Hoe kan je Bitcoin kopen of verkopen?

Bitcoin kopen of verkopen kan je op meerdere manieren doen. We zullen de meest gangbare methodes kort toelichten en aangeven waar je zoal terecht kunt. We beginnen bij de meest gangbare manier om Bitcoins aan te schaffen. Als voorbeeld gebruiken we hiervoor onze partner Bitonic.nl, naar onze mening de grootste en gemakkelijkste Nederlandse website om op een veilige manier Bitcoins te kopen.

 

Bitcoin kopen met iDeal (Voorbeeld: Bitonic.nl)

Om veilig bitcoins te kopen met iDeal als betaalmiddel, kan je het beste terecht bij enkele grote Nederlandse (online) wisselkantoren. De meeste sites hebben een dagelijks aankooplimiet (meestal van enkele honderden Euro's), voordat het verplicht wordt om een KYC-check te doen. Dit houd in dat je jouw persoonlijke gegevens moet opgeven en een paspoort-scan moet opsturen ter verificatie.

We houden het liever gemakkelijk, en gaan voor de snelste optie (zonder KYC-check). Hiervoor blijft eigenlijk maar één goed Nederlands wisselkantoor over, namelijk Bitonic. Het is vanwege het gebruiksgemak en anonimitet in Nederland de meest gebruikte site om veilig BTC aan te schaffen. Bij Bitonic is het eigenlijk alleen nodig om je bankrekening eenmalig te verifiëren (met een simpele betaling van 1 eurocent). Voor deze tutorial gebruiken we daarom deze partij om onze aankoop te doen. Laten we beginnen!

De website van Bitonic is erg overzichtelijk. Door te klikken op de knalgele onderstaande knop "Direct Bitcoin kopen met iDeal", kom je op de Bitonic homepage terecht, welke er ongeveer zo uit zal zien:

Bitonic bitcoins kopen verkopen


Direct Bitcoin kopen met IDeal

 

Bij het Euro-teken op de homepage van Bitonic, vul je het bedrag in dat je in Bitcoin (BTC) wil investeren. Omdat de koersen soms erg volatiel zijn, wordt de BTC prijs die je krijgt constant bijgewerkt. De sport is natuurlijk om je Bitcoins zo goedkoop mogelijk in te slaan. Soms kan het dus lonen om eventjes een optimaal BTC bedrag af te wachten.

Selecteer je betaalmethode. Via Bitonic kan je kiezen uit iDeal, Bancontact óf MyBank. Het kan zijn dat er later meer opties worden toegevoegd, dus dat jij meer betaalmogelijkheden hebt dan deze drie alleen. We gaan voor dit voorbeeld kiezen voor iDeal. We klikken op de knop 'kopen' en zien vervolgens dit scherm tevoorschijn komen:

bitonic afrekenen

Misschien vind je dit al een beetje ingewikkeld, want waar haal je een Bitcoinadres vandaan? Als je nog géén Bitcoin wallet hebt, dan kunnen we deze binnen een paar muisklikken gratis aanmaken. Normaal gesproken zal dit een bestaand online walletadres, of een Bitcoin wallet op een exchange als Binance zijn.

Mocht je nu problemen ondervinden met het maken van een bitcoinadres, lees dan zeker even het onderdeel "Bitcoin wallet adres maken" hieronder. Dit zal antwoord geven op de meeste van je vragen.

 

Verificatie bankrekening

Heb je een bitcoinadres ingevuld? Dan ben je bijna klaar. Wanneer je voor de eerste keer een nieuw IBAN-rekeningnummer invult, moet deze eenmalig worden geverifieerd. Dit doe je door via iDeal-betaling een bedrag van 1 eurocent te sturen naar Bitonic. Wanneer de betaling succesvol verloopt (let erop dat je de omschrijving correct invult!), is je bankrekeningnummer geverifieerd door Bitonic.

Dit is een belangrijke veiligheidsmaatregel die eenmalig MOET worden voltooid. Hierna kan je zeer snel (soms zelfs direct) de geplande bitcoin betaling uitvoeren, en wordt je IBAN-rekeningnummer voor toekomstige betalingen opgeslagen. Dit proces hoef je dus maar één keer (per bankrekening) te doorlopen.

 

De aankoop afronden

Na succesvolle verificatie kies je de bank die je net hebt geverifieerd, vul je het geverifieerde rekeningnummer in, accepteer je de voorwaarden (even aanvinken) en rond je de betaling af door te klikken op de knop "Afrekenen". Het betaalproces in het nieuwe scherm werkt exact hetzelfde als elke andere online betaling die je normaal doet met iDeal!

De bevestiging van je betaling kan, afhankelijk van de drukte qua transacties op de blockchain, enkele minuten tot enkele uren duren. Hier is helaas niet veel aan te doen, omdat de transactie enkele keren moet worden geverifieerd, voordat deze kan worden doorgezet naar jouw persoonlijke wallet. Dit ziet er ongeveer zo uit:

Bitonic aftersales

Het leuke is dat Bitonic dit na jouw aankoop gewoon 'live' laat zien, waardoor je precies weet hoe ver het verificatieproces op de blockchain is. Zeker even de pagina open houden dus na je betaling. Gefeliciteerd, je hebt zojuist succesvol je eerste cryptocurrency gekocht!

 

Bitcoin wallet adres maken

Voor het kopen van Bitcoin (BTC) heb je een "bitcoinadres" nodig. Want Bitonic moet natuurlijk wel weten naar welke plek de BTC gestuurd moeten worden. Een walletadres is als een bankrekening, maar dan voor Bitcoin. Hier is het mogelijk om langdurig (en veilig) digitale valuta op te slaan. Elke cryptocurrency heeft zijn eigen type wallet.

Hardware wallet (Veiligste optie / langdurige opslag)

Ledger Nano S Bestellen NederlandWil je de veiligste manier om je bitcoins te bewaren na de aankoop, dan is het zeer de moeite waard om een kleine investering te doen in een hardware wallet.

Wij raden in principe de Ledger Nano S aan (zie afbeelding hiernaast), wat de poplairste en meestgebruikte hardware wallet USB-stick is van dit moment.

De bijbehorende software voor de opslag van je bitcoins heet Ledger Live, en kan hier worden gedownload. Deze ondersteund naast Bitcoin een reeks aan andere cryptocurrencies. Elke individuele cryptocurrency die wordt ondersteund, heeft zijn eigen app binnen de vertrouwde Ledger-omgeving.

Exchange wallet (Snelste optie / omwisselen naar altcoins)

Wil je liever geen Bitcoin hebben, maar investeer je liever direct in Ethereum, Ripple of één van de vele andere cryptocurrencies? Dan kan je kiezen om een tijdelijke exchange-wallet te gebruiken. Het is veilig om hier je bitcoins naar toe te sturen (direct vanaf je iDeal aankoop).

Er bestaat een grote variatie aan exchanges om je favoriete cryptocurrencies te kopen. Deze hebben allemaal een account-gebonden unieke bitcoin wallet, welke je kunt vinden nadat je registreert. Enkele bekende crypto-exchange websites zijn:

Online wallet (Snelste optie / langdurige opslag)

WIl je snel een eigen bitcoinadres maken, dan kan je bijvoorbeeld de Electrum wallet aanmaken, wat een zeer gebruiksvriendelijke optie is:

 • Ga naar Electrum.com
 • Download de client op je computer;
 • Kies voor de download je persoonlijke besturingssysteem, wij kozen Windows > Standalone Executable;
 • Installeer de software (evt. firewall uitschakelen voor het programma);
 • Zorg dat je de seed phrase of seed key ZEER GOED bewaard! Hiermee herstel je je wallet in noodgevallen;
 • Doorloop de stappen en kopieer je Bitcoin wallet adres (deze ziet er uit als en reeks letters en cijfers)
 • Plak het wallet adres bij Bitonic in het vakje "Uw bitcoinadres"

 

Bitcoin Verkopen Via Bitonic

Ook is het mogelijk om je Bitcoins weer te verkopen via Bitonic. Dit kan uiteraard op dezelfde website, simpelweg door te klikken op het tabje "verkopen" op de homepage. Wanneer je hier op klikt, zal er een overzichtelijk menu verschijnen die er ongeveer zo uit zal zien:

Bitcoin Verkopen Bitonic

 

Er zijn dus iets meer gegevens nodig, wanneer je BTC verkocht wil krijgen. Mocht dit wat verwarrend zijn, dan lopen we de gegevens eventjes stap voor stap met je langs:

 • Geef bovenin de hoeveelheid Bitcoins aan die je wil verkopen
 • Het bedrag in Euro's zal automatisch verschijnen en afhankelijk zijn van de huidige koers;
 • Vul een retour Bitcoinadres in (dit is in principe het BTC wallet adres waar vandaan je de Bitcoins stuurt);
 • Vul het IBAN-nummer in waar je het Euro-bedrag op wil ontvangen;
 • Vul de exacte naam van de rekeninghouder in (zorg dat deze klopt met je bankgegevens);
 • Vul de plaats van de bank in (vraag deze gegevens op bij je bank);
 • Kies het juiste land van de rekening-storting;
 • Optioneel: heb je zeer snel geld nodig? Voor een kleine extra betaling kan je voorrang krijgen met uitbetalen;
 • Vul je meest gebruikte email adres in (belangrijk voor aftersales / eventuele problemen!);
 • Vink het vakje aan om akkoord te gaan met de voorwaarden;
 • Alles ingevuld? Druk dan op de knop "Verzenden".

In het volgende scherm krijg je een uniek Bitcoinadres te zien, waar je het bedrag naar over kunt maken. Deze ziet er ongeveer zo uit:

bitonic verkoop proces

Je hebt nu een aantal minuten de tijd om het inkoopbedrag (het aantal Bitcoins dat je aan Bitonic wil verkopen) naar het automatisch gegenereerde wallet-adres te versturen. Dit kan je gewoon doen vanaf jouw eigen Bitcoin wallet client (dit proces is afhankelijk van de wallet die je gebruikt). Het is in principe ook mogeljk om vanaf cryptocurrency exchanges dit proces te voltooien. Let wel op dat het proces hier langer kan duren, waardoor de betaling kan mislopen. Het is dus veiliger om gewoon je eigen walletadres te gebruiken.

Gefeliciteerd, je hebt nu succesvol Bitcoins omgezet in ouderwetse euro's!


Bitcoin kopen via een wisselkantoor
Er zijn partijen die zich bezighouden met het kopen & verkopen van Bitcoins, dit noemen wij Bitcoin wisselkantoren. Deze partijen maken het mogelijk om veilig en eenvoudig Bitcoins te kopen en verkopen via IDeal. Dit is verreweg de meest eenvoudige manier. Het houdt in de pratijk meestal niet meer in dan het gewenste aantal Bitcoins of Euro's invoeren en afrekenen. Na het kopen of verkopen worden de Bitcoins of euro's op de, door jou aangegeven rekening, gestort.

Voordat je kan kopen of verkopen moet je bij bijna alle aanbieders wel eerst jezelf identificeren. Bij Bitonic bijvoorbeeld gaat dat in de vorm van een klein controlebedrag welke je stort op hun bankrekening. Bij andere wisselkantoren zal je eerst een login-account moeten aanmaken. Hoe lang het duurt voordat je bitcoins of euro's op je rekening staan verschilt per aanbieder. Als je bitcoins koopt via onze partner Bitonic dan worden de bitcoins vrijwel meteen gestort. Als je via Bitonic verkoopt duurt het meestal een dag voordat de Euro's op je rekening worden overgemaakt.

Kopen en verkopen via een wisselkantoor is niet de goedkoopste manier, dit heeft te maken met het feit dat deze wisselkantoren een tarief aanhouden voor het omwisselen.

Op onze links pagina bij 'Bitcoin wisselkantoren' kan je een overzicht van alle Nederlandse bitcoin wisselkantoren.


Bitcoin kopen via een exchange
Kopen en verkopen van bitcoins kan ook via een bitcoin ruilbeurs, een zogenaamde exchange. Een exchange is een platform welke kopers en verkopers aan elkaar koppelt. Je kan dus bitcoins kopen van, of verkopen aan, andere gebruikers. In tegenstelling tot een wisselkantoor koopt of verkoopt de exchange zelf geen bitcoins, ze zijn alleen een platform. Voor het gebruik van het platform betaal je wel transactiekosten, deze verschillen per exchange.

Het voordeel van handelen via een exchange is dat de kosten lager liggen dan bij een wisselkantoor. Het nadeel is dat het omslachtiger is en enig technisch inzicht vergt. Een ander "nadeel" is dat een gemiddelde exchange meer van je wil weten dan een bitcoin wisselkantoor. Je moet jezelf dus vaak identificeren door bijvoorbeeld het uploaden van een paspoort of rijbewijs. Een gemiddeld wisselkantoor heeft vaak genoeg aan het overmaken van een controlebedrag.

Kijk op de links pagina bij 'Bitcoin ruilbeurzen' voor een overzicht van een aantal betrouwbare nationale en internationale Bitcoin exchanges.


Bitcoin omwisselen voor een andere cryptocurrency
Er zijn ook websites die de mogelijkheid bieden om bitcoin om te wisselen naar een andere cryptocurrency. Deze overige cryptocurrencies, die bekend staan als altcoins, kan je bijvoorbeeld ruilen voor Bitcoin (en vice versa) op Changelly en Shapeshift.


Bitcoin kopen van persoon naar persoon
Om Bitcoins te kopen en verkopen heb je niet perse een exchange of wisselkantoor nodig. De website localbitcoins.com bijvoorbeeld maakt het mogelijk om in contact te komen met andere bitcoin kopers en verkopers. Localbitcoins.com is voor zover we weten de meest eenvoudige in gebruik. Je kan hier bijvoorbeeld op een kaart zoeken of er handelaars bij je in de buurt zijn en het heeft ook een zogenaamde escrow functie die pas je bitcoins uitbetaald aan de koper als deze daadwerkelijk betaald heeft.

Naast deze opties kan je uiteraard ook gewoon je bitcoins kopen en verkopen op de bekende manieren, dus gewoon in je eigen vrienden/familienetwerk of via Marktplaats of de marketplace van Facebook. We raden de laatste 2 echter niet aan vanwege de uitdagingen die dat met zich meebrengt op het gebied van veiligheid en privacy.Vragen?

Heb je nog vragen of hebben we iets overgeslagen? laat het ons dan weten in de comments onder dit artikel en dan komen we er zo snel mogelijk op terug. Je kan ons ook bereiken via mail, facebook, twitter, of het forum.
 
Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te
blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin. - Disclaimer.


Tags: bitcoins kopen bitcoins verkopen iDeal

Add comment


Security code
Refresh