Is Bitcoin nou alweer dood? Ja voor de 29e keer om precies te zijn.

on .

Is Bitcoin nou alweer dood? Ja voor de 29e keer om precies te zijn.  
Het is weer zover, de koers van Bitcoin daalt, het geween en tandengeknars is alom en Bitcoin wordt weer dood verklaard door jan en alleman. Ik kreeg op mijn vorige artikel over de nieuwe Windows Phone Wallet een reactie: de reageerder vroeg zich af waarom de prijs maar blijft dalen terwijl de apps en mogelijkheden als paddestoelen uit de grond rijzen. Maar is de prijs van een Bitcoin wel direct gerelateerd aan het succes ervan? Volgens mij weet niemand het precies.

Kijkend naar de koersgrafiek van de afgelopen tijd is er voldoende reden om niet blij te worden. Ik zal waarschijnlijk niet de enige zijn die zich afvraagt waarom hij niet wat meer bitcoins heeft verkocht toen ze nog 900 euro waard waren maar gedane zaken nemen geen keer zoals ze zeggen. En ondanks dat de prijs daalt ben ik niet pessimistisch over de toekomst van Bitcoin technologie, integendeel zelfs. De prijs van een Bitcoin echter, daar ben ik minder zeker over. Ik weet het: als je een Bitcoin site hebt moet je eigenlijk zeggen dat de Bitcoin binnenkort 10.000 euro per stuk waard is (want dat willen mensen graag horen) maar dat heb ik nooit gedaan en dat ga ik nooit doen ook. Niet omdat ik denk dat het niet gaat gebeuren maar omdat ik geen idee heb waar het heengaat.

Maar laten we even terugkomen op de vraag waarom de koers blijft dalen terwijl de ontwikkelingen in vol tempo doorgaan. Ik denk dat je in dit kader twee vragen kan stellen. 1: is het koersnivo waar we vandaan komen (de 900 euro) niet veels te hoog geweest en 2: is de adoptie van de Bitcoin wel direct gerelateerd aan de prijs?

Overspannen koers?

Wat de Bitcoin koers betreft: ik denk dat deze nogal overspannen is geweest en dat we nu terugkeren maar wat meer normale nivo's. Ik moet zeggen dat ik me nogal zit te ergeren aan iedereen die roept dat het "nu de perfecte tijd is om te kopen!", ik krijg toch sterk het idee dat ze dat roepen uit eigenbelang en niet omdat ze er zo sterk van overtuigd zijn dat de prijs weer gaat stijgen. Zoals gezegd: ik ben de afgelopen jaren nog niemand tegengekomen die over een langere periode het koersverloop heeft kunnen voorspellen. Er zijn zo veel partijen en gebeurtenissen die de prijs van een Bitcoin kunnen beinvloeden, dus neem de meeste voorspellingen (en die van mij dus ook) met een stevige korrel zout. Alle interessante verhalen over weerstandnivo's en lange termijn trends terzijde. Als je bitcoins wilt kopen doe dan eerst zelf onderzoek en laat je niet gek maken zou ik zeggen.

Ik heb een poosje geleden voorspeld dat we terug zouden gaan naar 100 euro, ik ben benieuwd of ik gelijk, of meer dan gelijk ga krijgen. Als je het lange termijn koersverloop erbij pakt dan kan je de bubbles van de afgelopen jaren zien als de afwijking van de trend. Het "normale" koersverloop laat de prijs nu ergens boven de 100 euro uitkomen en ik denk dat dat een goede basis is voor verdere eventuele groei. Maar dan kom je uit op de vraag: betekent verdere adoptie van Bitcoin nu ook perse een hogere prijs?

Adoptie vs koers

Als je het mij zou vragen heeft verdere adoptie van Bitcoin op de korte termijn een negatief effect op de koers en op de langere termijn een exponentieel positief effect. Bitcoins kan je nu nog niet overal uitgeven en zijn redelijk onbekend en onbemind. De meeste winkeliers zullen nu dus nog hun bitcoins meteen omruilen naar hun eigen nationale munteenheid. Als bitcoins nu dus meer gebruikt gaan worden zullen er ook weer meer bitcoins op de markt komen wat op zijn beurt de prijs weer drukt.

Echter op de lange termijn bestaat de kans dat winkeliers de bitcoins direct zullen gaan uitgeven bij andere winkeliers waardoor er minder beschikbaar zijn voor de verkoop. Dit kan de koers doen stijgen door het effect van vraag en aanbod en kan op zijn beurt ervoor zorgen dat nog meer winkels en leveranciers Bitcoin gaan accepteren. Stijgende koers en bredere acceptatie zorgen weer voor meer bekendheid van de Bitcoin, wat weer een soort van zelfversterkend effect op gang brengt. Als we zo'n beweging op gang zien komen zou het wel eens heel stormachtig kunnen gaan met de prijs, zeker omdat het een globaal fenomeen is. Maar dit is allemaal koffiedik kijken uiteraard en misschien ook wel een beetje wishful thinking van mijn kant.

Kortom

Dat de koers nogal aan de hoge kant was (ook waarschijnlijk door manipulatie op MTgox) en nu weer daalt hoeft geen reden te zijn voor paniek en de koers hoeft ook niet perse iets te zeggen over het succes van Bitcoin. Het internet heeft ook een stormachtige groei doorgemaakt met de bijbehorende bubbles, schandalen crashes enz enz. Maar terwijl de prijs van internet bedrijven alle kanten op ging bleef de ontwikkeling van het internet en de bijbehorende diensten gewoon doorgaan. Laten we ons focussen op het groot maken van Bitcoin en niet onze tijd verspillen met eindeloze discussies over het goede koop of verkoopmoment. Door Bitcoin alleen maar te zien als iets om snel rijk mee te worden doe je de technologie geen eer aan en laten we mogelijk een historische kans schieten. Bitcoin wordt geen succes door alleen maar "in en uit te stappen".

En dat Bitcoin weer dood zou zijn? nou dat is dus blijkbaar al de 29e keer. Kijk maar op Bitcoinobituaries.com :)

Gepost door Roland de Goeij

Comments   

# Guest 2016-12-20 12:59
Ik heb de broek vol bitcoins
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-03-21 18:08
Als Bitcoin meer geaccepteerd wordt stijgt de omzetsnelheid van de bestaande munten en daalt daarmee de koers. Klinkt raar, maar waar. De bestaande munten worden beter benut (vaker gebruikt) waardoor er minder nodig zijn en de koers (in eerste instantie) daalt.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-01-15 10:22
die 900 EUR/BTC was te hoog, net zoals 25 EUR/BTC te hoog was in 2011. Ik denk wel dat de huidige koers op dit moment te laag is; ik verwacht dus een opwaartse correctie. Alleen: bubbels duren vaak langer dan je denkt, en we zitten op dit moment in een "omgekeerde bubbel".

Het is mijn inschatting dat het nog wel een paar jaar kan duren voordat we weer bij de 900 EUR/BTC zijn. Er moeten nieuwe technieken en services ontwikkeld worden om Bitcoin aantrekkelijk te maken voor een groter publiek.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-01-14 19:32
Ik denk niet dat bitcoin al dood is. Nog twee redenen voor daling:
1. Inderdaad, veel bedrijven accepteren nu bitcoins. MAAR zij behouden de bitcoins niet, zij wisselen de bitcoins onmiddellijk in voor dollars, euros enz. Dus de bitcoins komen weer direct terug ergens op de bitcoinmarkt! Dus de kopers van de goederen raken de bitcoins kwijt en de bitcoins komen op de bitcoinmarkt. Dat heeft hetzelfde dalende effect op de koers van bitcoin als het effect dat hij bitcoins ergens op een exchange zelf zou verkopen. Dus het verlaagt de bitcoinkoers.
2. BRICS landen maken het voor hun inwoners heel moeilijk om bitcoins te kopen en te behouden. En daar was juist hoop op grote gebruik van bitcoins, bv. in Rusland en India. Echter, de rubel daalt en bitcoin dealt nog meer. :-D :-(
Groeten aan iedereen, Jaroslav
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-01-14 20:27
Nog een toevoeging:
Mijn eerste bitcoin heb ik in juni 2013 gekocht, toen ik in een krant - FD of NRC Handelsblad - had gelezen, dat een detacheringsbed rijf in Nederlad zijn werknemers vakantiegeld in bitcoins heft uitbetaald. Dat bedrijf heeft bitcoins gedolven en de werknemers waren er accord ermee dat zij hun vakantiegeld dat jaar in bitcoins zullen ontvangen. Toen dacht ik, ik moet niet meer wachten, bitcoin zal worden geaccepteerd. Jammer genoeg volgden, voor zover ik het weet, weinig bedrijven die salaries, tantiemes etc. in bitcoins aan hun werknemers uitbetaalden.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-01-14 20:01
Als bijvoorbeeld e-bay de bitcoins behield, betaalde met bitcoins hun leveranciers en die betaalden - ten minste deels - in bitcoins hun werknemers, dan zouden wij van echte acceptatie van bitcoin kunnen spreken. En dan zal de koers van bitcoin weer gaan stijgen. Voorspelling in 2013 was, dat in 2014 bitcoin op grote schaal wereldwijd zal worden geaccepterd, maar dat is jammer genoeg niet gebeurd. Het spijt me zeer, om dit te moeten zeggen.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-01-14 15:35
Bitcoin is mijns inziens niet de altcoin van de toekomst, daarvoor is deze nog te "lek" en te beperkt.
Dus er zal een Bitcoin 2.0 of iets anders moeten komen, eentje die misschien wel gelinkt is aan de koers van de dollar (door verzekeringen of iets dergelijks), zodat de munt meer geaccepteerd wordt.
Voorlopig is het nog de munt waar andere altcoins mee worden vergeleken.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-01-14 13:11
Dat Bitcoin "dood" is geloof ik zelf ook niet zo, maar dat de waarde nogal ingestort is wel. Zeker als een aandeel zo gestaag en lange tijd in waarde daalt is dat niet altijd een goed teken. Die 900 euro per Bitcoin was ook véél te hoog, maar aan de andere kant... wat is te hoog precies? Als de groei van Bitcoin als betaalmiddel zo flink doorgroeit, misschien wordt die 900 euro per Bitcoin later wel als normaal bevonden? Al met al, ik denk dat gezien de grote daling in de afgelopen 6+ maanden, toch wel z'n sporen zal nalaten. :-|
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh