De afgelopen jaren hebben we vaak kunnen horen dat Bitcoin niet kan werken omdat regeringen het zullen verbieden zodra ze merken dat het voeren van monetair beleid, of het heffen van belastingen, erdoor gehinderd wordt. Ook de CEO van JPMorgan, Jamie Dimon, noemde dit als één van de grootste struikelblokken voor Bitcoin toen hem gevraagd werd om commentaar te leveren op deze nieuwe vorm van digitaal cashgeld.
Zou het mogelijk zijn om Bitcoin te verbieden? Is Bitcoin ondertussen niet te bekend geworden, en wordt het niet zóveel gebruikt, dat we dat punt ondertussen al gepasseerd zijn?
In een recent interview, afgenomen door Vlad Costea, geven Ricardo Spagni en Cayle Sharrock (beiden werkzaam voor Monero) aan dat het verbieden van cryptocurrencies zoals Bitcoin en Monero even zinloos is als een drugsverbod.
Sterke privacy zit er aan te komen
Toen de interviewer aan zijn gasten de vraag stelde hoe het er over vijf of zes jaar voor zal staan met privacy georiënteerde cryptocurrencies antwoordde Spagni met de opmerking dat hij hoopt dat alle cryptocurrencies tegen die tijd geavanceerde privacy zullen hebben ingebouwd.
“Ik hoop dat privacy-coins in de toekomst de overhand zullen hebben” stelde Spagni. “Als we nu kijken naar de verbeterde privacy op Bitcoin via bijvoorbeeld Lightning en Tumblebit, of Monero en het werk wat nu gedaan wordt voor ZK-STARKS door Starkware, of Grim en Beam. Ik bedoel, al deze projecten zijn bezig om de privacy te verbeteren. Ik hoop dat al deze activiteiten ervoor zorgen dat mensen binnenkort zullen zeggen: oké we hebben privacy, het is beschikbaar en we gaan het gebruiken”
We moeten natuurlijk wel rekening houden met het feit dat de activiteiten van gebruikers op cryptocurrency exchanges van A tot Z gevolgd worden. En dat steken ze niet persé onder stoelen of banken. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de recente reclamecampagne van crypto-exchange Gemini.

Men Zal Deze Technologie Gaan Gebruiken
Spagni is ervan overtuigd dat cryptocurrencies niet meer gereguleerd of verboden kunnen worden als sterke privacy eenmaal een feit is. “We kunnen het onvermijdelijke niet voorkomen want mensen gaan het nu eenmaal gebruiken” aldus Spagni.
Volgens Spagni zal een verbod op, een op privacy gerichte cryptocurrency, zoals Monero even weinig nut hebben als een verbod op marihuana. De kosten zullen simpelweg niet opwegen tegen de baten.
“Kijk eens naar Amerika, er is daar een oorlog gaande tegen drugs. Er worden miljarden dollars uitgegeven en mensen worden gearresteerd omdat ze softdrugs verbouwen in hun eigen tuin. Uiteindelijk wordt het toch allemaal gelegaliseerd en alles wat je gedaan hebt is tijd en geld verspillen” Aldus Spagni. Spagni voorziet wel een scenario waarin regelgevers, op privacy gerichte, cryptocurrencies zullen gaan proberen te verbieden omdat ze bang zijn voor private transacties of omdat ze bang zijn dat deze cryptocurrencies het heffen van belasting zullen hinderen.
Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de uitspraak hierover van Barack Obama tijdens SXSW in 2016.
“Als het technologisch mogelijk is om zulke ondoordringbare apparaten te maken… wat voor mechanisme hebben we dan nog beschikbaar om schijnbaar simpele dingen zoals bijvoorbeeld belastingheffing uit te voeren? Want als je geen toegang kan krijgen tot deze apparaten dan loopt iedereen in feite rond met een Zwitserse bankrekening”
“Naarmate de tijd verstrijkt zullen regelgevers zich realiseren dat je wel degelijk de wet kan toepassen zonder dat je persé inzicht hoeft te hebben in iemand zijn transactie-historie. Je kan nog steeds primabelasting heffen zonder toegang te hebben tot iemand een bankrekening” Zo stelt Spagni.
Voorstanders Van Privacy Zijn Geen Criminelen
Wat Sharrock betreft zorgen privacy-coins zoals Monero ervoor dat regeringen niet meer zomaar een fundamenteel recht kunnen wegnemen, het recht op privacy.
“Iedereen heeft recht op privacy maar de laatste jaren zien we dat technologie het mogelijk heeft gemaakt voor regeringen om steeds meer inbreuk te maken op dat recht” Aldus Sharrock. “Encryptie is een reactie hierop. Het is een manier om te zeggen: “tot hier en niet verder, wij claimen ons recht.”
“Voorstanders van privacy, als het gaat om geld en communicatie, zijn geen criminelen. Het zijn mensen die in feite opkomen voor mensenrechten”.
Dit artikel is vertaald met toestemming van de auteur: Origineel van Kyle Torpey