Is Bitcoin nu wel of geen geld?

on .

Zijn Bitcoins nu wel of geen geld
Een Texaanse federale rechter is tot de conclusie gekomen dat Bitcoin geld is. Dat wil uiteraard niet zeggen dat Bitcoin ook echt geld IS maar enkel dat het in Amerika de kans loopt om behandeld te gaan worden ALS geld. Is dit een goede ontwikkeling? dat valt nog maar te bezien. Sommigen zijn blij met deze uitspraak die in hun ogen Bitcoin legitimiteit verleent, maar het gevaar ligt op de loer dat dit de deur open zal zetten naar nog meer regulering.

In een recent interview verklaarde een Bitcoin entrepeneur dat je tegenwoordig enkele miljoenen moet investeren om te voldoen aan alle reguleringen. En dat is dus voordat je ook maar 1 klant geholpen hebt. Met zulke verstikkende reguleringen is het voor een regering niet meer nodig om Bitcoin illegaal te verklaren. Je maakt het gewoon simpelweg te duur voor bedrijven om aan de slag te kunnen of te blijven.

De rechter deed de uitspraak in de zaak tegen Trendon Shavers en geeft de Amerikaanse SEC de mogelijkheid om Trendon Shavers te vervolgen. Deze meneer Shavers was de man achter de zogenaamde "Bitcoin savings and trust" welke extreem hoge rendementen uitkeerde op geinvesteerde Bitcoins. (Indertijd vond ik het al redelijk vreemd dat je geld gaat investeren tegen 7% per week bij iemand die zichzelf pirateat40 noemt maar dat terzijde) Zoals te verwachten was bleek de savings and trust een piramidespel. De inleg werd gebruikt om de investeerders te betalen en op een gegeven moment was meneer Shavers met de spreekwoordelijke noorderzon vertrokken.

Om terug te komen op de uitspraak: meneer Shavers verdedigde zich met het feit dat Bitcoins geen geld zijn en dat hij dus geen financiele producten had beheerd met zijn Savings and Trust. En dus zou de SEC hem niet kunnen vervolgen. Pech voor meneer Shavers dus in dit geval omdat de rechter heeft bepaalt dat Bitcoins wat hem betreft weldegelijk geld zijn en dat er dus ook fraude is gepleegd met financiele producten.

De rechter had het volgende te zeggen: "Het is duidelijk dat Bitcoins gebruikt kunnen worden als geld. Je kan het gebruiken om goederen en diensten mee te kopen en om in je persoonlijke levensbehoeften mee te voorzien. Het is echter wel beperkt tot het aantal plaatsen waar Bitcoins geacepteerd worden. Echter Bitcoins kunnen worden uitgewisseld voor conventionele munteenheden zoals Dollars en Euro's en dus is Bitcoin een vorm van geld." Totdat deze uitspraak dus weerlegd wordt door een andere rechter, kunnen Bitcoins in de Verenigde Staten dus als geld gezien worden.

De uitspraak van de rechter lijkt in ieder geval haaks te staan op de uitspraak van de Amerikaanse regulator FINCEN eerder dit jaar. Deze waren van mening dat Bitcoins geen geld zijn. Het is wat mij betreft duidelijk dat het laatste woord over de eventuele regulering van Bitcoin (of beter gezegd de regulering van Bitcoin gerelateerde bedrijven, aangezien Bitcoin zelf net zo min te reguleren is als bijvoorbeeld filesharing) nog niet gesproken is. Deze uitspraak is wel een eerste stap en kan weer aangevochten worden op een hoger gerechtelijk nivo.

De oorlogen om de publieke en de rechtbanken zullen nog gevochten moeten gaan worden en de Bitcoin Foundation gaf eerder al aan dat het van plan was om een lobbyist te sturen naar Washington. Waar je mee omgaat wordt je mee besmet, maar ik denk dat de Bitcoin community, of in ieder geval de Bitcoin ondernemers er niet aan ontkomen om zich in deze strijd te gaan mengen.

Gepost door Roland

Add comment


Security code
Refresh