De meeste investeerders denken ruim tien jaar na het ontstaan van Bitcoin nog altijd dat het een bubbel is. “De zeepbel zal een keer barsten, net als de dotcom bubbel!” Een grote prijsdaling van Bitcoin is vaak het grote bewijs van deze mensen van hun gelijk.
Echter is Bitcoin al jaren één van de grootste groeimarkten ter wereld.
Hoewel critici het nog niet altijd durven toegeven, is cryptocurrency (en met name juist Bitcoin) een blijvende investeringsklasse waar ook het traditionele geld rekening mee zal moeten houden. Nu de geest eenmaal uit de fles is, zal deze niet meer te stoppen zijn. Dat heeft alles te maken met de snel groeiende adoptie van Bitcoin wereldwijd.
Dit artikel legt je precies uit waarom Bitcoin toch écht geen bubbel is, ook al zegt je gefrustreerde buurman die nog in aandelen belegt het tegenovergestelde. Te beginnen bij de capitulatie van machtige banken als Goldman Sachs.
1. De Groeiende Acceptatie Van Bitcoin Als Asset
Mensen die actief zijn in de wereld van Bitcoin zal het niet ontgaan zijn. Waar Bitcoin eerst niet serieus werd genomen als nieuwe investeringsklasse, wordt deze nu juist omarmd door het grote geld. Het klassieke voorbeeld hiervan is de Amerikaanse bank Goldman Sachs.
De bank van de ‘gevestigde orde’ is over de jaren heen flink veranderd in hun opinie. Ze zijn het hele spectrum over gegaan: van uitgesproken Bitcoin sceptisch naar complete Bitcoin liefhebber. De bank riep in 2018 nog dat Bitcoin een bubbel was. Drie jaar later hebben ze zelfs een crypto trading team opgericht binnen hun organisatie en gaan er interne memo’s rond dat handelen in crypto de toekomst is.
Zo zie je maar wat een verschil een aantal jaar kan maken. Met de bullrun van 2021 is veel institutioneel geld de wereld van Bitcoin en cryptocurrencies binnen komen rollen. Niet alleen banken zijn er mee aan de haal gegaan.
Ook Tesla’s eigen Elon Musk is zich actief gaan bemoeien met cryptocurrencies via Twitter (denk aan de vele Dogecoin tweets). Maar Musk heeft ook de daad bij het woord gevoegd en Bitcoin toegevoegd aan de balans van Tesla, het miljardenbedrijf van Musk dat elektrische auto’s produceert. Het lijkt een eerste signaal dat grote bedrijven interesse hebben in het opkopen van miljoenen of zelfs miljardenbedragen aan Bitcoin en andere cryptovaluta.
2. Bitcoin Is Nog Niet Mainstream
Natuurlijk heeft je overbuurman, je kapper en zelfs tante Jannie al wat Dogecoin gekocht omdat het even een grote hype was. Maar hebben ze ooit serieus overwogen om in Bitcoin te investeren? Waarschijnlijk niet, omdat het ‘te duur was’. Ze hadden nog niet helemaal door dat je een een deel van een Bitcoin kon kopen.
De meeste retail investeerders hebben nog niet nagedacht over een serieuze lange termijn investering in Bitcoin. Dat zien we ook terug in het traditionele financiële systeem. De grote reuzen in de financiële wereld worden nu pas wakker.
We zijn nog niet in een marktcyclus gekomen waarin overheden nerveus worden van de macht die Bitcoin heeft over het traditionele FIAT geld (zoals de Amerikaanse dollar of de Europese euro). Pas wanneer Bitcoin of andere cryptocurrencies regelmatig genoemd worden in het 8-uur journaal, dan kunnen we pas vaststellen dat Bitcoin en crypto mainstream zijn gegaan.
Tot die tijd is het simpelweg een niche markt, en iedereen die actief investeert is nog altijd vroeg. Dit brengt ons direct bij ons volgende punt, want de tijd die Bitcoin gebruikt om steeds steviger zijn wortels in de bodem te bevestigen zal op langere termijn een positief effect hebben op het crypto ecosysteem.
3. Hoe Langer Bitcoin Bestaat, Hoe Betrouwbaarder
Hoe langer Bitcoin als asset klasse niet richting een waarde van nul Euro terugvalt, hoe realistischer het zal zijn dat de digitale valuta het op langere termijn zal blijven volhouden. Het vertrouwen in Bitcoin neemt simpelweg toe naarmate het zijn langdurig vestigen kan als alternatieve investeringsklasse.
Met de blockchain als revolutionaire technologie onder de motor kan Bitcoin an sich al een hele vooruitgang boeken. Maar Bitcoin is vooral ook aanjager van nieuwe innovatie: alle andere cryptocurrency projecten zijn in beginsel immers gebaseerd op het Bitcoin project. Zelfs als deze gebouwd zijn op Ethereum, Polkadot, Solana of eender welke alternatieve blockchain: uiteindelijk is alles gebaseerd op het systeem wat Bitcoin als eerste succesvol wist uit te rollen.
