Is Bitcoin beter dan goud?

on .

Is Bitcoin beter dan goud?  
De vergelijking tussen goud en Bitcoin wordt vaak gemaakt en Wences Casares van Xapo is er over uit: Bitcoin is beter dan goud. Nou ben ik het niet helemaal met hem eens maar hij haalt in zijn video een aantal goede punten aan. Goud voldoet namelijk aan een aantal voorwaarden waardoor het een goed universeel ruilmiddel is. Het is schaars, duurzaam, herkenbaar, transporteerbaar en deelbaar. Dit heeft er (mede) voor gezorgd dat het al duizenden jaren als ruil en betaalmiddel wordt gebruikt.

Bitcoin is op een aantal genoemde punten beter. Het is namelijk schaarser, makkelijker te transporteren, beter deelbaar en daarnaast makkelijker op te slaan en te beveiligen. Aan de andere kant is er niks zo duurzaam als goud en algemeen herkenbaar als ruilmiddel.

Brecht Arnaert heeft eerder ook al een goede presentatie gegeven over de vraag of Bitcoin beter geld is dan goud, zeker de moeite waard om ook eens te bekijken.

Kijkende naar beide video's valt me wel iets op, en ik trap nu waarschijnlijk op een paar tenen in de bitcoin-gemeenschap maar het algemeen geaccepteerde idee dat goud uit zichzelf de transitie heeft gemaakt naar muntgeld is iets waar de geschiedkundigen het nog zeker niet over eens zijn. Er zijn goede aanwijzingen dat het door centrale instanties gekomen is dat goud via muntgeld een universeel geaccepteerd betaalmiddel is geworden. Goud werd bijvoorbeeld gebruikt om bijvoorbeeld giften aan de tempels mee te doen. Aangezien de tempels in de oudheid het centrum waren voor macht en financien is de kans groot dat de tempels ervoor hebben gezorgd dat er uiteindelijk standaard eenheden voor goud en zilver muntgeld zijn ontstaan. Ook in de oudheid was bijna alles al sterk gecentraliseerd en gereguleerd en een vrije markt voor geld bestond waarschijnlijk niet. De uitgifte en controle van geld werd goed in de gaten gehouden en gecontroleerd en ook de ratio tussen goud en zilver was niet iets dat fluctueerde op de vrije markt maar vastgesteld werd door de machthebbers.

Het romantische idee dus dat goud via handel vanzelf de transitie heeft gemaakt naar gouden munten is iets waar nog verder onderzoek naar gedaan zal moeten worden, maar dat is voer voor een geheel nieuwe discussie waarschijnlijk. Maar dat maakt het in dit geval weer des te unieker dat Bitcoin in dit geval wel "vanzelf" geld lijkt te worden, het wordt in ieder geval al wel op steeds meer plaatsen gebruikt als geld.

Kortom: de "hard money" mensen zullen het zeker niet met meneer Casares eens zijn en ikzelf heb naast Bitcoin ook graag fysiek goud als alternatieve manier om waarde te bewaren. Feit is echter wel dat goud lastig tot niet te gebruiken is in onze digitale samenleving en Bitcoin als vorm van digitaal goud sluit hier naadloos op aan.Gepost door Roland de GoeijGepost door Roland de Goeij

Add comment


Security code
Refresh