Negen van ’s werelds grootste banken, waaronder Goldman Sachs en Barclays hebben een partnerschap gevormd om verder te gaan samenwerken op het gebied van Blockchain technologie. Ze gaan met de firma R3 een model opzetten om te kijken hoe de blockchain technologie gebruikt kan gaan worden voor onder andere bankieren en de handel in aandelen. Maar u zult misschien denken: banken die investeren in Bitcoin en Blockchain?, waren deze technologieen juist niet bedoeld om de banken buitenspel te zetten?
Je zou misschien denken dat banken en Bitcoin niet samen gaan maar niets blijkt minder waar, Het lijkt erop alsof de banken het licht gezien hebben hoe de blockchain technologie, welke de ruggegraat vormt van Bitcoin, hen onder andere kan helpen bij het veilig, goedkoop en effectief opslaan van transacties. De Engelse bank Barclays gaf eerder al aan bezig te zijn met de Blockchain en Bitcoin maar dit is de eerste keer dat meerdere banken samenwerken op het gebied van deze nieuwe technologie. De banken die tot nu toe hebben aangegeven mee te doen zijn: Goldman Sachs, Barclays, JP Morgan, State Street, UBS, Royal Bank of Scotland, Credit Suisse, BBVA and Commonwealth Bank of Australia.
Blockchain?
Het potentieel van de Blockchain is iets wat voor de reguliere bezoekers van bitcoinspot.nl onderhand geen nieuws meer moet zijn. Maar zoals u van ons gewend bent leggen we het graag nog even uit. De Blockchain is eigenlijk simpel gezegd een gedistribueerd digitaal kasboek waar alle bitcoin transacties in vastgelegd worden. Dit kasboek is openbaar dus iedereen kan erin kijken en er kan alleen data aan toegevoegd worden. Ook heb je geen derde partij nodig om de spelregels te handhaven, dit wordt gedaan door het blockchain protocol zelf. Je hoeft hierdoor geen centrale autoriteit te vertrouwen. De Blockchain bevat dus transacties en elke transactie heeft een zender & ontvanger en een ingaand & uitgaand bedrag. Deze bedragen worden genoteerd in bitcoins of fracties daarvan en het uitgaande bedrag moet altijd kleiner zijn dan het inkomende. Je kan daardoor ook nooit meer uitgeven dan je binnen hebt gekregen.
En waarom heet dit kasboek nu de Blockchain? nou dat heeft te maken met de manier waarop dit kasboek zijn nieuwe data (zegmaar bladzijdes) aan dit kasboek toevoegt. Mensen die hun computers permanent laten rekenen om bitcoin transacties te controleren en toe te voegen aan dit kasboek zijn de zogenaamde “miners”. Deze miners voegen elke 10 minuten een aantal openstaande transacties toe en deze verzameling transacties heet een “block”. Elke 10 minuten wordt de Blockchain weer een block groter, het is een keten van blocks dus, een Block-chain.
Banken en Blockchain?
Als we willen weten wat de Blockchain nu zo interessant maakt voor banken kunnen we ten eerste terug naar de eigenschappen van de Blockchain. Een van de meest in het oog springende eigenschappen is namelijk het feit dat het protocol achter de Blockchain zelf de spelregels in de gaten houdt, er is dus geen centrale partij nodig en je hoeft niemand te vertrouwen. Dit betekent dat alle banken er gebruik van kunnen maken zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken dat iemand het systeem misbruikt. Ten tweede leidt het feit dat je 1 systeem gebruikt er toe dat je niet meer, zoals nu, langs verschillende tussenpartijen hoeft te gaan om een transactie uit te voeren. Ten derde zou het gebruik van 1 gedeeld systeem ervoor kunnen zorgen dat meerdere bestaande systemen opgedoekt zouden kunnen worden wat weer een kostenbesparing met zich mee zou kunnen brengen. En ten vierde kunnen er naast alleen “normale” transacties veel meer zaken uitgevoerd worden via de blockchain. De Blockchain maakt van geld eigenlijk programmeerbaar geld waardoor er vele nieuwe toepassingen ontstaan waarvan de banken op hun beurt ook weer gebruik kunnen maken.
