Er zitten strengere regels rondom de aan-en verkoop van bitcoin aan te komen. Dit heeft alles te maken met de nieuwe Europese anti-witwasrichtlijn AMLD5. Eerder schreven we al dat Bitcoin bedrijven, waaronder exchanges en wallets, zich moeten registreren bij De Nederlandsche Bank. Naar verwachting zal dit vanaf 10 januari 2020 het geval zijn.
Hoe gaat deze regelgeving eruit zien?
Het is voorlopig nog onduidelijk hoe de details eruit gaan zien, op 6 november aanstaande zal de tweede kamer zich over de Europese richtlijn buigen. Het lijkt er echter al wel op dat de verscherpte identiteitscontrole er in ieder geval aan zit te komen. Concreet betekent dit dat mensen die bitcoin willen kopen zich moeten identificeren bij de handelaar. Ook bestaat de mogelijkheid dat er aanvullende vragen gesteld moeten worden over de herkomst van het geld of het inkomen. De drempel voor het kopen van Bitcoin wordt hiermee iets hoger.
Het controleren van al deze gegevens is niet alleen lastig te implementeren voor de Bitcoin bedrijven. Het staat ook haaks op de gedachte achter Bitcoin, namelijk privacy en het in eigen handen hebben van de financiën. De Autoriteit Persoonsgegevens is er zelfs bang voor dat de regels in strijd zijn met uitspraken van het Europese hof. Er worden immers gegevens verzameld van iedereen.
Bedrijven als Bitonic hebben gemengde gevoelens bij het wetsvoorstel. Ze noemen dat het verkrijgen van duidelijkheid goed is, maar vinden de wet te extreem. Volgens Bitonic wordt door de regelgeving de privacy van de klanten op de tweede plaats gezet achter anti-witwassen en de financiering van terrorisme.
Wij zijn natuurlijk gebonden aan de Nederlandse wet en zullen daaraan gehoor geven, maar wij maken ons zorgen over de verstrekkende effecten op korte en lange termijn. De nieuwe regels en verplichte transactiemonitoring gelden voor álle klanten en álle bedragen en dat beperkt de financiële vrijheid van burgers.
Er heerst op dit moment nog veel onduidelijkheid over de nieuwe wetgeving, maar naar alle waarschijnlijkheid zal het verstrekkende gevolgen hebben voor privacy. Het volledige bericht van Bitonic is hier te lezen.