Dit zien we (tot op heden) ook terug in de marktbewegingen. De gehele crpyto markt en de prijsbewegingen hierin worden beïnvloed door de richting die Bitcoin op wil. Investeerders zijn actief in altcoins om meer Bitcoin te kunnen verzamelen. Deze beweging wordt ook gezien door het grote geld, de institutionele investeerders.
Hoe groter cryptocurrencies en het decentrale financiële systeem als geheel weet te groeien, hoe realistischer het is dat Bitcoin hierin een centrale rol zal spelen. Zelfs een eventuele flippening met Ethereum (of welk ander alternatief cryptocurrency project dan ook) zal hier weinig verschil in kunnen brengen, omdat Bitcoin de zogeheten first-mover advantage heeft.
4. Groeiende Adoptie Als Betaalmiddel
Dan is er natuurlijk ook nog de markt van de gewone consument. We weten immers dat de originele rol van Bitcoin een P2P transactiemiddel is. De adoptie van Bitcoin en vele andere cryptocurrencies als betaalmiddel zet gestaag door.
Niet alleen bij grote bedrijven als PayPal, eBay, Coca Cola, Starbucks, Yum Brands (eigenaar KFC, Pizza Hut, Taco Bell), of Brands International (eigenaar van Burger King, Popeyes en Tim Hortons) accepteren nu Bitcoin. Maar zelfs hele landen springen op de Bitcoin trein, denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen in landen als El Salvador en Venezuela.
Het is slechts een kleine greep uit enkele ontwikkelingen in de recente jaren. Zelfs de kunstwereld springt aan boord met NFT’s, waarmee op de blockchain de eigenaar van digitale kunst kan vastgelegd kan worden. De ene ontwikkeling is nog niet ontstaan, of de volgende wordt alweer zichtbaar aan de horizon. Adoptie van Bitcoin of andere cryptocurrencies als betaalmiddel lijkt net zo exponentieel te groeien als de prijs voor de digitale munt zelf.
5. Bitcoin Als Alternatief Voor Hyperinflatie
We noemden zojuist al even Venezuela als actief land in de adoptie van Bitcoin. Dat is niet geheel toevallig: het Zuid-Amerikaanse land kampt al enige jaren met enorme hyperinflatie van de nationale munt. Hierin is het helaas zeker niet het enige land met dit probleem.
Ook landen als Sudan, Libanon, Turkije en Zimbabwe hebben ruime ervaring met extreme inflatiegetallen. De overgang van de nationale munt naar cryptocurrencies lijkt logisch: als je salaris wordt uitbetaald in je eigen munt binnen enkele dagen niks waard is, dan valt die Bitcoin volatiliteit reuze mee.
Dit maakt van de crpytowereld eigenlijk een oplossing voor een steeds groter wordend probleem. Hyperinflatie zorgt voor enorme problemen bij gewone, hardwerkende gezinnen. Als jij kon kiezen tussen een salaris uitbetaald in Bitcoin of Zimbabwaanse dollars, dan hoefde je waarschijnlijk ook niet heel lang na te denken.
Bitcoin Is (Hoogstwaarschijnlijk) Geen Bubbel
Alle redenen op een rij gezet lijkt het erop dat Bitcoin een blijvertje is. Natuurlijk is de prijs van een relatief nieuwe asset-klasse nog relatief volatiel. De volumes zijn nu nog met kleine manipulaties op grootse wijze door invloedrijke spelers te beïnvloeden. Dat zijn kinderziektes die er in de loop van de jaren zonder enige twijfel niet meer mogelijk zijn.
Hoe meer mensen investeren in Bitcoin, hoe meer Bitcoin nodes er komen, en hoe langer het netwerk stabiel blijft, des te groter zal het vertrouwen in de digitale munt zal zijn. Hoewel we ons nu nog in de vroege jaren bevinden, zal over nog eens tien jaar het Bitcoin landschap volledig anders zijn. Stabieler, meer geïntegreerd in de globale samenleving, maar vooral ook minder volatiel.
We kunnen niet in een glazen bol kijken, maar wel de ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar nemen en kijken waar we nu staan. Bitcoin is gegroeid van een grap op het internet (magisch internet geld) naar een miljardenindustrie waar de knapste koppen van de wereld met liefde in werken.
De munt is pas net begonnen zijn vleugels uit te slaan, en we zijn vol goede moed dat deze zogenaamde ‘bubbel’ nog eens vele tientalle jaren door zal groeien. Tot deze een op een vandaag de dag nog niet te voorspellen wijze geïntegreerd onderdeel zal zijn van al onze levens. Kijk maar eens wat de Dotcom bubbel ons bracht enkele tientallen jaren nadat deze ‘geknapt’ was: een wereld waarin het internet niet weg te denkel is uit ons dagelijks leven. Het is de richting die een eventuele Bitcoin ‘prijsbubbel’ ongetijfeld ook op zal gaan.