Met 760 euro staat de Bitcoin koers op het hoogste punt sinds januari 2014. En wat nu?

on .

Met 750 euro paseert de Bitcoin koers het hoogste punt sinds januari 2014. hoe nu verder?  
What goes up must come down maar voorlopig lijkt de bitcoin rally van de afgelopen 14 maanden niet te stoppen. De koers passeerde eind vorige week de 750 euro, de laatste keer dat we in deze regionen zaten was in januari 2014 toen de koers piekte op 735 euro. Vlak daarvoor, in begin 2014, was de koers begonnen op een lange weg naar beneden vanaf 850 euro die uiteindelijk in januari 2015 zijn dieptepunt zou bereiken op 185 euro. Ik denk we dat het einde van deze rally voorlopig nog niet bereikt is en wel om 5 factoren: Onrust, behoefte, bekendheid,infrastructuur en kuddegedrag. Laten we eens verder kijken.

Onrust

Voorspellen is lastig, vooral als het om de toekomst gaat, maar ik zal toch eens mijn duit in het zakje doen. Als eerste het volgende: onderstaand verhaal is geen beleggingsadvies, alleen mijn mening. Zie ook de disclaimer op deze site. Mocht je toch willen "instappen" lees dan eerst het artikel "Instappen in Bitcoin? Lees dan eerst de 10 Bitcoin tips voor beginners." Mijn advies voor beleggen in het algemeen is: Besteed niet ineens een hele schep geld omdat je denkt dat je het perfecte moment gevonden hebt maar stap langzaam in en uit. Dat wil zeggen: als je koopt, kies dan elke maand een bescheiden bedrag en andersom gebruik je hetzelfde principe.

Dat gezegd hebbende ben ik van mening dat Bitcoin een uitstekende (doch uiterst risicovolle) manier is om in tijden van niet bestaande rentes nog wat rendement te halen op je geld. Voor zover ik de laatste jaren heb kunnen zien is Bitcoin een goede financiele barometer. En net als dat Goud een inflatiebarometer is, is Bitcoin onder andere een financiele-onrust barometer. En financiele onrust is iets waar we de laatste jaren zeker geen gebrek aan hebben gehad. De komende jaren voorspellen ook niet veel goeds wat mij betreft: Aflopende staatsleningen & renteverhogingen in Amerika, Trump, Brexit, problemen bij Deutsche bank, gerommel in de Euro-zone, de zogenaamde bond-bubble, financiele onrust in Griekenland en Italie, De oorlog tegen cash-geld, teruglopende economie in China en ga zo maar even door. Ik ben op dit moment erg bullish, zoals de Amerikanen dat noemen, wat betreft de Bitcoin koers en dat zal ik hieronder proberen toe te lichten.

Behoefte en bekendheid

In deze tijden van lage rentes en financiele onzekerheid gaan mensen op zoek naar alternatieven zoals goud, vastgoed, verzamelobjecten en dus ook Bitcoin. Maar ook de groep mensen die Bitcoin nodig hebben, om transacties te doen die ze normaal niet kunnen doen, mag je niet vergeten. Denk dan aan sex, drugs en gokken Je kan er je mening over hebben maar het gebeurt toch en Bitcoin is hier bij uitstek voor geschikt. Maar denk ook eens aan de groeiende groep handelaren & beleggers die Bitcoin (& altcoins) ontdekken als niet gereguleerde speeltuin om bijna onbeperkt mee te speculeren. En dan de mensen in landen met hyperinflatie die wanhopig proberen om nog wat van hun spaargeld te kunnen omzetten. En hadden we het al gehad over grote investeerders die via bijvoorbeeld gemini kunnen investeren in Bitcoin. Had ik de mensen al genoemd die het slachtoffer lijken te worden van de "war on cash?" Of last but not least degenen die de koers van Bitcoin langzaam aan omhoog zien kruipen en op een gegeven moment ook hun graantje mee willen pikken. Kortom: er zijn er velen die Bitcoin tegenwoordig kennen en nauwlettend in de gaten houden. De hoeveelheid mensen die Bitcoin willen en moeten gebruiken blijft volgens mij ook met de dag groeien.