Meerdere toepassingen voor Blockchain
We hadden het net over nieuwe toepassingen van de Blockchain en laten we deze toepassingen eens wat concreter maken met wat praktijkvoorbeelden. Zo gaf de Nasdaq eerder dit jaar aan dat ze een zogenaamde implementatie willen gaan doen van colored coins. Wat dat eigenlijk betekent is dat ze bitcoins (of fracties daarvan) willen gaan merken (kleuren) zodat ze iets anders representeren. Dit wordt gedaan door bij elke bitcoin-transactie op de Blockchain een klein berichtje mee te sturen die aangeeft wat die bitcoin, of een fractie daarvan, moet voorstellen. Je zou kunnen voorstellen dat er milibits op de Blockchain komen die eigenlijk een aandeel IBM vertegenwoordigen of Apple of wat dan ook. Degene die de bitcoins of bits bezit is de eigenaar van de aandelen. Op deze manier zou je dus een decentrale globale aandelenbeurs kunnen creeeren waarmee in principe niet geknoeid kan worden! Wel een mooi idee toch?
Een andere mooie usecase is het gebruik van de Blockchain voor het vastleggen van Ideeën, iets wat de Bitcoin Embassy concreet maakte met hun Bitcoin notary. In dit geval wordt de Blockchain gebruikt om de digitale handtekening van een document vast te leggen in de Blockchain. Daardoor kan je naderhand bewijzen dat jij de eerste was met een bepaald idee of misschien wel songtekst.
De mogelijkheden met de Blockchain zijn in feite eindeloos. Zo kan je de Blockchain ook gebruiken om mee te stemmen, gokken, automatische uitbetalingen te doen bij bepaalde gebeurtenissen enz enz enz. Nog niet overtuigd? Kijk anders maar eens naar deze uitstekende tweedelige video genaamd “Bitcoin 101 – A Million Killer Apps” Ik denk dat de titel genoeg zegt. Deel 1: Smart Contracts & Bitcoin’s Big Bang of Disruption, Deel 2:Part 2 –Blockchains, The WWL & A Global Shared History
Kortom:
De Blockchain lijkt langzaam maar zeker aan te slaan bij de banken en terecht wat mij betreft. Het is echter nog wel onbekend of de banken Bitcoin Blockchain willen gaan gebruiken of dat ze hun eigen blockchain willen gaan starten. Ik geef toe: het idee dat banken deze technologie, die aan de basis ligt van Bitcoin ligt, gaan omarmenwel een beetje vreemd aanvoelt. Het klinkt, zoals rutger van zuidam het zo mooi verwoordde, “even vreemd als oliemaatschappijen die massaal in de zonnepanelen stappen”.
Gepost door Roland de Goeij
Decentraliseren, niet Centraliseren was het toch??!!
Als de banken een eigen Blokchaine willen opzetten,zijn we terug van beginafgaan.
Dus nietes…. :zzz
Banken kunnen aleen de bitcoin blockchain als basis gebruiken.
aznders is het hele idee niets waard.
maar hjoe verkoop je dat , daar gaat het hier om , verder zijn de mensen van banken bij definitie niet slecht , het systeem is slecht , dat heeft een voordeel iedereen wil er vanaf! ,,, men zoekty een uitweg , lees het boek van Joris luiyendijk….
Een eigen Blockchain of niet, dat is de belangrijkste vraag inderdaad.
Als alle Rabobank filialen een eigen miner plaatsen voor hun eigen RaboCoin, gaat dat volgens mij prima werken. De vraag is alleen waarom men dat zou doen? Het zou een behoorlijke kostenpost inhouden om alle miners in de lucht te houden, en uiteraard een aanzienlijke stroomrekening. Goedkoopste en beste alternatief is mijns inziens de bitcoin blockchain gebruiken. Maar of ze dat ook gaan doen…
Wat ik niet helemaal begrijp aan die gekleurde bitcoins is het volgende:
Stel een bedrijf heeft 10.000 aandelen. Elk aandeel is gekoppeld aan 0.0001 BTC. Het bedrijf heeft dus 1 BTC nodig om zijn aandelen te registreren.
Er zijn 1.000 aandeelhouders: Iedere aandeelhouder heeft 10 aandelen, dus staat er 1.000 keer 0.0010 BTC in de blockchain.
Nu vindt er een aandeeltransactie plaats. Transactiekosten 0.0001 BTC. De nieuwe aandeelhouder heeft dan dus 0.00099 welke een waarde vertegenwoordigd van 10 aandelen van het bedrijf.
Nu gaan de transactiekosten over 10 jaar omhoog van 0.0001 BTC naar 0.001 BTC (aanname: koers blijft gelijk, kosten miners gaat omhoog en zal men gaan verhalen op de transacties). Dan zijn aandelentransacties dus niet meer mogelijk…
Mis ik iets, of gaat dit hele principe alleen maar op als de waarde van Bitcoin omhoog gaat, en de transactiekosten in BTC(!) gelijk blijven, of zelfs lager worden?
Aanvulling:
En wat als de prijs van 1 BTC gaat stijgen? Op dit moment kost 1 BTC ongeveer 200 euro, dus een goedkoper alternatief voor een bedrijf dan naar de notaris etc. Maar wat nu als 1 BTC 1000 euro gaat kosten?
Nu heb ik het over iets simpels als bedrijfsaandelen, maar kadaster-gegevens opslaan in de blockchain: Als 1 BTC straks een idioot hoge waarde zou krijgen, zeg 30.000 euro, dan is doodnormaal personeel en een eigen oplossing véle malen goedkoper.
Een oplossing is om het aantal satoshi’s per aandeel te verlagen, maar dan loop je wederom tegen de transactiekosten-issue aan. Immers worden transacties van 0.00000001 BTC toch heel moeizaam geverifieerd, als dat überhaupt al gebeurd? Zeker als het aantal transacties mét transactiekosten drastisch gaat toenemen worden de aandeeltransacties zónder transactiekosten logischerwijs telkens overgeslagen.
Kortom, volgens mij mis ik iets, óf er is nog een beetje werk aan de winkel…
De waarde van 1 BTC staat volledig los hiervan, aangezien je een BTC bijna oneindig kunt opdelen. Het wordt pas spannend als 0,00000001 BTC meer waarde krijgt dan de minimale benodigde transactiewaarde, maar dan zitten we op zo’n absurd hoge steiging, die gaan we nooit zien.
[quote name=”Guest”]De waarde van 1 BTC staat volledig los hiervan, aangezien je een BTC bijna oneindig kunt opdelen. Het wordt pas spannend als 0,00000001 BTC meer waarde krijgt dan de minimale benodigde transactiewaarde, maar dan zitten we op zo’n absurd hoge steiging, die gaan we nooit zien.[/quote]
De waarde van 1 BTC heeft er mijns inziens wel degelijk mee te maken. Ik denk even andersom. De blockchain kan nog zo mooi worden ontwikkeld, maar het bedrijfsleven kijkt ook naar wat het kost. Als het bijhouden van hun aandelenpakket op de ouderwetse manier per saldo véél goedkoper is, zullen ze nooit overstappen. Als men de bitcoin blockchain zouden gaan gebruiken, dan moeten ze immers Bitcoins kopen. En dat kost geld. Hetzelfde voor de roverheid: Kadaster-gegevens bijhouden is een hele dure hobby als 1 BTC gelijk staat aan 30.000 euro. Dan gaan ze óf hun eigen blockchain gebruiken, of bij de ouderwetse manier blijven. Maar zoals ik al zei: Misschien mis ik iets..
Banken kunnen een eigen blockchain protocol bedenken waarbij bijv. alle transacties in een schaduw boekhouding kunnen gaan bij houden en nog veel meer controle middelen. Een bank wil controle. Geld stromen manipuleren en overheden beïnvloeden. Gekleurde bitcoins klinkt als gekleurde rode en groene dollars. Vaste wisselkoersen tussen verschillende kleuren introduceren. Daarmee ontstaat onbeperkte creatie van bitcoins. Een miljoen manieren voor manipulatie. Ook al wordt het opensource code voordat we het door hebben is het de nieuwe norm en hebben de banken gewonnen.