Je Bitcoins veilig opslaan (hoe doe je dat?)

on .

Je bitcoins veilig opslaan (hoe doe je dat?)  
In het kader van "Bitcoins voor beginners" wil ik het eens hebben over het veilig opslaan van je Bitcoins. Iets wat uiteraard erg belangrijk is want niemand wil graag zijn bitcoins kwijtraken. Het opslaan van Bitcoins is iets wat in theorie eenvoudig zou moeten zijn, in de praktijk echter loop je nogal eens tegen verrassingen aan. Laten we dus eerst even een klein beetje theorie behandelen en dan ingaan op de praktijk. Als laatste zal ik kort beschrijven hoe ik zelf de opslag van mijn bitcoins heb aangepakt.

De vijf bitcoin-geboden (volgens bitcoinspot.nl dan)

Bij het opslaan van Bitcoins is het goed om de volgende regels in acht te houden:
1. Sla alleen kleine hoeveelheden Bitcoins op in een online wallet.
2. Sla grote hoeveelheden Bitcoins op in een hardware-wallet of op een (bij voorkeur offline) pc.
3. Gebruik voor je wallet altijd met een complex wachtwoord (dus minimaal 10 karakters, gebruik hoofd en kleine letters cijfers en leestekens).
4. zorg ervoor dat je bij een online wallet dienst altijd zogenaamde two factor authentication aan hebt staan. (biedt je online wallet niet deze mogelijkheid dan weet je meteen dat het tijd is om over te stappen naar een andere)
5. Maak backups!!! Elke serieuze online of software wallet biedt je de mogelijkheid om backups te maken. Grijp deze mogelijkheid en maak geregeld backups en versleutel deze backups met een wachtwoord. Heeft je online of software wallet niet deze mogelijkheid? tijd om over te stappen naar een andere.

Een beetje theorie (wat is een wallet?)

Bitcoin staat nog in de kinderschoenen en om Bitcoin veilig te kunnen gebruiken zal je wat tijd moeten investeren om Bitcoin te begrijpen, in dat kader een klein beetje Bitcoin theorie.
Om Bitcoins te kunnen versturen en ontvangen heb je een zogenaamde wallet nodig, maar in tegenstelling tot wat vaak verteld wordt, bevat een Wallet geen bitcoins. Alle bestaande bitcoins bevinden zich in de Blockchain, het gedecentraliseerde digitale kasboek wat de ruggegraat vormt van het Bitcoin netwerk. Wat er zich wel in een wallet bevindt zijn de zogenaamde "private keys". Deze private keys, of sleutels, geven je de toegang tot je Bitcoins. Zonder deze sleutels kan je nergens bij, het is dus zeer belangrijk dat je de wallet (en de private keys die zich daarin bevinden) goed bewaart. Wat bitcoins betreft is het hetzelfde als met contant geld, als je de wallet (portemonnee) kwijtraakt ben je de bitcoins ook kwijt. (tenzij je dus een backup hebt)

Vier soorten wallets

Een wallet kan je op meerdere manieren aanmaken.
1: door het openen van een bitcoin wallet bij een online wallet dienst.
2: door het opslaan van je bitcoins op een zogenaamde hardware wallet.
3: door het installeren van bitcoin software/app op je pc of smartphone
4: door het opslaan van de bitcoins op een zogenaamde paper wallet.

Alle opties hebben hun voor en nadelen en je kan gebruik maken van de voor en nadelen van alle vier. Het is echter een goed idee om alleen kleine bedragen te bewaren in een online wallet dienst / pc / smartphone die aangesloten is op het internet. Grote bedragen zijn het beste te bewaren op een hardware wallet of een pc welke niet permanent met het internet verbonden is.

En: maak altijd gebruik van je gezonde verstand. Je neemt neem ik aan ook niet al je spaargeld mee in je portemonnee, dat heb je ergens veilig opgeslagen. in de praktijk zal je alleen een kleine hoeveelheid geld bij je hebben om je dagelijkse uitgaven mee te doen. Laten we eens kijken hoe je dit concept kan vertalen naar de bitcoins.

Online wallets

Het grootste voordeel van een online wallet is het gemak. Je bitcoins zijn altijd beschikbaar en makkelijk te koppelen aan bijvoorbeeld een app op je smartphone. Het nadeel is dat je afhankelijk bent van een derde partij die er mogelijk met je bitcoins vandoor kan gaan of het slachtoffer kan worden van een hack of diefstal. Het is raadzaam om op een online wallet alleen de hoeveelheid bitcoins te bewaren die je nodig hebt om je dagelijkse uitgaven mee te doen.

Elke online wallet maakt gebruik van een wachtwoord om mee aan te melden maar de meeste wallets bieden ook de mogelijkheid tot de zogenaamde "two factor authentication" dat wil zeggen dat je naast je wachtwoord op nog een manier moet bewijzen dat jij toegang mag krijgen tot je wallet. Dit kan zijn in de vorm van een sms of email met daarin een toegangscode. Sommige wallets maken gebruik van Google authenticator die elke paar minuten een nieuwe code uitgeeft om toegang te verkrijgen. Op deze manier maak je het voor hackers moeilijker om ongemerkt je bitcoins te benaderen en ermee aan de haal te gaan.

Het maken van backups is een noodzaak
, maak dus geregeld een backup en bewaar deze op een veilige plek en zorg ervoor dat de backup altijd beveiligd is met een wachtwoord. Desnoods kan je ook meerdere kopietjes maken van de backup en die op verschillende locaties bewaren. Er zijn meerdere online wallets beschikbaar, ikzelf gebruik al jaren de blockchain.info wallet. Deze dienst slaat (als ik de heren van blockchain.info moet geloven) geen wachtwoorden op aan hun kant, dus de kans dat je Bitcoins gesloten kunnen worden is zeer klein. Wel zijn er al vele voorbeelden geweest van mensen die niet gebruik maakten van de two-factor authentication en op die manier hun Bitcoins kwijt zijn geraakt doordat hun wachtwoord werd gestolen/geraden wat dan ook.

Hardware Wallets

Een andere, veilige, en relatief eenvoudige manier van je bitcoins opslaan is door middel van een zogenaamde hardware wallet. Een hardware wallet is een apparaatje dat enkel ontworpen is om bitcoins veilig mee op te slaan. Op deze manier kan je de bitcoins zegmaar offline bewaren en worden ze niet blootgesteld aan virussen en het internet. Ik heb er tot nu toe 3 getest, de trezor hardware wallet, de ledger wallet. en de Trezor model T. verder gebruik ik ook een ledger Nano S. Over allen ben ik zeer tevreden. 

Een hardware wallet is echter geen magisch toverstafje waardoor je bitcoins nooit meer gestolen kunnen worden. Hou altijd deze site in de gaten voor als er berichten zijn over mogelijke problemen of updates. let ook goed op dat je hardware wallet nooit in het bezit komt van derden want als iemand fysieke toegang heeft tot je hardware wallet dan zou hij ze mogelijk kunnen stelen. Last but not least: Alle hier genoemde hardware wallet komen met een zogenaamde seed. Dat is een lijst van woorden welke je in geval van nood kan gebruiken om je bitcoins weer terug te zetten. bewaar deze lijst goed en bij voorkeur op een andere plak dan je hardware wallet.

Software wallets

Een software wallet maak je aan door het installeren van bitcoin software op je computer of een app op je smartphone. Net als bij online wallets zijn hier voor en nadelen aan verbonden. Zo heb je bij een software wallet in principe alles zelf in de hand, er is dus niet een derde partij die voor jou de bitcoins bewaard en er eventueel mee aan de haal kan gaan. Aan de andere kant heb je dus ook zelf de verantwoordelijkheid om je bitcoins goed en veilig te bewaren en beschermen tegen booswichten en technische mankementen. Het maken van backups is hier ook weer een noodzaak, maak geregeld een backup en bewaar deze niet op dezelfde locatie als de computer. Desnoods kan je ook meerdere kopietjes maken van de backup en die op verschillende locaties bewaren.

Een van de veiligste manieren van opslaan is om een aparte pc schoon te installeren en alleen te voorzien van de benodigde Bitcoin software. Deze pc gebruik je dan ook niet om mee te browsen op het internet of iets dergelijks. De pc wordt alleen aangezet als er Bitcoins verstuurd hoeven te worden. Om Bitcoins te kunnen ontvangen hoef je de pc niet aan te zetten, je hebt aan je Bitcoin-adres dat bij de wallet hoort genoeg. Er zijn meerdere bitcoin clients om uit te kiezen, elk weer met zijn eigen voor en nadelen. De client waar ik zelf de voorkeur aan geef is bitcoin-qt maar deze moet wel de hele Blockchain downloaden wat een poos duurt en veel ruimte in beslag neemt. Een goed  alternatief is de Electrum Bitcoin client welke niet de hele Blockchain download.

Paper wallets en brain wallets.

De in theorie meest veilige manier om je bitcoins te bewaren is door middel van een zogenaamde paper wallet. In dit geval creer je, bijvoorbeeld via bitaddress.org, zelf de private en de public keys. Deze kan je dan uitprinten en bewaren. Je kan dan bitcoins sturen naar het publieke adres en de private keys heb je ergens veilig achter slot en grendel. Op deze manier heb je geen pc of online wallet die gehackt of gestolen kan worden, je kan je bitcoins zien maar er niet bij. Mocht je dan toch een keer toegang willen tot je Bitcoins dan kan je de private keys importeren in bijvoorbeeld de blockchain.info online wallet of electrum en de bitcoins weer benaderen.

Je kan het zelfs nog iets veiliger maker en gebruik maken van een brainwallet. Hiermee maak je gebruik van een zin en deze zin gebruik je weer als input om een private key mee te genereren. Op deze manier hoef je helemaal niks meer op papier te bewaren. Mocht je ooit een keer de private keys nodig hebben omdat je bij je Bitcoins wil komen dan genereer je deze weer ter plekke met gebruik van de zin die jij in je hoofd hebt zitten. Bovenstaande twee manieren zijn in theorie erg veilig maar moeten met de nodige omzichtigheid gebruikt worden en ik raad ze zeker niet aan voor de beginnende gebruiker. Ik heb hier eerder een artikel en een video aan gewijd voor als je er meer over wilt weten.

Hoe zou ik het dus doen als ik jou was ?

1: Een klein aantal bitcoins (die je indien nodig snel uit wil kunnen geven) bewaar je op een app op je smartphone of een online wallet met bijbehorende app.
2: De rest van je bitcoins staat op meerdere hardware wallets. De seeds hiervan worden apart bewaard.
3: Alle wallets beveilig je met een sterk wachtwoord,
4: De online wallet heb je voorzien van two factor authentiction.
5: Je maakt regelmatig backups.
6: Je hebt een reserve hardware-wallet en daar test je minimaal 1x op of het terugzetten van de seed werkt.
7: Je vertelt nooit tegen anderen waar en hoe jij je bitcoins bewaart.

En ben je dan helemaal veilig?

Helaas zou ik ja willen zeggen maar het blijft altijd een kwestie van goed opletten en de booswichten een stap voor blijven. Open nooit links of emails van mensen die je niet kent en wees voorzichtig met usb-sticks en het installeren van software. Ik hoop dat je met deze handleiding een beeld hebt kunnen vormen van de mogelijkheden en uitdagingen. Mocht je nog vragen hebben, stel deze dan als je wilt in het forum zodat de eventuele antwoorden ook weer anderen kunnen helpen.

gepost door Roland de Goeij.

Comments   

# Guest 2018-04-03 19:03
Ik heb een korte vraag. Het antwoord kom ik WERKELIJK NERGENS tegen op internet. Terwijl het toch een van de meest voor de hand liggende vragen moet zijn. Namelijk: hoeveel harddisk ruimte heb je nodig om met bitcoins aan de slag te gaan? Ofwel: klopt het dat je minimaal 150 GB vrij moet hebben op je harddisk om het grootboek op te slaan? En zo ja: kan dit ook op een externe harddisk?
SIMPELE VRAAG MAAR HET ANTWOORD STAAT NERGENS OP INTERNET!
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2018-04-03 15:47
Het antwoord is wel te vinden, je moet alleen even weten waar je naar moet zoeken :)

De grootte van de huidge Bitcoin-Blockch ain is momenteel 162 gigabyte. Stel je voor dat je de standaard Bitcoin-client (bitcoin-core) zou gebruiken dan moet je inderdaad meer dan 160 gigabyte vrij hebben aangezien bitcoin-core de gehele blockchain download.

Wat je ook kan doen is de electrum bitcoin client downloaden.Dit is een zogenaamde SPV client, deze download niet de gehele blockchain en daar kan je meteen mee aan de slag.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-11-29 16:51
Hallo, Ik ben nieuw op deze site en wil graag wat weten.
Is het mogelijk om euro"s van je bank rekening naar bitcoin hier te wisselen, vervolgens hier te bewaren of er wat mee te doen.
Daarna indien je het weer nodig heb, terug naar je eigen bankrekening in euro"s te sturen. Ik denk dat ik het wel weet maar wil zeker weten om niet voor verassingen komen te staan. Alvast bedankt.

M.v.g.
James
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-07-30 13:57
Hoi, ik heb een online wallet met verschillende publieke adressen met bitcoins. Hoe kom ik er nu achter wat mijn private keys zijn? Vast bedankt!
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-05-23 16:22
Hallo allemaal,

Wie oh wie kan mij helpen?? Ik heb een multibite classic wallet. Mijn laptop is onlangs gecrasht! Maar had gelukkig een back -up. Ik heb opnieuw de multibite classic geinstalleerd en de Keys ingevoerd en vervolgens ging alles synchroniseren. Het probleem dat zich nu voordoet is dat ik twee wallets had in een wallet. Hij laadt nu ook maar een wallet en dat is de wallet waar geen BTC inzit!! Weet iemand hoe ik de andere wallet kan terugkrijgen? Ik hoop dat het verhaal duidelijk is ik ben ook maar een leek.

mvgr, btc lover
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2017-05-04 22:32
Hey guys #durftevragen. Ik ben een enorme digibiel! En heb een paar jaar geleden 2 bitcoin gekocht n.a.v het programma "tegenlicht". Jaren niet aan gedacht en ineens zie ik bitcoin in het nieuws. Nu heb ik die codes in m'n mail.. verspreid op de pc... wat te doen? Ik wil ze offline bewaren. Ga het niet gebruiken. Als ik dat programma op usb zet maak ik dan de counseling over naar die stick met een nieuwe code?? Of beschermt hij mijn online wallet dan? Ik voel me zo'n sukkel. Wie kan me helpen in jip en Janneke taal?
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2017-05-05 09:08
Veiligste en meest eenvoudige optie is om een trezor aan te schaffen: http://bit.ly/2qydRms of een ledger wallet, is iets goedkoper: http://bit.ly/2pMCysG

Dat zijn zogenaamde hardware wallets waarop je bitcoins kan bewaren.
Reply | Reply with quote | Quote
# peterspijzer 2016-02-17 20:22
toch ff moeilijk voor me....

ik stop de zojuist gemaakte usb-stick
in een andere machine en nu ?

nu het bestand multibit.hd opstarten, ofzo?
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2016-02-18 13:06
http://www.bitcoinspot.nl/bitcoinspot-nl-legt-uit-bitcoins-bewaren-op-een-usb-stick.html
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-10-23 08:05
Mooi artikel over bijna alle aspecten van bitcoins... Ik heb weer wat bijgeleerd, vooral over de veiligheid. Het enige wat ontbreekt is: waar kan je bitcoins kopen. Zelf koop ik de mijne op ecoin.eu, maar er zijn waarschijnlijk ook betere alternatieven?
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-02-28 09:21
ik heb sinds een paar dagen bitcoin. nu heb ik een adres die alleen watchonly is en een normaal adres. hoe krijg ik de inhoud van de watchonly op dat ander adres. privatekey heb ik niet.
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2015-02-28 20:51
In principe kan je zonder private key je bitcoins niet versturen. als je het op een online wallet hebt, dan bewaren zij de private key voor je. hoe kom je aan dat watch only adres ?
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-02-28 21:04
Heb bij bitchain een adres en daar kon ik een bestanden adres aan toevoegen. Werd ook gevraagd naar de ken maar die had ik niet. Had namelijk dat adres met een appje aangemaakt en niet weten dat ik een keyboard moest houden. Dus zodoende werd ie alleen watchonly. .. nu ben ik denk 62euro kwijt..oftewel 0,27......
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2015-03-04 10:19
Quoting Guest:
Heb bij bitchain een adres en daar kon ik een bestanden adres aan toevoegen. Werd ook gevraagd naar de ken maar die had ik niet. Had namelijk dat adres met een appje aangemaakt en niet weten dat ik een keyboard moest houden. Dus zodoende werd ie alleen watchonly. .. nu ben ik denk 62euro kwijt..oftewel 0,27......

Hmm bitchain ken ik uberhuapt niet. ben ik bang, heb je niet nog ergens aanmeld gegevens oid ?
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-10-07 16:12
ik heb sinds 2012 heel wat bitcoins aangeschaft. en ik schaf nog steeds elke maand wat bij.

ik zelf geloof in bitcoin. wnt tegenwoordig zie je steeds minder geld in de omloop, alles gaat via banken, pinnen etc.

Ik heb 132BTC als iemand interesse heeft kan me emailen.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-08-31 21:31
Ik ontdekte afgelopen weekend een kleinigheidje ivm de veiligheid van paper wallets: kopieermachines en multifunctionel e printers hebben een ingebouwde harddisk waarop elk document dat je hebt behandeld word op opgeslagen.
Uit nieuwsgierighei d heb ik de harddisk uit onze HP mfp printer gehaald en de inhoud ervan gekopieerd op m'n pc. Daarna heb ik retrieval software gedownload van een HP support site en op die data losgelaten...
Ik heb alle documenten die ooit gekopieerd, gescand, gefaxt of geprint zijn op de machine kunnen recupereren INCLUSIEF MIJN PAPER WALLETS!!!!
Zie dit filmpje : https://www.youtube.com/watch?v=TCKr5WgVVN8
Ik weet niet in welke topic ik dat zou kunnen publiceren op het forum, misschien kan u er wat ruchtbaarheid aan geven.
Daarnaast: veel mfp's zijn uitgerust met wifi en/of ethernet, dus wat je er op afdrukt is maar zo veilig als de verbinding zelf.
Groetjes
Eric
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-04-18 21:52
Is het nog steeds het geval dat er voor Armory 8GB werkgeheugen nodig is? Op hun website kan ik dat niet vinden en wil waarschijnlijk een oude laptop daarvoor gebruiken. Heeft iemand hier ervaring mee?
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-04-18 21:55
Ik werk zelf met een pc met 2 gb geheugen op win 7.
Daar draait in een viritueel machine met armory.

Gaat niet snel, maar werkt wel goed.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-03-13 21:18
Hallo.
Vraag over bitcoins draaien vanaf een USB stick op een Mac.
We hebben het multibit.app bestand verplaatst naar een usb stick, vandaar voor de eerste keer opgestart, maar wat we ook proberen, de wallet blijft wijzen naar /Users//Library /Application Support/Multibi t. Ook aanpassen van de paden in de properties helpt niet.
Volgens uw handleiding zou er ook een multibit.blockc hain moeten zijn, maar wij zien een multibit.spvchain.
Kopieren van de properties en spvchain naar de USB stick helpen ook niet.
Graag zouden we hier hulp bij krijgen.
Alvast hartelijk dank.
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2014-03-13 21:40
Ik heb helaas geen mac op het moment, misschien een ideetje om dit evenin de groep te gooien in de facebook-nederl and groep ? of op het forum op bitcoinspot.nl
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2014-03-13 21:21
Beste kan je hier: https://multibit.org/help_runFromUSBDrive.html even kijken en de korte handleiding voor de mac volgen.

gr roland.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-03-13 21:38
De handleiding hebben we gevolgd, dat is het punt. De properties file staat erin, maar de multibit.blockc hain is er niet. Wel de multibit.spvcha in, maar die kopieren naar de USB-stick helpt niet.
Dus hebben we maar de gehele multibit map naar de USB stick verplaatst, maar hij blijft schrijven naar /Users/gebruike r/Library /Application Support/Multibi t, dus op de harde schijf, en niet op die USB stick.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-03-11 08:02
Ik heb Armory op mijn pc geinstalleerd. Om veilig te zijn moet hij dus eigenlijk offline.
Maar hoef ik dan nooit meer een update te doen van de blockchain of Armory? Dat laatste moet ik nu blijkbaar doen omdat hij na het bijwerken een foutmelding geeft (armoryqt.exe werkt niet meer) en weer afsluit. Durf er nu geen btc naar te sturen want wat als ik hem moet verwijderen en opnieuw installeren?
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2014-03-12 15:14
Heb je wel een papieren backup of een digitale backup gemaakt ?
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-03-21 12:13
Ik heb een papieren backup ja. Ik snap hem al denk ik, ik zou Armory in het ergste geval kunnen verwijderen als updaten niet meer werkt, en dan met de private key alles terugzetten zoals het was?
Heb ze nu op de online wallet van de blockchain staan met 2factor, maar offline Armory lijkt me het beste.
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2014-03-26 09:58
Ja er is niet 1 perfect antwoord op die vraag helaas, offline armory met een paper wallet is denk ik het veiligste maar het is ook een technisch verhaal.

Bij blockchain is makkelijker maar er zijn dan wel meer risico's denk ik.

Ik ga voor de 1e optie,
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-28 21:20
Ronald,
Het lijkt wel dat we allemaal moeten leren van fouten; de mtgox drama heeft mij ook geraakt.
Maar ik heb even een vraag over de mutilbit oplossing; alleen met een private key kan je de bijbehorende wallet openen. Tuurlijk zet je een wachtwoord op je wallet en privat key maar wie zegt mij dat 'onder water' de auteur van multibit niet een privat key naar zichzelf stuurt en daarmee al zijn beheerde wallets kan hacken? Is dat uitgezocht? Hetzelfde geldt overigens voor blockchain.info denk ik....

Bedankt alvast voor je reactie.... ;-)
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2014-03-12 15:16
tja ik heb niet de code uitgepluisd nee.
Maar de software is open source dus je moet maar hopen dat iemand dat wel gedaan heeft,
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-17 21:00
In multibit heb ik een portemonnee na het invoeren van een wachtwoord "gesloten". Nu probeer ik de portemonnee te openen. Ik krijg vervolgens mapjes te zien en een kladblok met daarachter: naamloos, gevolgd door een reeks getallen. Beide geprobeerd te openen echter zonder resultaat. Kortom ik kan mijn gesloten portemonnee niet geopend krijgen. Wie weet hier raad mee.
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2014-02-17 22:21
probeer je de portemonnee te openen vanuit multibit of vanuit windows explorer ?
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-17 23:23
Roland,
Ik probeer de portemonnee te openen vanuit multibit, blijkbaar wordt een mapje aangemaakt bij het opslaan van de portemonnee welke vervolgens door Mulibit niet wordt herkend.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-08 00:38
Hoi Roland,

Ik snap het niet helemaal.
Hoe kan ik nou bitcoins ontvangen als multibit niet draait en online is?.

Silvester
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2014-02-08 12:22
Bitcoins bevinden zich "in de cloud" zoals ze dat noemen, je bitcoins bevinden zich op het internet en je kan dus altijd kijken hoeveel je er hebt en je kan bitcoins ontvangen met je bitcoin-rekenin g. je kan het vergelijken met je bankrekening bij de bank. Als iemand je geld wil sturen hoef je alleen maar je rekeningnummer te geven. als je zelf geld wil sturen echter zal je dat via de bank moeten doen of telebankieren.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-07 11:30
Wanneer je een USB Stick gebruikt om offline Bitcoins op te slaan, kan je deze USB Stick dan kopiëren om zo snel een backup te maken?
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2014-02-07 12:00
yes, zie: http://www.bitcoinspot.nl/bitcoinspot-nl-legt-uit-bitcoins-bewaren-op-een-usb-stick.html#comments
Reply | Reply with quote | Quote
# R. de Gier 2014-02-03 18:35
Hallo,

Ik heb ook een vraag.

Ik heb een aparte bitcoin machine draaien met Ubuntu.

Als ik daar een VMware op laat draaien met een OS en de Bitcoin wallet.
En dat alleen opstart op het moment dat ik het nodig heb, is het dan ook veilig genoeg?

Alvast bedankt.
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2014-02-04 21:07
Dan ben je ook best goed bezig ja,. maar zorg er wel voor dat je een goede kopie hebt van die virtual machine en maak ook een backup van je wallet. Papier of digitaal.

Mijn voorkeur gaat uit naar een pc die gewoon uitstaat met de kabeltjes eruit. en daarnaast nog een papieren kopie van de keys.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-01-28 18:34
I heb nu een private key en weet het wachtwoord. Hoe kan ik nu weer een wallet openen en mijn coins terugkrijgen?
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2014-02-04 21:11
als je bitcoins wil benaderen heb je alleen de private key nodig. je kan een wallet openen op blockchain,info en dan kan je daar de private key importeren.

zie de video in dit artikel: http://bitcoinspot.nl/alle-nieuwsitems/186-brainwallets-voor-beginners-2.html voor de uitleg. vanaf ongeveer 4 min.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-01-12 09:49
Hallo,

Is er een mogelijkheid om je bitcoins van je wallet naar BTC-e te sturen?
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-12-16 21:18
Hallo,

Ik heb een vraag, excuses als het al een keer eerder is gesteld..

Via bitonic heb ik een bitcoin gekocht en deze op mijn account ovegemaakt op www.btc-e.com

Is mijn bitcoin hier veilig, of kan ik deze beter bewaren via een wallet (als btc-e dat niet is)

Alvast bedankt!