De verbeterde Bitcoin Infrastructuur

Een belangrijk punt in deze rally, en het verschil met vorige rally's, is de verbeterde infrastructuur van Bitcoin. Dit lijkt de derde grote Bitcoin-rally te worden sinds 2011 en de eerste twee rally's hadden veel hoger kunnen eindigen ware het niet dat de infrastructuur op dat moment de vraag niet aankon. Bij de eerste rally in 2011 ging de toenmalig grootste Bitcoin-exchange MTgox meerdere malen offline door een te hoge vraag. Toen de exchange daarna ook nog gehackt werdt kwam effectief een einde aan de rally en de prijs kelderde naar bijna 0 dollar. Bij de Rally daarna van einde 2013 / begin 2014 waren er al meer Bitcoin-exchanges en wisselkantoren waar je Bitcoin kon kopen maar MTgox was nog steeds de grootste en prijsbepalende exchange. Tijdens deze rally waren er ook veel problemen met MTgox en andere exchanges en je kon moeilijk aan bitcoins komen waardoor de rally zeker vertraagde en misschien wel eindigde. Toen daarna ook nog MTgox failliet ging was het einde zoek en zou de langdurige daling ingezet werden die pas een jaar later eindigde rond de 200 euro. Sinds die tijd echter is de hoeveelheid aanbieders flink gestegen, alleen al in Nederland hebben we tegenwoordig al zeven verschillende bitcoin-wisselkantorenen. Mijns inziens kan het bitcoin ecosysteem nu beter omgaan met de stijgende vraag die je ziet bij een Bitcoin rally.

Madness of crowds?

En last but not least moet je in het geval van een rally altijd rekening houden met kuddegedrag. Het volgende heb ik tijdens de vorige 2 rally's meegemaakt: veel mensen volgen Bitcoin wel maar durven ze niet te kopen omdat ze 1: steeds duurder worden en 2: bang zijn dat de prijs weer zal dalen. Als Bitcoin dan toch blijft stijgen zitten ze op het puntje van hun stoel en op een bepaald kritiek punt besluiten ze toch maar mee te gaan doen omdat ze anders bang zijn dat ze de boot helemaal missen. Dit punt van instappen begint vaak op herkenbare koersnivo's zoals 750 euro of 1000 euro. Op dit soort momenten wordt het ook weer interessant voor de media om erover te gaan schrijven wat de zaak weer extra aanwakkert. Mijn gevoel zegt dat als we langs de 1000 gaan (eerst de dollar en dan de euro) dat we dit dan weer gaan meemaken. Ik zie het nu iig al aan de hoeveelheid mails en social-media berichten die ik krijg (voornamelijk van nieuwkomers en mensen die ik al sinds begin 2014 niet gesproken heb) Ook de stijgende bezoekersaantallen op deze site laten een duidelijke trend zien.

Maar pas op met deze groep "impuls-instappers" ,zoals ik ze maar even zal noemen. Deze groep is ook de eerste die zijn bitcoins weer bij het minste of geringste zal verkopen. Dit op zijn beurt zal dan weer een zichzelf versterkende neerwaartse spiraal kunnen veroorzaken zoals we ook in 2014 hebben gezien.

To the Moon?

Zoals gezegd, dit is geen koopadvies maar mijn mening, aangevuld met wat ervaringen uit het verleden. Hou naast mijn positieve verhaal er rekening mee dat Bitcoin nog steeds een experimenteel project is. Een project waarvan de officiele bitcoin client nog niet eens de 1.0 status heeft. Er zijn een hoop kansen verbonden aan Bitcoin maar minstens evenveel risico's. Bezint eer ge begint! Daarnaast is deze hoge prijs voornamelijk een gevolg van speculatie en zoals gezegd: what goes up usually comes down. Maar toch: Het Bitcoin project is groeiende en er wordt op de achtergrond druk aan de weg getimmerd wat betreft adoptie, naamsbekendheid en ontwikkeling. En als speculatie een gok is op de toekomst van Bitcoin dan denk ik dat deze gok op de lange termijn best goed uit kan pakken.

gepost door Webmaster


Comments   

# Guest 2016-12-20 18:43
Ik wacht met spanning af of het lightning network succesvol gaat worden. Een van de sterke punten van Bitcoin, de block chain, is ook de achilles hiel. Het is bij grote adoptie niet haalbaar om alle transacties in de block chain bij te houden. Nu al is de bestaande capaciteit van ongeveer 200 transacties per minuut regelmatig te weinig om alle transacties tijdig af te handelen.
Lightning voert bitcointransact ie uit buiten de block chain. Zonder dat daar een vertrouwensrela tie met een centrale organisatie voor nodig is. En als er geen aanvallers aanwezig zijn, zijn de transacties direct. Het is geen magische zilveren kogel maar maakt dagelijks gebruik van bitcoin voor betalingen door een redelijke populatie wel mogelijk en praktisch.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-12-19 22:47
Aanvullend op die laatste zin. Denk daarbij dan vooral aan India, Venezuela, China en Japan! Want Japan gaat volgend jaar de btw opheffen op de Bitcoin. Dus allemaal redenen dat de koers voorlopig alleen maar hoger gaat worden. Voorspellingen zijn dan ook 5000 dollar en zelfs hoger. Er zijn meer redenen dan ooit tevoren dat de Bitcoin alleen maar omhoog zal gaan in de komende jaren. En Bitcoiners moeten mensen meer vertellen dat ze geen hele Bitcoins hoeven te kopen.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh