Iedereen zijn eigen Bitcoin exchange met buttercoin

on .

buttercoin
Een aantal maanden geleden was er een programmeur die genoeg had van de bestaande Bitcoin-exchanges en de problemen die ze ondervonden. Hij deed daarom een oproep om te gaan werken aan een nieuwe betere Bitcoin-Exchange en zo was het Buttercoin project geboren. Sindsdien heeft een grote groep vrijwilligers zich aangesloten bij het buttercoin project en vorige week maakte oprichter en CEO cedric Dahl bekend dat buttercoin bijna klaar is om de zogenaamde whitelabel exchanges uit te gaan rollen.

Een whitelabel exchange betekent dat een bedrijf eenvoudig een gepersonaliseerde exchange kan beginnen voorzien van zijn eigen logo. Het voordeel van een whitelabel exchange is ook dat men zich niet bezig hoeft te houden de achterliggende techniek en regulering. Dit heeft de potentie om een grote groep nieuwe exploitanten aan te gaan trekken die voorheen niet voldeden aan de reguleringen of niet genoeg technische kennis in huis hadden. Het Buttercoin project vindt zijn oorsprong in de Crash van MtGox en de realisatie dan er meer dan 1 Exchange moet zijn. En naast het feit dat er meer dan 1 Exchange moet zijn moet deze ook snel zijn en vele duizenden of miljoenen marktorders per seconde aan kunnen. MtGox in het bijzonder had voorafgaande aan de crash veel last van vertragingen in de transacties. Deze vertragingen zorgden weer voor gebrek aan vertrouwen wat weer leidde tot paniekreacties en het effect daarvan hebben we allemaal kunnen zien.

Oorspronkelijk was het het idee om de betere Buttercoin trade-engine aan te bieden aan de bestaande exchanges echter deze hadden geen interesse of niet de benodigde vaardigheden om deze te integreren. Gaandeweg werdt dus het plan opgevat om zelf een eigen exchange op te gaan zetten. De mannen van Buttercoin hadden een uiteindelijk een compleet werkende Bitcoin exchange gemaakt waar ze in theorie alleen nog maar een bankrekening aan hoefden te koppelen. En die laatste stap bleek uiteindelijk hetgeen te zijn waar het uitrollen van de exchange op vast leek te lopen.
Na overleg met 76 verschillende Amerikaanse banken hadden ze geen enkele kunen vinden die bereid was om in zee te gaan met een Bitcoin exchange. Tijd voor plan B dus. Gedwongen door de omstandigheden hebben ze bij buttercoin besloten om hun exchange niet zelf te gaan exploiteren maar deze aan te gaan bieden als een doe-het-zelf Bitcoin-exchange. In theorie kan iedereen, die de juiste bankrekening heeft waar ook ter wereld een buttercoin exchange beginnen. 

Met de mogelijkheid van meerdere buttercoin exchanges over de wereld wordt het ook interessant om de orderboeken van de verschillende Buttercoin-exchanges aan elkaar te koppelen. Hierdoor kan er een globaal Bitcoin orderboek ontstaan waar tientallen of honderden exchanges op aangesloten zitten. Voordeel 1 is dat het niet direct een probleem is als er een of meerdere exchanges of bankrekeningen gesloten worden. Voordeel 2 is dat je daarmee enorme liquiditeit creert. En over liquiditeit gesproken, dat is voor beginnende Bitcoin Exchanges ook vaak een probleem. Het is lastig om een exchange te starten omdat je startkapitaal nodig hebt om de zaak op gang te brengen. Je hebt aan de ene kant Euro's of Dollars en aan de andere kant Bitcoins nodig om een beginkapitaal te maken voor de exchange. anders is de kans groot dat er niemand gaat handelen omdat er nog niks te handelen valt, het kip en het ei verhaal. De mensen van Buttercoin hebben daarom contacten gelegd met marktpartijen die dat voor de beginnende exchanges kunnen verzorgen.

Het koppelen van de orderboeken is helaas nog geen realiteit maar ze zijn er wel druk mee bezig. Wat volgens Eric Dahl wel een realiteit is, is dat er op de korte termijn een hoop buttercoin exchanges online gaan komen. Binnen 3 maanden worden er 3 buttercoin exchanges gelanceerd in 3 landen en in 6 maanden zullen ze aanwezig zijn in 6 landen, waaronder de Verenigde staten. India Brazilie en Hongkong komen volgens CEO cedric Dahl ook aan de beurt waarmee een enorme markt aangesproken gaat worden.

Het klinkt alsof er een complete aardverschuiving gaat plaatsvinden in Bitcoin exchange land. Vooral met het realiseren van de gekoppelde orderboeken zouden we een stap dichterbij zijn bij een globale gedecentraliseerde Bitcoin exchange. De voordelen daarvan hoef ik denk niet meer te benadrukken.

Gepost door roland.

Add comment


Security code
Refresh