Het gaat goed met Bitcoin. Op het moment stijgen de prijzen en verschijnt er overal positief nieuws vanuit de media. Wat daarom misschien minder onder de aandacht is gekomen zijn de mogelijke nieuwe regels rondom cryptocurrencies en bedrijven die transacties faciliteren. Lees in dit artikel wat de FATF van plan in.
Wat is de FATF?
De FATF oftewel de Financial Action Task Force (on money laundering), is een intergouvernementele organisatie die zich bezighoudt met het bestrijden van onder andere het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Het doel hiervan is de financiële markten te beschermen. Dit doet de organisatie door een reeks van, op dit moment, 40 aanbevelingen’ op te stellen die de internationale standaard moeten worden voor wat betreft regelgeving. Maar niet iedereen is even blij met dit orgaan, want nog niet zo lang geleden hebben ze een bericht gepubliceerd dat betrekking heeft op aanbeveling 15, namelijk ‘virtual assets’.
Wat staat er te gebeuren?
De eerste opzet van de aanbeveling van de FATF heeft betrekking op cryptocurrency service providers. Dit zijn bedrijven die de koop, verkoop en handelstransacties voor klanten faciliteren. De aanbeveling is dat deze bedrijven voor iedere transactie boven de $1000 een KYC check moeten uitvoeren. KYC staat voor Know Your Customer en is in feite een controle van de identiteit van degene die een transactie uit wil laten voeren. Zodra de aanbeveling daadwerkelijk opgenomen zal worden in de regelgeving moet iedere exchange dus op aanvraag van de autoriteiten de KYC informatie van hun klanten kunnen tonen.
Wat dit voor veel exchanges nagenoeg onmogelijk maakt is dat deze maatregel niet alleen maar geldt voor inkomende transacties, maar ook voor transacties die verzonden worden vanaf het platform. Dat zou betekenen dat wanneer jij een transactie doet, deze pas mag gebeuren zodra de KYC gegevens van degene naar wie jij het verzendt ook verzamelt en gecontroleerd zijn. Het probleem hierbij is dat het met cryptocurrencies moeilijk te controleren is of de ‘digital assets’ verzonden worden naar je persoonlijke wallet of die van een andere service provider. Deze manier van het controleren van KYC zou het voor exchanges nagenoeg onmogelijk maken om nog transacties te kunnen faciliteren.

Vraagtekens over de privacy van gebruikers
Maar ook de privacy van Europese burgers komt hiermee in het gedrang volgens Bitonic. Mocht de regelgeving ingevoerd worden, dan zouden overheden en autoriteiten van buiten de Europese unie deze KYC gegevens in theorie ook op kunnen vragen. Vanuit het perspectief van privacy zou volgens Bitonic deze maatregel niet vanzelfsprekend mogen zijn. Ze hebben het standpunt ingenomen dat alleen voor hele specifieke redenen en risico’s deze gegevens ter beschikking gesteld mogen worden aan de autoriteiten. Maar zoals de ‘aanbeveling’ er nu uitziet zou dit per definitie doorgegeven moeten worden aan de toezichthouders. Daarnaast is het nog steeds onduidelijk wat nou precies onder ‘virtual assets’ valt, waardoor de term open staat voor interpretatie.
Het is in eerste instantie alleen nog maar een ‘opzetje’ voor een aanbeveling. Maar er zijn nog geen redenen om aan te nemen dat er geluisterd gaat worden naar de bezorgde stemmen vanuit de wereld van de cryptocurrency. Mochten de aanbevelingen doorgevoerd worden tot regelgeving dan zullen de leden van de G20, waaronder Amerika en de Europese unie er ook aan moeten geloven.