Grtz
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-01-09 09:29
Hoi,

Voor zolang btc-e blijft bestaan staat hij redelijk veilig.
Maar mocht deze exchange ooit beslissen om te stoppen of gehackt worden dan staan ze veiliger op je eigen pc.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-12-06 11:19
Hi Roland,

Werkt de Google Authenticator van Bitstamp ook met een windowsphone? Heb schrik om in te stellen en dan niet meer in mijn account te geraken. Momenteel toegang via enkel ID en wachtwoord.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-12-06 10:44
Hi Roland,
Ik bewaar BTC op Blockchain en als ik een backup download krijg ik een ....wallet.json bestandje. Ik heb dat open gekregen met "kladblok" en afgedrukt : cijfers en letters , enkele lijnen lang.
Is dat mijn Private Key?
Bij het drukken op "Paper" bij Backup krijg ik enkel een klein venstertje dat opent, zonder gegevens in??
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-12-04 15:37
Hi Roland,

Ik heb maandag vanuit mijn Bitcoin wallet een aatal bitcoins overgemaakt naar m'n Blockchain account. Het vreemde is dat het nog steeds niet aangekomen is, maar in m'n Wallet het saldo wel op nul staat, waarbij de transactie ook niet meer zichtbaar is. Als ik op blockchain zoek naar de transactie, staat er (Niet-bestede) achter mijn rekeningnummer. Wat moet ik hiermee?
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-11-29 16:15
Hi Roland,

Pfff, een ingewikkeld verhaal,maar het is me wel duidelijk dat ik er iets mee moet doen. Ik heb inmiddels een aantal bitcoins op een online wallet staan (MtGox) en wil er nu een backup van maken. Ik heb een oude tweede pc tot mijn beschikking, maar daarvan ben ik bang dat ie t een keer begeeft. Het liefst gebruik ik die niet. Wat is het beste wat ik nu kan doen om een backup van mijn bitcoins te maken?

Groet Pieter
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2013-11-30 14:58
Bitcoins bij mtgox kan je niet backuppen. Je kan ze wel naar bijvoorbeeld blockchain.info zetten en dar kan je er wel een goede backup van maken.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-11-27 10:43
Hoi, thx voor het verhaal, het hielp me al goed verder.
Maar ik heb toch nog een vraagje over iets dat me niet geheel duidelijk is.

Ik wil dus bitcoins aankopen en deze veilig offline op usb bewaren (+ op enkele andere harde schijven als back-up)

Doe ik de aankoop dan best via bitstamp, waarna ik ze kan opslaan met multibit op usb? Of is bitstamp enkel maar een online wallet voor online opslag?

thx!
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2013-11-30 14:57
Bij bitstamp kan je ze kopen en bewaren. Je kan er dus ook voor kiezen om ze tekopen en dan op je pc te bewaren, hangt af van je voorkeur.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-11-26 13:31
Idd goed verhaal!

Ik als noob heb bitcoins aangeschaft en stonden netjes in mijn multibit wallet. Ik heb de bitcoins verzonden naar btc-e.com de status van verzenden stond niet aangevinkt. Na herstart blockchains en transacties staat mijn multibit wallet saldo op 0 en ook btc-e staat op 0. Maar op biteasy is mijn saldo wel zichtbaar. Hoe kom ik weer aan mijn bitcoins?. Ben ik ze nu kwijt? :-x
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2013-11-30 14:57
Weet je nog naar welk adres je ze gestuurd hebt?
die kan je invoeren in blockchain.innf o om te zien of ze echt verzonden zijn.

Biteasy ken ik verder niet.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-11-24 21:21
Goed verhaal! Toch nog een vraag: :P

Ik gebruik ook blockchain.info , maar wat bedoel je met two factor authentication op deze site? Dat je een identifier en pasword in moet tikken?

Thnx Michael
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2013-11-25 12:07
two factor authentication betekent dat je naast je naam en wachtwoord ook nog een tweede manier van identificeren moet gebruiken. net als dus je paslezer bij online banking. In dit geval kan je het bijvoorbeeld doen met een email of sms code die je krijgt van blockchain,info .
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-11-22 19:39
Trezor is ook een goede oplossing, komt volgend jaar op de markt.
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2013-11-22 20:26
Tja dat had ik eigenlijk ook nog moeten beschrijven, glad vergeten. Ik heb die van mij besteld, komt als het goed is ergens in de nabije toekomst binnen.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-11-22 15:42
Ik begrijp niet waarom het nodig is om om regelmatig een back-up van de wallet te maken. Is een eenmalige back-up van de private key op bijv. een usb stick niet genoeg?
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2013-11-23 16:30
Omdat helaas de meeste bitcoin-clients nieuwe adresseaanmaken voor je wisselgeld. technisch verhaal.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-11-25 09:36
Dus als je Armory gebruikt, in de watch-only wallet regelmatig nieuwe adressen maakt, dan moet je je wallet vaker backuppen?
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2013-11-25 12:08
Nou bij armory zeggen de heren van armory zelf dat dat niet hoeft. Ik ben nu een nieuw pctje aan het inrichten om ook eens te kijken of het terugzetten van een paper-backup ook daadwerkelijk werkt. altijd leuk om te weten :)

Maar je hoeft in theorie bij armory dus maar 1x een backup te maken bij het aanmaken van de wallet.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-11-21 16:20
Ik heb een wallet bij multibit. Wachtwoord netjes opgeschreven en nu blijkt het niet juist te zijn en kan ik dus niets doen. Is er een mogelijkheid om mijn wachtwoord te veranderen zodat ik mijn wallet kan beheren ??
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2013-11-21 20:52
probeer deze maar eens :)

http://www.walletrecoveryservices.com/
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-11-21 13:32
Moet ik regelmatig backups maken van mijn wallet als ik Armory gebruik? Als ik een backup heb van de private key is dat toch genoeg? Of heeft elk adres dat je aanmaakt zijn eigen private key?
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2013-11-21 20:55
In theorie is de backup die je in het begin maakt genoeg om alles terug te zetten mocht het ooit fout gaan, ik ga morgen een nieuwe computertje kopen om het daadwerkelijk eens mee uit te proberen :)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-11-21 21:06
Bedankt voor je antwoord. Laat even weten of dat lukt. Dan weet ik dat mijn huidige backup voldoende is, ondanks de adressen die ik in de tussentijd aan m'n wallet heb toegevoegd!
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-11-19 14:21
bedankt voor de zoveelste goede tip!! ;-)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-11-19 13:34
Inderdaad een goed verhaal, Roland, duidelijker dan de meeste. Bitcoin is bedacht en opgezet door bèta-nerds en dat merk je: het protocol en de (meeste) software steken goed in elkaar. Echter, in communiceren met een wat breder publiek dan zijzelf zijn bèta-nerds nu eenmaal niet zo sterk. Wil Bitcoin breed geaccepteerd en toegepast worden, dan moet er nog het een en ander gebeuren aan zowel beveiliging als gebruiksvriende lijkheid. En die twee zaken staan enigszins op gespannen voet met elkaar. Bijvoorbeeld de noodzaak van ‘opslaan op een computer die niet verbonden is met het internet’, is voor een breed publiek niet erg realistisch: de meeste huiscomputers, tablets en smartphones zijn permanent verbonden met het internet en velen hebben niet meer dan één computer. Zulke problemen zijn echter op te lossen en ik heb daar wel vertrouwen in. (Ik was bij de lezing op 26 oktober en ben naar aanleiding daarvan begonnen met Bitcoin)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-11-19 10:28
Prima uitleg eidelijk duidelijkheid over hoe het precies werkt
nu maar hopen dat de koers nog meer stijgt
Ik had er een jaar geleden een berg moeten kopen
Toen kreeg je er nog een aantal gratis
Dat zou nu een geweldig cadou zijn
:lol: :lol: :lol:
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-11-19 09:21
Goed artikel! Ga er mee aan de slag.

De vraag over het afbranden van je huis ben ik ook wel nieuwsgierig naar? Maar wanneer je blockchain ook als app op je mobiel hebt dan ben je ze niet kwijt?

Maar dit is weer minder veilig of heb ik dat fout?
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-11-19 08:17
Super. Bedankt voor dit mooie artikel.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-11-19 02:22
Wat te doen als je huis afbrandt bijvoorbeeld met daarin je pc met 20 bitcoins die misschien wel meer waard zijn dan je huis over een poosje? Of volstaan dan de papieren versies voor het herstellen ?

Ik vraag me af hoe veilig service als die van bitcoin.de is. Ik neem aan dat zij in ieder geval een goede backup hebben. Inderdaad 2-factor login daar.

Risico spreiden door op verschillend diensten bitcoins te plaatsen is wellicht ook slim. Dan zijn er ook diensten die inderdaad nergens aan zijn gelieerd, zoals mcxnow.com Ziet er goed uit, maar je hebt geen enkele garantie verder.

Best een lastige topic.. doet je bedenken hoe goed ze het bij reguliere banken eigenlijk voor elkaar hebben wat dat betreft.
Nou ja, hebben we het even niet over Cyprus.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-11-19 02:17
Ongekend fijn artikel Roland. Geweldig bedankt!
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2013-11-19 02:25
Inderdaad leerzaam en bruikbaar artikel ! Aktueel nu met de serieuze prijsstijging..
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh