Ook Bitonic mengt zich in de blocksize discussie

on .

Ook Bitonic mengt zich in de blocksize discussie  
Het kan u bijna niet ontgaan zijn dat er de laatste tijd een fundamenteel debat gaande is in Bitcoin land, het "blocksize debat". Simpel gesteld waren de voorstanders van mening dat het vergroten van de zogenaamde blocks noodzakelijk is om mee te gaan met de groei van het bitcoin netwerk. De tegenstanders vonden dat er andere manieren zijn om deze groei op te vangen. De discussie is ondertussen meer opgeschoven naar hoe gaan we grotere blocks implementeren. Het Nederlandse Bitonic gaat zich er nu ook actiever mee bemoeien.

Simpel.. of toch niet?

Aangezien het blocksize debat de gemoederen flink bezig houdt ben ik vaker van plan geweest om hier een artikel over te schrijven. Echter, elke keer als ik denk dat ik het allemaal op een rijtje heb dan zijn er weer nieuwe ontwikkelingen waardoor ik mijn mening en bevindingen weer bij moet stellen. Nu het Nederlandse Bitonic heeft aangegeven zich ook actief met de discussie te gaan bemoeien leek me dit een mooi moment om het blocksize debat toch eens te behandelen.

Nu leek deze hele discussie mij in eerste instantie erg simpel: vergroten die blocksize. Op deze manier kunnen er meer transacties per seconde verwerkt worden waardoor het netwerk niet vastloopt als het (exponentieel) zou groeien. Het verbaasde me in eerste instantie dan ook dat er mensen waren die de blocksize niet wilden vergroten. En die tegenstanders zijn geen domme mensen dus het was de moeite waard om beide zijdes van de discussie beter te gaan bekijken.

Ondertussen zijn de meeste partijen het er volgens mij wel over eens dat er grotere blocks moeten komen maar nu gaat de discussie meer over de vraag "hoe?" Zeker nu ontwikkelaar Mike hearn het heft in eigen hand genomen heeft en een eigen versie van de Bitcoin software heeft geschreven (Bitcoin XT) welke grotere blocks forceert. Je kan het uiteraard een of oneens zijn met de stap van Hearn maar hij heeft de discussie nu wel in een stroomversnelling gebracht wat mijns inziens zeker nodig was. Maar is deze hele blocksize kwestie nu een splijtzwam of een noodzakelijke groeistuip?


Blocks en blocksize?

Maar nu kan ik best begrijpen dat de term block en blocksize u niet veel zegt dus Laten we eerst eens een stapje terug nemen, want wat is nou een block en wat is die zogenaamde blocksize?

Blocks
Het Bitcoin netwerk is gebouwd rondom de Blockchain, deze Blockchain is een decentraal (digitaal, openbaar inzichtelijk) kasboek waarin alle bitcoin transacties opgeslagen worden. Elke 10 minuten worden een bepaalde hoevelheid, nog niet bevestigde transacties, gecontroleerd en opgenomen in een zogenaamd block. Dit block wordt dan weer toegevoegd aan de Blockchain. De Blockchain is eigenlijk niets anders dan een keten van blocks en in deze blocks bevinden zich de bevestigde bitcoin transacties. Om het iets beter te begrijpen zou je de blockchain kunnen zien als een kasboek en de blocks als pagina's. En net zoals een boekhouder zo nu en dan een nieuwe lege pagina in zijn kasboek gebruikt om nieuwe in en uitgaves te verwerken zo worden bitcoin transacties toegevoegd aan het digitale kasboek (blockchain) door middel van blocks.

Blocksize
De blocksize (de naam zegt het al) gaat over de grootte van de blocks in de Blockchain. De blocks in de Blockchain zijn nu, door een limiet in de bitcoin software, maximaal 1 megabyte groot waardoor er ongeveer 7 transacties per seconde gedaan kunnen worden in het Bitcoin netwerk. Als je de groei van de hoeveelheid bitcoin transacties van de afgelopen jaren doortrekt dan loop je dus waarschijnlijk in de nabije toekomst tegen de limiet van deze 1MB blocks aan. Wat er dan precies gaat gebeuren bij het bereiken van de limiet is niet helemaal duidelijk maar als we de resultaten uit het verleden erbij pakken dan zien we dat het bijna zeker problemen gaat opleveren.

In 2013 namelijk liep men ook tegen een Blocksize limiet op. Dit was toen gelukkig geen harde limiet en deze werd toen redelijk snel door de miners gewijzigd. Nu was dit niet precies dezelfde situatie als nu omdat de keuze toenmalig bij de miners lag maar dat wordt een technisch verhaal. De problemen echter die toen optraden zijn waarschijnlijk degenen die we ook zullen zien als we tegen de 1MB limiet aanlopen, vertragingen en klagende gebruikers. Nu waren vertragingen en klagende gebruikers in 2013 niet zo'n probleem, maar nu alle ogen gericht zijn op Bitcoin is het noodzakelijk om het netwerk optimaal draaiende te houden. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard en niets zo erg als krantekoppen dat het Bitcoin netwerk stagneert.


Een oplossing?

Zoals gezegd is de meest voor de hand liggende oplossing het vergroten van de blocksize waardoor er meer transacties gedaan kunnen worden. Maar het vergroten van de blocks kan ook weer een hoop problemen opleveren met onder andere: het decentrale karakter van Bitcoin, het distribueren van de blocks over het internet, verminderde opbrengsten voor miners en ga zo maar even door. En ook al zou je kiezen voor het vergroten van de blocksize hoe ga je dat dan doen? en kies je ervoor om de Bitcoin XT software van ontwikkelaar Mike Hearn te gaan draaien (welke de grotere blocks forceert) of kies je ervoor om de grotere blocks in te bouwen in de bestaande "officiele" bitcoin software bitcoin-core? Kortom: veel problemen veel keuzes en evenveel mogelijke oplossingen waar de meest slimme koppen van Bitcoin zich voorlopig nog wel over zullen buigen.


Bitonic mengt zich ook in de discussie

Twee van die slimme koppen zijn Robert de Waard en Jouke Hofman van Bitonic. Beiden zijn al sinds 2010 betrokken bij Bitcoin en goed thuis in de materie. Bitonic gaat de komende tijd ook publiekelijk meer doen met de blocksize discussie.

Bitcoin scalability workshops
12/13 september gaan beide heren naar Montreal, Canada om daar de "Bitcoin scalability workshops" bij te wonen. Deze bijeenkomst heeft als doel om de technische details rondom de schaalbaarheid van Bitcoin te doorgronden. "Er is een controverse omtrent oplossingen voor de Blocksize waarbij verschillende feiten, meningen en visies door elkaar lopen. Wij als Bitonic willen graag een bijdrage leveren met onze technische kennis en ervaring." zo meldt Bitonic op hun website. Bitonic is ook sponsor om een extra bijdrage te leveren aan deze academische bijeenkomst. In Montreal zullen alle zwaargewichten uit de Bitcoin wereld aanwezig zijn zoals Zoals Wladimir van der Laan, Jeff Garzik, Gavin Andresen, Adam Back, Peter Todd, enz enz. Ik ben in ieder geval erg benieuwd wat er zoals besloten gaat worden aldaar.

Bitcoin wednesday
Voorafgaand hieraan zak Jouke op 2 september ook spreken op de Bitcoin Wednesday in de Balie op het leidseplein. Hier zal hij verder ingaan op zijn visie wat betreft het blocksize vraagstuk. Ook zal hij toelichten waarom hij tegen het gebruik van de Bitcoin XT software en de bijbehorende splitsing van het Bitcoin netwerk is.

Bronnen

Aaron van Wirdum: Everything You Need to Know about the Proposed Changes to the Bitcoin Block Size Cap
https://bitcoinmagazine.com/21675/everything-need-know-proposed-changes-bitcoin-block-size-cap/

Rusty Russell: The Bitcoin Blocksize: A Summary
http://rusty.ozlabs.org/?p=535%2F

Sander Duyvestein: Bitcoin crisis: de dood of de gladiolen
http://www.emerce.nl/achtergrond/bitcoin-crisis-dood-gladiolen

Interview met Bitcoin-XT ontwikkelaar Mike Hearn
https://epicenterbitcoin.com/podcast/082/

"bitcoins iconic crisis": Bram Cohen beargumenteert waarom een blocksize vergroting onnodig is.
https://medium.com/@bramcohen/bitcoin-s-ironic-crisis-32226a85e39f 

"Crash landing": mike hearn legt uit wat er gebeurt als blocks vol raken
https://medium.com/@octskyward/crash-landing-f5cc19908e32

Cointelegraph: Andresen Proposes Hard Fork Patch for Bitcoin XT; Critics Remain Skeptical
http://cointelegraph.com/news/114646/andresen-proposes-hard-fork-patch-for-bitcoin-xt-critics-remain-skeptical#

Let's Talk Bitcoin! #217 The Bitcoin Block Size Discussion: Peter Todd en Gavin Andresen in discussie
https://letstalkbitcoin.com/blog/post/lets-talk-bitcoin-217-the-bitcoin-block-size-discussion

Gepost door Roland de Goeij

Tags: blocksize, Bitonic,

Add comment


Security code
Refresh