Is Satoshi Nakamoto een Nederlander?

on .

Is Satoshi Nakamoto de Nederlander Hendrik Lenstra?  
De nooit aflatende zoektocht naar Satoshi Nakamoto heeft zich verplaatst naar Nederland. Eerder deze week meldde bitcoinupdate dat er een post was opgedoken uit 2002 waarin een voorstel wordt gedaan voor een systeem wat wel erg veel op Bitcoin lijkt. Het IP-adres van de onbekende poster komt uit Amsterdam, Nederland, via Xs4all. Ook wordt de naam van de Nederlandse Wiskundige Hendrik Lenstra genoemd maar dat lijkt typisch een internetgerucht te zijn zonder concrete bewijzen.

In de forum-post uit 2002 doet de poster een voorstel voor een "gedecentraliseerd en beveiligd systeem". Het systeem zou een beperkte hoeveelheid geld hebben maar elke eenheid zou oneindig opdeelbaar zijn. Hij vraagt in de post om feedback op zijn voorstel maar de reacties waren niet erg positief. Mocht het toch Satoshi zijn geweest dan zou je dus kunnen concluderen dat hij er nog 7 jaar over heeft gedaan om zijn uitvinding te ontwikkelen. Of misschien heeft het project al langere tijd op plank geleden en heeft de crisis van 2008 hem doen besluiten dat de tijd rijp was voor Bitcoin.

Waarom de naam van Hendrik Lenstra nu genoemd wordt is mij nog onbekend. De enige link die er lijkt te zijn is dat Hendrik Lenstra de zogenaamde Elliptic Curve cryptografie heeft ontwikkeld waar Bitcoin gebruik van maakt. Ik heb geprobeerd om terug te vinden waar ergens de link tussen Satoshi en Lenstra vandaan komt maar niet echt iets concreets gezien tot nu toe. Het enige wat ik heb gevonden, waar het gerucht op gebaseerd lijkt te zijn, is een discussie op bitcointalk.org waar voornamelijk een hoop gespeculeerd wordt en weinig bewijzen getoond worden.

Dat mensen denken Satoshi nakamoto gevonden te hebben is niets nieuws. Een hele galerij aan personen heeft de twijfelachtige eer al gehad om aangezien te worden voor Satoshi. Eerder dit jaar nog was een reporter van het Amerikaanse Newsweek ervan overtuigd Satoshi gevonden te hebben in de Amerikaanse Dorian Nakamoto. Deze bleek er echter uiteindelijk niks mee te maken te hebben maar het hele mediacircus was toen al op gang gebracht en het priveleven van deze man ernstig op zijn kop gezet. Dit geeft maar weer eens aan hoe voorzichtig je moet zijn met het publiek maken van dit soort beweringen. Ik heb nog even zitten twijfelen of ik dit artikel wel moest schrijven. Ik ben me ervan bewust dat ik met dit artikel nu weer de naam van Dhr Lenstra aan Bitcoin koppel maar hopelijk kijken mensen verder dan hun neus lang is.

Het lijkt erop dat dit weer typsich een zelfversterkend internetgerucht is wat klakkeloos gekopieerd wordt door nieuwssites in de hoop de eerste te zijn met het nieuws. Als het dan eenmaal op zoveel sites te vinden is lijkt het betrouwbaar "want anders zou niet iedereen erover schrijven". Ik doe het hele verhaal van Hendrik Lenstra voor zover maar af als niet onderbouwde speculatie. Mocht iemand toch een goede reden weten waarom hij wel Satoshi is dan hoor ik het graag.

Gepost door Roland de Goeij

Tags: satoshi, nederland, bitcointalk,

Comments   

# Guest 2014-12-08 21:18
De zoektocht gaat veder, denk dat we nu wel in de buurt komen.

:-)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-12-09 18:49
Waarom zou je iemand zijn privacy liever op het spel willen zetten omwille jouw nieuwsgierighei d te bevredigen? Zou je het niet verstandiger vinden om gewoon geduld te hebben dat degene zichzelf openbaar wil maken als de tijd rijp is? Wellicht is er een reden dat degene(n) zich voorlopig schuil moeten houden. Dat belang zouden wij niet alleen moeten begrijpen maar ook moeten respecteren. Heeft allemaal te maken met belangeloos samenwerken voor een betere wereld. De befaamde media regel: "If it bleeds it leads" is allemaal fear based media gericht en houdt mensen klein en angstig! Is niet constructief zeg maar. Wees daarentegen begrijpend en opbouwend binnen het collectieve bewustzijn. Alleen dan redden we het met z'n allen...en daarmee ook de Bitcoin!
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-12-08 09:47
De post is onmiddellijk herkenbaar als enigszins krom Nederlands-Enge ls. Prof. Lenstra heeft voorafgaande aan deze post al een tijdje in de VS gewerkt, dus ik zou niet verwachten dat hij het is. Misschien 1 van zijn studenten, maar niet hijzelf. Merk ook op dat de Bitcoin-paper WEL in goed Engels is geschreven; zelfs beter dan je van een gemiddelde Japanner zou mogen verwachten.

Daarbij: de post is niet echt concreet wat betreft de technische invulling: het is meer een fantasie dan een uitvinding. Dat sluit niet uit dat het om Satoshi gaat, maar tegelijkertijd waren er in die tijd wel meer cryptopunks die zulke dromen hadden. Ik denk dus dat je helemaal geen harde conclusies kunt sluiten.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-12-08 00:39
Beste Roland,
Waarom zou je uberhaupt iemand zijn naam te grabbel willen gooien? Laat dit persoon of deze personen gewoon met rust, het maakt niet uit wie of wat hierachter zit, wat heb je eraan!? Zij dienen zich vanzelf aan wanneer de kust veilig is en wanneer zij daar zelf voor kiezen, anders hadden zij zich allang openbaar vertoond. Kortom, we zouden deze "Robin Hood" juist in bescherming moeten nemen. No manhunt please! Deze verantwoordelij kheid dienen wij als gebruiker ook ter harte te nemen en volledig te begrijpen. When the time is right. Just have patience! Bitcoin is een geweldige vinding! Laten we ons liever richten op de verdere groei ervan.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh