Newsweek zegt Satoshi Nakamoto gevonden te hebben

on .

Newsweek zegt Satoshi Nakamoto gevonden te hebben  
Het Amerikaanse nieuwsblad Newsweek claimt de identiteit van de tot op heden anonieme ontwikkelaar van het Bitcoin protocol achterhaald te hebben. Onderzoeksjournaliste Leah McGrath Goodman beschrijft in een zeer lijvig artikel de zoektocht naar en de vondst van deze zeer gewaardeerde hacker. Het verhaal heeft iets treurigs, omdat we allemaal weten dat Satoshi Nakamoto vanaf het begin zijn uiterste best heeft gedaan om anoniem te blijven.

In het artikel beschrijft Goodman hoe gedreven en bedreven Nakamoto was in het beschermen van zijn identiteit. Ze wisselt deze verhalen af met indringende, privacy-schendende foto's van Nakamoto zelf en van het huis waarin hij met z'n familie (die volgens Goodman niet op de hoogte was van zijn betrokkenheid bij Bitcoin) een rustig leven probeert te leiden.

Betrouwbaarheid

Of alles wat Goodman schrijft ook klopt weten we niet. Ze doet in het artikel verslag van een gesprek tussen haar en Nakamoto waarin hij (vrij vertaald) het volgende zegt: "Ik ben niet langer begaan met Bitcoin en ik kan het niet bespreken. Het is overgedragen aan andere mensen. Zij hebben nu de leiding. Ik heb geen connectie meer met het project." Goodman zegt dat het gesprek plaatsvond met twee politieagenten als getuigen. Dit doet vermoeden dat Nakamoto besefte dat deze journaliste ervoorgezorgd heeft dat het hek van de dam is. Het kan er echter ook mee te maken hebben dat de man er genoeg van had om, vanwege zijn naam, ten onrechte aldoor in verband te worden gebracht met Bitcoin en daarom een leugen verteld heeft. Dat is echter onwaarschijnlijk, omdat Goodman contact heeft gehad met familieleden van Nakamoto wat het verhaal een overtuigende en authentieke schijn geeft. Toch is er een belangrijke reden om sceptisch te blijven over de 'ontmaksering' van Nakamoto. Volgens Goodman is de echte naam van de hoofdpersoon uit haar artikel voluit 'Dorian Prentice Satoshi Nakamoto'. Als dat zo is heeft hij dus altijd zijn echte naam gebruikt. Nou zal ik de laatste zijn om de journalistieke gigant Newsweek te tegen te spreken, maar het idee dat de ontwikkelaar van de anonieme geldvorm Bitcoin, die aldoor zijn uiterste best heeft gedaan om niet als zodanig bekend te raken, het initiële artikel in 2009 toch onder zijn ware naam zou hebben gepubliceerd wil er nog niet helemaal in. Behalve overwegingen van publiciteitsschuwheid had Nakamoto nog andere redenen om anoniem te blijven. Tijdens de ontwikkeling van het protocol was het niet zeker of Bitcoin zich op juridisch veilig terrein bevond. Nakamoto heeft verder onmiddellijk het contact met de huidige hoofdontwikkelaar, Gavin Andresen, verbroken nadat bekend werd dat Andresen met de CIA om tafel ging om het project nader te verklaren. Deze (geverifieerde) feiten leiden bijna onontkoombaar naar de conclusie dat Satoshi Nakamoto iedereen kon zijn, behalve een Amerikaan van Japanse origine met de naam Satoshi Nakamoto.

De toekomst van Nakamoto

Als de zelfverzekerde toon van het artikel geen hoogmoed zou zijn, maar het resultaat van gedegen onderzoek door een gerenommeerd medium, dan zal Nakamoto's leven daardoor wezenlijk veranderen. De kans dat hij over een grote hoeveelheid Bitcoin beschikt is niet groot omdat de blocks die hij gedolven heeft 'onaangeraakt' zijn. Dit betekent dat hij nooit maatregelen heeft getrokken om 'zijn coins' veilig op te slaan maar ze simpelweg op de initële 'miners-addresses' heeft laten staan. Daarmee zijn de in het artikel genoemde Bitcoin ter waarde van $400.000.000,- dus waarschijnlijk nooit in zijn bezit geweest, maar zijn ze verloren gegaan. Nakamoto zal dus naar alle waarschijnlijkheid niet met een grote stapel BTC de Bitcoin-economie kapot maken, maar wel zal zijn leven aanzienlijk veranderen als gevolg van media-aandacht en verkeerde interpretaties van zijn betrokkenheid en rijkdom. Uit respect voor de man (die duidelijk is geweest over zijn wensen) plaats ik niet de foto's van hem en zijn huis bij dit artikel. Een puur symbolisch gebaar natuurlijk. De foto's staan immers al op het internet zodat iedereen in het bezit van een dosis nieuwsgierigheid en toegang tot sociale netwerken, Google Maps en Openstreetmap Nakamoto en zijn verblijfplaats toch wel zullen vinden.

De toekomst van Bitcoin

Zoals ik hiervoor als schreef worden veel mensen zenuwachtig door de grote hoeveelheid blocks die Nakamoto naar alle waarschijnlijkheid in het begin van de blockchain gedolven heeft. Ik verwacht niet dat hij ooit een Satoshi van dese coins zal (kunnen) verplaatsen, maar angst en onzekerheid kunnen nu eenmaal grote invloed hebben op een markt. Dat is al vaak genoeg bewezen. Nakamoto zal niet (meer) geloofwaardig deel kunnen nemen aan het Bitcoin-project. Ik heb zijn afwezigheid persoonlijk altijd als een groot geschenk gezien. Mensen stellen mij vaak vragen als: 'Zit Bitcoin in Nederland?', 'Wat verdien je bij Bitcoin?' en 'Wie is de baas van Bitcoin?'. Deze vragen getuigen van een gebrek aan kennis over het systeem. Bitcoin is decentraal, Bitcoin is daar waar het gebruikt wordt, Bitcoin kan overal gebruikt worden en (het allerbelanrijkste) Bitcoin heeft geen baas. Bitcoin is niet gemaakt door Satoshi Nakamoto; slechts de eerste software is door hem geschreven. De bouwstenen van Bitcoin bestonden allemaal al een decennium vóór de publicatie van de white paper van Satoshi, in projecten als Hashcash en Bitgold. Satoshi heeft dan wel op het juiste moment de juiste ideeën gecombineerd, maar Bitcoin is gemaakt door duizenden open-source-ontwikkelaars en wordt onderhouden door honderdduizenden gebruikers, miners, ondernemers en sprekers.

De "vondst" van Satoshi Nakamoto zal niet leiden tot antwoorden die we nog niet kenden, tot veranderingen van het protocol, tot koersfluctuaties die anderszins niet hadden kunnen plaatsvinden en al evenmin tot een Nobelprijs. Mogelijk dat hij door de grootste concurrent van Newsweek, het weekblad Time, ooit wordt uitgeroepen tot person of the year, maar verder blijft alles een beetje zoals het is. Alleen is de arme man in California kwijt wat hij koste wat kost wilde behouden: zijn anonimiteit.

Gepost door René van Pelt

Tags: satoshi,

Comments   

# Guest 2014-03-07 20:32
http://bigstory.ap.org/article/ap-exclusive-man-denies-hes-bitcoin-founder
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-03-07 17:01
Zeg was het niet zo dat de echte Nakamoto nog een aanzienlijke hoeveelheid Bitcoins heeft? Dit omdat hij als eerste Bitcoin heeft gelanceerd om zo de boel op gang te brengen?
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-03-07 11:06
http://api.ning.com/files/8KGb8vxx0YnWWy-vDYDWBChEkErk3Rj5c4xCsEzLb2Eqxsm7Ym-3Ts5IOpw*PBwb9tnn0c5c8rfczQzxqZD7amh2CGOCJpp4/RHwZi4l.png
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-03-07 11:47
mooi plaatje :)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-03-07 09:07
m.a.w. newsweek blundert...
dorian is niet satoshi

hoeveel Nakamotos zijn er´
waarschijnlijk meer dan jansszens
do your homework..:)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-03-07 08:53
http://p2pfoundation.ning.com/profile/SatoshiNakamoto?xg_source=activity

the plot thickens....... ...
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-03-07 06:16
Mocht iemand willen wedden dat deze man de bedenker van Bitcoin is, dan houd ik me aanbevolen. Voor elk bedrag tot 25 BTC wed ik dat deze man het niet is.

Escrow and exacte condities voor de weddenschap kunnen we nader bespreken.
Reply | Reply with quote | Quote
# B.T. 2014-03-07 01:09
Ik moet wel even melden dat er een klein alles bepalend foutje in de quote hier zit. Hij heeft het woord "bitcoin" nooit laten vallen, maar noemde het "het". Zie ook hier. Dit is heel belangrijk, want hij had geen zin in het interview en werd in eerste instantie misleid met vragen over zijn hobby model treinen. Deze quote is ook het enige 'feitje' dat wordt vermeld. Als je dat al een feit kan noemen. Het is werkelijk te grof voor worden hoe de journalisten van Newsweek met hem te werk zijn gegaan. Het hele originele artikel hangt ook aan de raarste punten aan elkaar. Een paranoïde oude man die al zijn e-mails encrypt en wel zijn geboortenaam gebruikt op fora? lijkt mij sterk.. Ik lees net dat hij nu ontkend dat hij de uitvinder van bitcoin is. Hier te lezen met filmpjes.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-03-06 21:16
Bedankt en respect dat je zijn privacy waarborgt. Deze bijzondere man en held wilde gewoon anoniem blijven en dat was dan ook beter geweest zo.

Heel jammer dat die *bitch* van Newsweek geen reet geeft om zijn privacy. Mocht het de echte Satoshi Nakamoto zijn dan zal zijn leven nu drastisch veranderen..
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-03-07 03:36
Quoting Guest:
Bedankt en respect dat je zijn privacy waarborgt. Deze bijzondere man en held wilde gewoon anoniem blijven en dat was dan ook beter geweest zo.


Ik ben blij dat dit gewaardeerd wordt, Satoshi als anonieme deiteit was erg belangrijk voor Bitcoin, hopelijk kunnen we het nu redden met groot kapitaal. :lol:
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-03-06 21:50
Privacy als je op internet surft en met pinpas betaalt => LOL

Privacy ben je al heel lang kwijt, alleen heb je nog niet door... :-*

Wat een onzin verhaal van Newsweek. En klakkeloos overgenomen door deze site. Sensatiejournal istiek! Ladies en gentlemen, we got him!
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-03-06 22:13
Quoting Guest:
Privacy als je op internet surft en met pinpas betaalt => LOL

Privacy ben je al heel lang kwijt, alleen heb je nog niet door... :-*

Wat een onzin verhaal van Newsweek. En klakkeloos overgenomen door deze site. Sensatiejournalistiek! Ladies en gentlemen, we got him!


Vergis je niet, Newsweek is een gedegen journalistieke instelling en Satoshi Nakamoto bestaat echt. Er is een kans dat deze man Bitcoin gemaakt heeft. Wat betreft het klakkeloos overnemen, dit is een grote gebeurtenis in de Bitcoin industrie en daar dient een grote Nederlandse Bitcoin website gedegen verslag van te doen. Nergens in het artikel staat dat de maker van Bitcoin gevonden is.
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2014-03-06 21:53
ze "zeggen" dat ze hem gevonden hebben, de tijd moet natuurlijk uitwijzen of dat ook daadwerkelijk zo is.....
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh