Is Craig Steven Wright Satoshi Nakamoto?

on .

Is de bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, nu echt gevonden?  
In de nimmer aflatende zoektocht naar de bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, is er nu een nieuwe naam opgedoken. Gizmodo en Wired.com hebben beiden een uitgebreid artikel over de 44 jarige Australier Craig Steven Wright. Wright laat nu al een poos her en der hints achter dat hij satoshi zou kunnen zijn maar hij heeft het tot nu toe ook niet toegegeven. De bedenker van Bitcoin wordt nu al jaren fanatiek gezocht maar de mensen die tot nu er toe ervan verdacht bleken stuk voor stuk niet Satoshi te wezen.

Eerdere pogingen

In 2013 bijvoorbeeld kwam IT-guru Ted Nelson naar buiten met het nieuws dat de Japanse professor Shinichi Mochizuki Satoshi moest wezen maar dit bleek niet waar te zijn. In 2014 zorgde het Amerikaanse newsweek voor een hoop opschudding toen zijn claimden dat de Japanse Dorian Nakamoto degene was waar we naar zochten. Ook deze man bleek uiteindelijk niet de ware te zijn. Dit verhaal ontpopte zich tot een ware soap waarin uiteindelijk zelfs (de echte?) Satoshi een bericht op het internet plaatste dat Dorian Nakamoto niet degene was waarnaar men zocht. Tenslotte kwam eind vorig jaar via het geruchtencircuit het nieuws op gang dat de Nederlander Hendrik Lenstra Satoshi zou zijn maar ook dit is nooit bewezen of zelfs goed onderbouwd.

Veel aanwijzingen maar geen sluitend bewijs

Wired magazine en gizmodo.com hebben dus beide een uitgebreid artikel geschreven over Craig Steven Wright en zijn claim. In de artikelen komen een hoop "bewijzen" naar voren, teveel om allemaal op te noemen maar laten we de belangrijkste eens doornemen. Wright heeft een hoop forum posts en digitale conversaties op zijn naam waarin diverse verwijzingen gedaan worden naar Bitcoin, echter zijn deze niet waterdicht en misschien vervalst / later aangemaakt. Bright lijkt ook een heuse Bitcoin miljonair te zijn en hij was in de jaren 90 ingeschreven op dezelfde mailing lists als waar Sathoshi ook aan deelgenomen had. Het is ook aannemelijk dat hij genoeg kennis in huis heeft om een protocol als Bitcoin te verzinnen en te programmeren en hij is fan van de japanse cultuur.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan, van het feit dat hij zijn eigen supercomputer heeft gebouwd tot de vele email conversaties met vrienden waarin hij zich beklaagt over de zoektocht naar satoshi en diverse hints die hij de laatste jaren achterliet in blogposts en op social media. Ook al is er tot nu toe geen waterdicht bewijs dat Wright Satoshi is, het is wel de meest aannemelijke kandidaat tot nu toe.

En net zoals bij het gevalletje Dorian Nakamoto in 2014 lijkt dit verhaal nu ook al weer een echte soap te worden. Het huis van Craig Steven Wright is ondertussen binnengevallen door de Australische politie (hoewel die melden dat dit niks met Bitcoin te maken heeft) Ook meldt Gizmodo dat, een sindsdien overleden, vriend van Wright misschien wel samen met hem Bitcoin in het leven heeft geroepen. De vriend in kwestie is overleden in verdachte omstandigheden en het blijkt nu dat hij altijd een metalen usb stick bij zich droeg die na zijn dood overgegaan is naar zijn broer. Zitten op die usb-stick misschien wel de private keys van de vermeende bitcoins van satoshi die sinds het begin van Bitcoin niet van hun plaats gekomen zijn?

Kortom: zoals gewoonlijk meer vragen dan antwoorden. Er is een grote hoeveelheid bewijs maar niets wat echt 100% sluitend is. Veel mails en documenten komen ook weer van een anonieme bron die de email van wright gehackt zou hebben, kortom: ook weer een niet betrouwbare bron. Wie zegt dat Wright niet zelf die vermeende hacker is?. Als je zelf meer in de bewijzen wil duiken lees dan het artikel van wired en het artikel van gizmodo.


Het optreden van dhr Wright tijdens een panel op de Bitcoin Investor Conference te Las Vegas. Oct. 29 - 30, 2015


Niet onder de indruk

vanuit de Bitcoingemeenschap wordt ook lauwtjes gereageerd en is men niet onder de indruk. Volgens de experts zou Wright eenvoudig moeten kunnen bewijzen dat hij satoshi is door een bericht digitaal te ondertekenen met een digitale sleutel waar alleen satoshi bij zou kunnen (als ik het goed heb de digitale handtekening van het eerste bitcoin block dat ooit gemined is) Ook zou Wright wat bitcoins over kunnen maken vanuit een Bitcoin adres waarin bitcoins staan die blijkbaar alleen dioor satoshi gemined zouden kunnen zijn. Zoals Jeff garzik het uitdrukt "mathematically sound Proof of Satoshi or GTFO." vrij vertaald: lever wiskundig onderbouwd bewijs dat je satoshi bent of donder op.

gtfo

En tot slot

Het wordt nu dus wachten hoe dit verhaal zich verder gaat ontwikkelen. Als je het mij zou vragen dan zeg ik nee, deze man is het niet. Hij heeft het denk ik in ieder geval niet in zijn eentje gedaan. Op de een of andere manier zijn alle "bewijzen" ook iets te voor de hand liggend en iets te toevallig. En eigenlijk hoop ik ook dat het Satoshi niet is want een munteenheid waarvan niemand weet wie het ontworpen heeft blijft toch een stuk spannender. De prijs lijkt zich er ook niks van aan te trekken, die ging vandaag weer gewoon door de 380 euro heen. En weer een stukje terug.

Bitcoin: never a dull moment.

Gepost door Roland de Goeij

Tags: satoshi,

Comments   

# Guest 2015-12-11 19:05
Het lijkt me zoeken naar een sensatie. In Australie is nu de zomer, dus komkommertijd.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-12-10 12:25
Wat ik verwonderlijk vind is dat de mainstream media het doen overkomen alsof de grootste maffia baas aller tijden is gepakt.
Ze beseffen kennelijk niet dat banken al veel langer en veel verder ontwikkeld zijn in het maken, onderhouden en perfectioneren van automatische 'wurggreep' constructies om letterlijk miljarden euro's te verdienen aan het geld van anderen.
Bitcoin heeft tot op de dag van vandaag bewezen zich daar niet voor te laten gebruiken dankzij het karakter en opzet van het systeem. Met bitcoin is het eigenlijk heel simpel : baas in eigen portomonee !
Geen banken, incasso's, overheid en anderen kunnen zonder jou toestemming (en medewerking!) toegang krijgen to jou kapitaal.
Kortom, in plaats van bezig te zijn naar het begrijpen van waar men het eigenlijk over heeft zijn ze kennelijk liever bezig met het vinden van een 'schuldige'.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh