We horen vaak verhalen en zien cijfers voorbij komen over de groei van Bitcoin. Het zou ‘dood’ zijn of juist de wereld overnemen in een rap tempo. Maar hoe snel groeit Bitcoin echt? In dit artikel bekijken we dat.
Hoeveel procent van de mensen gebruikt Bitcoin?
Bitcoin doet inmiddels al ruim 11 jaar mee en is flink gegroeid sinds het begin. Het aantal gebruikers is omhoog gegaan, de waarde is gestegen en je hoort er veel meer over in de media. Er heerst alleen een beeld, helemaal bij de mensen in de industrie, dat het de wereld in een rap tempo overneemt, maar is dat ook zo?
Het is moeilijk te bepalen hoeveel mensen er precies Bitcoin bezitten maar we kunnen door de blockchain wel precies zien hoeveel wallets er aangemaakt zijn. Op het moment van schrijven zijn dit er zo’n 50.791.000. Drie jaar geleden waren dit er 14.791.000 in juli 2017 en nog eens drie jaar eerder waren dit er nog maar 1.814.000.
Het is duidelijk dat de groei er in zit maar als we dit vergelijken met het aantal mensen dat er op de aarde wonen valt het nog wel mee. Ongeveer 0,67% van de wereldbevolking zou in dit geval Bitcoin bezitten. Dit nummer is in de praktijk nog een stuk lager want mensen kunnen meerdere wallets bezitten.
Het geeft alleen wel duidelijk aan dat de adoptie nog niet zo snel gaat als sommigen het doen geloven. Ten minste 99,33% van de mensen op aarde heeft nog geen Bitcoin.

Explosieve groei op komt?
Er lijken dus twee scenario’s mogelijk. Of mensen laten Bitcoin uiteindelijk vallen en vergeten het, of er staat een explosieve groei te gebeuren. Ondanks de nog relatief lage wereldwijde adoptie van Bitcoin zijn er tientallen miljoen mensen mee bezig. Nog meer mensen zeggen Bitcoin te overwegen en 70% van de Nederlanders gelooft dat Bitcoin nog steeds bestaat over 10 jaar.
De groei van Bitcoin vergeleken met alle bewoners van de wereld lijkt op dit moment nog mee te vallen. Als we echter kijken naar de relatieve nummers zoals de toename van de groei in het aantal wallets is daar een duidelijke stijgende lijn te ontdekken.
Drie jaar geleden rond deze tijd waren er namelijk zo’n 14,8 miljoen wallets. Op dit moment zijn dit er bijna 50,8 miljoen. Een stijging van van ongeveer 36 miljoen wallets. Als we dit vergelijken met de periode van drie jaar daarvoor, een toename van 13 miljoen wallets, zien we dat de relatieve nummers hard groeien. Er gebeurt dus duidelijk iets!
In de periode van 2014 tot 2017 kwamen er gemiddeld 8 wallets bij per minuut. In de periode 2017 tot 2020 waren dit er bijna 23 per minuut. Natuurlijk zitten hier mensen tussen die aanzienlijke hoeveelheden wallets creëren, maar de toename lijkt in ieder geval duidelijk.
Waar is het wachten nog op?
Mensen vergelijken Bitcoin vaak met de groei van het internet alleen is dit misschien niet direct de beste vergelijking. Internet en de applicaties daarop ontwikkeld zoals Facebook en WhatsApp vullen namelijk een duidelijke behoefte die er eerst niet was. Het brengt ons in contact met alle informatie die er maar beschikbaar is en met elkaar.
Het grote verschil met Bitcoin is dat er op dit moment al financiële netwerken in gebruik zijn die over het algemeen wel werken. Ze zijn in ieder geval erg gebruiksvriendelijk en worden door iedereen gebruikt. Bovendien zijn de meeste mensen van mening dat deze systemen de enige optie zijn.
Bitcoin lost het probleem op van digitale schaarste al hebben de meeste mensen nog nooit van dit probleem gehoord. Het huidige systeem heeft er ook geen baat bij dat Bitcoin blijft groeien en dit helpt de adoptie niet mee.
Wel weten we zeker dat het aantal transacties en de interesse in Bitcoin blijft toenemen in de komende jaren. De uitspraak dat ‘Bitcoin dood is’ is dus verre van juist. Daarnaast liggen de positieve gevolgen van het netwerkeffect van Bitcoin op de loer om de adoptie alleen maar harder te laten groeien. Met nog ruim 99% van de aarde ‘te veroveren’ lijkt de rek er dan ook nog niet uit.