PikaPay: Bitcoins sturen met Twitter

on .

pikapay
In de Nederlandse Bitcoin community zijn er volop innovatieve ontwikkelingen. Een van de voorbeelden is PikaPay.com, een nieuwe dienst ontwikkeld door Nederlandse Bitcoin pionier Joris Bontje en zijn team. PikaPay laat je bitcoins sturen van je eigen Twitter account naar de Twitter account van iemand anders. Op de homepagina van PikaPay klik je op "Sign In" en binnen enkele seconden wordt je Twitter naam automatisch gelinkt aan een Bitcoin adres.

Op het eerste gezicht ziet PikaPay eruit als een gewone online banking app. Het draait in web browsers zoals Chrome, Firefox, Safari en Opera -- op je pc maar ook op mobiel telefoons en tablets. Dit kan nuttig zijn, maar wat PikaPay anders maakt is de integratie met Twitter.
Heb je geen Twitter account, dan kan je ook snel eentje aanmaken: Zo kan je binnen twee minuten bitcoins overschrijven aan de fietsenmaker, de kapper of de bakker om de hoek. Dit gebeurt helemaal zonder rompslomp en risico's want voor veel mensen zijn bitcoin clients, walletbestanden en backups van "keys" veel te ingewikkeld en onveilig. Voor dit bredere publiek is PikaPay een goede manier om kennis te maken met Bitcoin. 

Op Twitter zijn namelijk 500 miljoen gebruikers, een van de grootste social media communities ter wereld. Wil je met een van deze mensen afrekenen met bitcoin dan is dit verreweg de makkelijkste keuze: Tik zijn Twitter naam en een bedrag in en klik dan op de "send" knop. Met een animatie laat PikaPay dan zien dat de transactie verwerkt wordt. Met duidelijke confirmatieberichten zie je ook direct dat de betaling is afgerond.

In de praktijk is dit proces bij PikaPay bijna onmiddellijk en erg simpel. Het maakt niet uit waar ter wereld de zender of ontvanger fysiek is, van Argentinië tot Zimbabwe, PikaPay houdt dat niet bij. Terwijl alle transacties tussen PikaPay gebruikers verstuurd worden als gewone Bitcoin transacties, PikaPay wacht niet op Bitcoin confirmations van het netwerk. Je krijgt een betaling direct en je kan hetzelfde bedrag ook gelijk doorsturen meteen daarna. Het zijn echt Bitcoin transacties.

Ondanks de koppeling met Twitter behoudt PikaPay ook het privé aspect van Bitcoin transacties: Als mensen bitcoins aan elkaar heen en weer willen sturen hoeven zij slechts de Twitter namen van elkaar te weten. Zij hebben helemaal geen andere informatie over elkaar nodig. Alle andere info inclusief e-mail en telefoonnummers zijn niet verplicht, zelfs niet bij het inschrijven. Andere mensen kunnen bitcoins overmaken direct naar je Twitter naam. Je kan andere mensen bitcoins betalen direct naar hun Twitter namen. Als je bij voorbeeld plotseling behoefte heb om bitcoins te sturen naar @DalaiLama of @Koningin_NL is het zo makkelijk, en kan niemand je tegenhouden.

Een ander voordeel van de Twitter integratie is dat PikaPay elke Bitcoin transactie kan combineren met de bekende 140-karakter Tweets. Iedere keer dat je bitcoins stuurt via PikaPay heb je de optie om een openbaar Twitterbericht te koppelen aan de betaling. Als je dat niet doet, krijgt de ontvangende partij slechts een privé notificatie via een Twitter direct message. Maar als je een kortingsactie wil promoten in je cafe of webwinkel -- want een bericht zoals "Ik heb kaartjes voor #zomerpop vanavond!" is soms leuk om te delen -- kan dat uitermate nuttig zijn.

Al met al is onze ervaring met PikaPay betalingen positief en bijna frictieloos, het blijkt dat er bijna geen voorkennis of uitleg nodig is voor een beginnende bitcoin gebruiker. Het snelle, goedkope en grenzeloze karakter van Bitcoin gekoppeld aan Twitter, maakt dit tot een handige en innovatieve nieuwe betaalmethode. Met pikapay wordt Bitcoin ook meer toegankelijk voor de niet technische mensen die graag verder kennis willen maken met bitcoin.

Add comment


Security code
Refresh