackers beten bij bosjes hun tanden stuk op de cryptografie achter de munt en verbaasden zich steeds meer over hoe met alles rekening gehouden leek te zijn. Met vallen en opstaan werd de munt steeds meer volwassen. Er werden beurzen voor opgericht en bedrijven begonnen de munt te accepteren als betaalmiddel. Einde 2010 maakte de munt een spectaculaire waardestijging mee en bereikte pariteit met de dollar. Dat was het teken aan de wand voor velen om de munt te verkopen. Maar…. het ging weer door. aandacht in de mainstream media bracht de bitcoin koers tot nog grotere hoogtes. Er ontstond zelfs een bitcoin goudkoorts van mensen die alsmaar zwaardere hardware in gingen zetten om de nieuwe munten te delven en er ontstonden ook weer andere munteenheden gebaseerd op het origineel van meneer Nakamoto die zo vrij was geweest om de source-code van de nieuwe munt openbaar te maken.
Ik was in die tijd veel bezig met het lezen over financien en raakte er steeds meer van overtuigd dat de mensen op het voetstuk ons vertrouwen niet meer verdienden, misschien hadden ze dat wel nooit verdiend. Luisterend naar luis in de pels max keiser maakte ik ook kennis met het nieuwe fenomeen. En de naam van dat fenomeen was Bitcoin Bitcoin….. Ik was, zoals velen, gelijk gefascineerd,. niet perse meteen overtuigd maar wel overtuigd van het feit dat ik hier meer van moest weten. Een website over de munt was snel opgezet en ik ben sinds dien niet meer gestopt met het lezen en schrijven over Bitcoins En ik ben niet de enige die gegrepen lijkt te zijn door Bitcoin. rondom Bitcoin is een hele beweging ontstaan van Bitcoin enthousiastelingen van alle rangen en standen, ieder met zijn eigen beweegredenen en talenten. Ik heb Bitcoin al vaker omschreven als een globaal gedecentraliseerd bedrijf waar iedereen zelf kiest om voor te werken. beslissingen worden niet afgedwongen en iedereen werkt zoveel en zovaak als hij zelf wil. Maar ondanks dat heeft iedereen hetzelfde doel, van Bitcoin een succes maken.
Als er ergens een schoolvoorbeeld is van de term “disruptive technology” dan is Bitcoin het wel. Het heeft de potentie om alles wat we weten over geld op zijn kop te zetten en mensen weer de controle over hun eigen geld terug te geven. Het heeft de potentie om een waardeverschuiving van ongekende omvang te ontketenen en geld los te weken van de regeringen en financiele instellingen die er macht over uitoefenen. Het hele verhaal van Bitcoins tot nu toe leest bijna als een spannend jongensboek met alle factoren die daarbij horen. Successen en verliezen, helden en schurken en een open einde. Want het verhaal is nog niet voltooid, het dendert voort en elke keer dat je denkt, nu zal het wel stoppen is dat juist het tegenovergestelde. Zelfs meneer Nakamoto had waarschijnlijk niet gedacht dat het zo zou lopen.
En even doorspoelen naar nu is de munt meer dan 600 euro waard en beginnen steeds meer mensen de waarde van Bitcoin en het bitcoin protocol te ontdekken. van bijna algehele scepsis verschuiven we langzaam naar algehele interesse.
Een perfect moment om een verjaardag te vieren zou ik zeggen.
Gepost door Roland de Goeij