Hoe Bitcoin de wereld zal gaan veranderen

on .

Brian Armstrong: Hoe Bitcoin de wereld gaat veranderen  
Digitaal geld zou wel eens de de levens van miljarden mensen blijvend kunnen gaan verbeteren en dat komt dan doordat het gebruik van digitaal geld de economische vrijheid zal bevorderen met alle gevolgen van dien. Brian Armstrong heeft hier een interessant artikel over geschreven. En hoewel ik hem graag wil geloven zit ik niet echt op 1 lijn zit wat betreft het utopische gehalte van het artikel (ik zal daar binnenkort op terugkomen) Toch vond ik het de moeite waard om het artikel te vertalen omdat het een blik werpt op de potentieel positieve effecten van ondere andere Bitcoin. Het originele artikel kan je hier vinden.

Hoe digitaal geld de wereld zal gaan veranderen

Digitaal geld zou wel eens de meest effectieve manier kunnen blijken, die de wereld ooit heeft gezien, om economische vrijheid te bevorderen. Als economische vrijheid globaal zou toenemen dan zouden de implicaties enorm kunnen zijn. Het zou landen uit de armoede kunnen halen, de levens van miljarden mensen kunnen verbeteren en een boost kunnen geven aan innovatie overal op de wereld.

Economische vrijheid

Economische vrijheid is een maatstaf die aangeeft hoe makkelijk het is voor leden van een maatschappij om deel te nemen aan de economie. Het bestaat uit een aantal factoren zoals:
- Hoe makkelijk kan je een bedrijf starten
- Worden eigendomsrechten gewaarborgd
- De mate van vrijhandel met andere naties
- Regulering van Arbeid en Ondernemingen
- Stabliliteit van de munteenheid
- Enz.

Er bestaan meerdere organisaties die bijhouden hoe goed landen scoren op het gebied van economische vrijheid. De data die je hier ziet wordt gepubliceerd door de Heritage foundation en de Wall Street Journal. Hier zie je de beste en slechtst scorende landen op de lijst van 2016. (Ter info: nederland staat in deze lijst op de 16e plaats)

Countries ranked by economic freedom
Door het kijken naar de namen op de twee lijsten kan je een aardig beeld krijgen waarom economische vrijheid belangrijk is. De afbeeldingen hieronder vertellen eigenlijk hetzelfde verhaal.

Havana en HongKong toen en nu

Waarom is economische vrijheid belangrijk

Economische vrijheid hangt samen met een aantal positieve factoren in de maatschappij. Sommige liggen misschien voor de hand zoals hogere inkomens, langere levensverwachting en een lage mate van analfabetisme. Economische vrijheid correspondeert echter ook met een aantal factoren die misschien minder voor de hand liggen zoals:

- Een hoger inkomen voor de armsten
- Betere bescherming van het milieu
- Minder oorlogen en conflicten
- Hogere (zelf gerapporteerde) tevredenheid van burgers
- Minder corruptie

(de rode balken representeren de landen met minder economische vrijheid, de groene met meer)

Economische vrijheid vs div factoren

Toen ik dit voor de eerste keer las verbaasde ik me erover dat niet meer mensen dit wisten.

Correlatie betekent uiteraard niet perse causatie dus we moeten niet meteen conclusies gaan trekken. Samenlevingen zijn zeer complex en wat in de ene maatschappij werkt, werkt misschien niet in de ander. Maar met het kijken naar de bovenstaande gegevens rijst toch de vraag: Als de wereld meer economische vrijheid zou hebben, zouden we dan allemaal beter af zijn?

De impact van digitaal geld op economische vrijheid

Als je in het verleden de economische vrijheid wilde veranderen of beinvloeden moest je dat doen via het verkrijgen van een aanstelling bij de regering, door het lobbyen bij diezelfde regering of door het houden van speeches. Als je in elk land op de wereld een jaar hieraan zou werken dan zou je uiteindelijk 196 jaar bezig zijn. Ook zou je waarschijnlijk niks opgeschoten zijn met het veranderen van de economische vrijheid.

Met de opkomst van de mobiele telefoons echter is er een manier gekomen om digitaal geld snel te introduceren in alle landen van de wereld. En wat dat digitale geld mogelijk maakt, correspondeert goed met de eigenschappen van economische vrijheid.

Hallo met wie spreekt u?

1. Het maakt het makkelijker om een bedrijf te starten
Iedereen met een idee kan binnen enkele uren betalingen ontvangen van klanten over de hele wereld. Met digitaal geld kan je betalingsbarrieres en beperkingen omzeilen en het kan bedrijven helpen om globaal hun activiteiten te ontplooien.

2. Het garandeert eigendomsrechten
Veel mensen hebben momenteel geen mogelijkheid om veilig hun waarde op te slaan zonder het risico te lopen dat het gestolen of in beslag genomen wordt. Digitaal geld zal mensen in staat gaan stellen om volledige controle en toegang te hebben over hun eigen geld. Digitaal geld zal hiermee bankieren mogelijk gaan maken voor alle mensen die nu geen toegang hebben tot het bankensysteem.

3. Het bevordert vrije handel en globalisatie
Digitaal geld heeft geen boodschap aan grenzen. Het maakt het mogelijk voor iedereen om eenvoudig geld te sturen naar en ontvangen van mensen in andere landen. Bijvoorbeeld voor het maken van een lening of voor het betalen van iemand voor een opdracht.

4. Het geeft toegang tot contracten
Met zogenaamde "slimme contracten", via Ethereum of Bitcoin, kunnen mensen straks contracten aangaan met anderen ongeacht hun woonplaats en of ze bijvoorbeeld een advocaat kunnen betalen.

5. Stimulering tot verhuizen
Mensen zullen eerder en goedkoper kunnen verhuizen als ze hun geld mee kunnen nemen naar andere landen. Digitaal geld maakt onderlinge uitwisseling en communicatie tussen economieën makkelijker en verlaagt de overhead.

6. Het gaat corruptie en omkoping tegen
Met minder tussenpersonen en autoriteiten waar je bij aan moet kloppen om een bedrijf te starten zullen er ook minder mogelijkheden zijn voor deze of gene om druk uit te oefenen of gunsten te vragen/opeisen.

7. Het geeft toegang tot stabiele munteenheden
Digitale geldsoorten hebben tot nu toe een zeer onstabiele koers gekend maar deze koers wordt met het jaar stabieler. De stabiliteit van de koers van Bitcoin bijvoorbeeld nadert die van de zogenaamde "Fiat currencies" zoals de Euro en de Dollar. In de komende jaren zullen de digitale geldsoorten stabieler blijken dan de 180+ munteenheden die nu bestaan.

Vandaag staat de ontwikkeling van digitaal geld nog in de kinderschoenen maar, zoals met vele technologieen, kan het resultaat dramatisch blijken als eenmaal het keerpunt wordt bereikt.

Effecten van de digitale foto revolutie

Digitaal geld heeft momenteel een aantal toepassingen (voorspellings-markten, micro-betalingen, slimme contracten, internationale geldoverschrijvingen, games, enz) Ik denk dat in 2020 tenminste in één ontwikkeld land de meerderheid van betalingen uitgevoerd zal worden in digitaal geld.

Conclusie

De laatste 20 jaar is de gemiddelde economische vrijheid gestegen van ongeveer 57 naar 60 procent. De zaken gaan dus de goede kant op maar lang niet snel genoeg.

Economische vrijheid over de wereld

Economische vrijheid is één van de meta-problemen van onze tijd, dat wil zeggen dat als je dat probleem zou kunnen oplossen je meteen een heleboel andere problemen oplost. Denk maar aan kunstmatige intelligentie, Quantum computing en hernieuwbare energie. Het realiseren van meer economische vrijheid zal een enorme positieve stimulans betekenen voor de hele wereld. Het zal innovatie bevorderen, oorlogen verminderen, de levensstandaard van armen verhogen, corrupte regeringen omverwerpen en zorgen voor meer geluk.

Voor de eerste keer in de historie kan een groep van een paar honderd mensen een bijdrage leveren aan het vergroten van de economische vrijheid in de wereld. En dit op zijn beurt dan weer door het beschikbaar stellen van een nieuwe technologie voor een ieder die het wil gebruiken.

Vertaald door Roland de Goeij

Comments   

# Guest 2017-12-07 08:53
:-| :-| :-| :-) :lol: :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh: :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :D :D :D :D :D
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-09-03 11:20
Wat mensen echt gelukkig maakt is zelfvoorzienend leven. Dus elk huis compleet onafhankelijk maken van ALLE voorzieningen zoals: stroom, elektra, water en voedsel...die je dan zelf verbouwd in je tuintje.
De kracht ligt 'm in het feit dat iedereen dan de macht over zichzelf heeft...IN DE EERSTE LEVENSBEHOEFTEN!
De afhankelijk van externe leveranciers ontwricht de samenleving is gebaseerd op afhankelijkheid . Laat deze maar eens rustig indalen. In mijn beleving is dit geen utopie maar keiharde realiteit in de toekomst. Zo gaat het uiteindelijk worden. We gaan dan ook uiteindelijk realiseren dat geld niet eens nodig is.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-11-03 09:54
Uw systeem zal alleen werken met een lage populatie, in een land met miljoenen zijn dit soort systemen nodig van wegen ruimte gebrek. Het is niet een kwestie van "hoe uitbuit ik deze persoon het meest?" maar meer een kwestie van "hoe zorg ik dat iedereen genoeg heeft?". Het utopia dat jij voor stelt is niet haalbaar want het houd geen rekening met de groeiende bevolking. En geld is niks anders dan een social geaccepteerd ruilmiddel. Dus we weten zowiezo dat we zonder geld kunnen.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh